Ekonomi

Yurt içi piyasalar para şişkinliği verilerini bekliyor

Küresel piyasalarda güzeşte hafta tedbir zinciri ve erke arzındaki sorunlar paralelinde kalan enflasyonist endişeleriyle satı ağırlıklı birlikte ilerleyiş izlenirken, çağ dünya içre ilkgüz kocaoğlan para şişkinliği verileri izlem edilecek.

Yurt içi piyasalar para şişkinliği verilerini bekliyor
04-10-2021 09:35
İstanbul

Yeni yüz koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası ortaya çıkan mesail toptan tutum ve emtia piyasalarında sansasyonel olmaya bitmeme ederken, bu kapsamda özek bankalarının saygınlık politikaları da gündemin fevk sıralarında kalmayı sürdürüyor.

Salgınla beraberce mütebeddil koşulların hazırlık zincirinde kez açmış olduğu aksaklıklar ve bunun emtia kısmına yansımalarının enflasyonist endişeleri beslemesi, güzeşte haftanın geçmiş yarısında hisse piyasalarında kaba satışları yanı sıra getirdi. Bu gestalt değiştirme endüstrisine ise yönelimi artırdı. Özellikle Avrupa ve Asya'da erke arzına müteveccih sorunların gündemin fevk sıralarına yerleşmesi ile katıksız tabii taş yağı lambası fiyatlarında da üstün dereceli seviyeler görüldü.

Haftanın ikinci yarısında özek bankaları yetkilileri kabilinden enflasyondaki sunma şoklarının arızi olduğuna müteveccih mesajların yinelenmesi değme denli riziko iştahını desteklese de piyasalardaki menfi görünümü değiştirmede ehliyetsiz kaldı.

Öte taraftan cuma namazı haset ABD'li deva firması Merck, Kovid-19'a dirlik geliştirdiği tecrübe evresindeki hapın virüse dünkü uğramış şahıslarda hastaneye yatmayı ve ahiret yolculuğu riskini yarıya düşürdüğünü duyurdu.

Bu gelişmelerle güzeşte hafta cuma namazı haset New York borsasında fazlalık müşterek ilerleyiş izlenirken, haftalık bazda bakılınca S&P 500 endeksi yüzdelik 2,21, Nasdaq endeksi yüzdelik 3,20 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 1,36 bedel kaybetti. Geçen hafta 94,4 ile Eylül 2020'den bu yana en efdal seviyeyi sınav fail dolar endeksi, dünkü haftaya 94,1 ile ufki başladı. ABD'nin 10 salname değiştirme faizleri ise yüzdelik 1,56 ile güzeşte hafta görmüş olduğu kısaca 3,5 ayın en efdal düzeyinden düşüşe geçerek haftayı yüzdelik 1,46'dan kapatırken, ahit baştan yüzdelik 1,47'nin üstüne çıktı. ABD'nin indeks vadeli kontratlarının dünkü haftaya menfi müşterek seyirle başladığı görülüyor.

Analistler, bu hafta Amerika Merkez Bankası (Fed) saygınlık politikası açısından ehemmiyetli müşterek güçlü bulunan istidam endüstrisine ilişikli verilerin yakından izlem edileceğini belirterek, yetkililer kabilinden yapılacak değme çeşitli lafla yönlendirmenin de piyasaların yönü üstünde belirleyici olacağını söyledi.

Öte taraftan oynaklığı kalan yer yağı tutarları ve erke sorunları hasebiyle Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı kimi yetiştirici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun ahit gerçekleştireceği toplantının önemi arttı. Toplantıdan bulunan geçim kapsamında doğacak aylarda günce 400 bin varil istihsal artışının devamı anlamında kararın çıkması öngörülüyor.

Avrupa tarafında katıksız tabii taş yağı lambası arzına bağlı mesail gündemin fevk sıralarına yerleşirken, şita aylarının yaklaşması ile artacak katıksız tabii taş yağı lambası taleplerine yanıt güçsüz stoklar fiyatlar üstünde ehemmiyetli müşterek edisyon unsuru namına öne çıkıyor.

Cuma haset Almanya, İngiltere ve Avro Bölgesi düşüncesince açıklayan imalat endüstri Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) eylülde düşme kaydetmesinin arkası sıra hisse piyasalarında satıcılı müşterek ilerleyiş izlenirken, haftalık bazda bakılınca da Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 2,42, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,35, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 3,27 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzdelik 1,36 bedel kaybetti. Avro/dolar paritesi ise gerilemesini dördüncü haftaya taşıyarak 1,1562 ile Temmuz 2020'den bu yana en bağan seviyesini görmesinin arkası sıra ahit 1,16'nın elden altında ufki seyrediyor. Avrupa'da indeks vadeli kontratlarının dünkü haftaya da menfi başlaması dikkati çekiyor.

Asya borsalarında da dünkü haftanın satı ağırlıklı müşterek seyirle başladığı görülürken, borçların baştan yapılandırılması kapsamında emekleri bitmeme fail Çinli yerleşme firması Evergrande'nin hisseleri Hong Kong borsasında el işi kapatıldı. Öte taraftan Japonya'da Suga Yoşihide kabinesinin istifasının ardından, iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) önderi Kişida Fumio, Temsilciler Meclisi'nde planlı dehşet celsede ülkenin başbakanı seçildi. Partinin, 31 Ekim'de düzgülü umumi seçimlere gitmeyi düşündüğü bildirildi.

Bu gelişmelerle kapanışa yaklaşan Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 1,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 2,3 düşüşle seyrediyor. Çin borsasında ise dinlence hasebiyle prosedür gerçekleştirilmiyor.

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi cuma namazı haset yüzdelik 0,35 gerilemesine rağmen haftalık bazda yüzdelik 1,21'lik hasılatla 1.401,46 puandan kapandı. Küresel hisse piyasalarından fazlalık ayrışan indeks böylece, üç haftalık düşme serisine akıbet vermiş oldu. Geçen hafta zamanı zirvesini 8,9588'e haiz dolar/TL ise haftayı yüzdelik 0,26 bedel kaybıyla 8,8607'den tamamlarken, ahit bankalararası sektörün açılışında 8,8520 seviyelerinde bulunuyor.

Analistler, toptan çapta Kovid-19 salgını yanı sıra mevrut sorunların pahalılık ve büyümeye müteveccih endişeleri beslemeye bitmeme ettiğini, bu aşamada özek bankaları yönlendirmelerinin piyasaları yatıştırmada ehliyetsiz kaldığını söyledi.

Bu hafta, cuma namazı ABD'de açıklanacak istihdam tutanağındaki verilerin saygınlık politikalarının yönü açısından ehemmiyetli emare verebileceğini tamlayan analistler, ahit iklim zarfında ilkgüz kocaoğlan pahalılık verilerinin, iklim haricinde ise ABD'de üretimevi ve dayanabilen mülk siparişlerinin izlem edileceğini bildirdi.

Analistler, beceri anlamda BIST 100 endeksinde 1.390 ve 1.370 seviyelerinin destek, 1.420 puanın dayanım namına öne çıktığını tabir etti.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ümit anketine eklenmiş bulunan ekonomistler, ilkgüz ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzdelik 1,34 artmasını bekliyor. Ekonomistlerin ilkgüz kocaoğlan pahalılık beklentilerinin averajına (yüzde 1,34) gereğince müşterek geçmiş ay yüzdelik 19,25 bulunan salname enflasyonun yüzdelik 19,69'a yükseleceği hesaplanıyor.

Piyasalarda ahit izlem edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ilkgüz kocaoğlan TÜFE

10.00 Türkiye, ilkgüz kocaoğlan iklim içi ÜFE

17.00 ABD, ağustos kocaoğlan üretimevi siparişleri

17.00 ABD, ağustos kocaoğlan dayanabilen mülk siparişleri

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?