Ekonomi

Yılbaşı zammı için ‘Sarı kuyruk’ havadan görüntülendi

Taksi ücretlerine mevrut toy sene zammı dolayısıyla Eskişehir'de taksimetrelerini güncelletmesi müstelzim taksiciler derinliğine kuyruklar oluşturdu.

Yılbaşı zammı için ‘Sarı kuyruk’ havadan görüntülendi
31-12-2021 14:38

Yeni yıldan itibaren meri iktisap etmek kıl payı taksimetre açım ve kilometre başına artma ücretlerine zam geldi. Yeni ücretlerin taksimetrelere uygulanması ise izinli servisler çeşidinden 31 Aralık'ta yapılıyor.

Kent merkezinde 468 nüsha göçüm mevcut Eskişehir'de, yalnızca birlikte parça mezun servis bulunuyor. Sabahın er saatlerinden itibaren taksimetrelerini güncelletmesi müstelzim taksici esnafı, servis uğrunda etraflıca kuyruklar oluşturdu. Mesai zamanını taksimetre kuyruğunda harcayan taksiciler ise hem çalışamamaktan bununla birlikte müşterilere görev verememekten ağrı yandı. Metrelerce uzayan ‘Sarı kuyruk' drone ile havadan görüntülendi.

“İş saatinde burada oyalanıyoruz”

Zam ayarının yapılacağının 15 gündüz ilkin bilinmesine karşın hizmetin aksatıldığını kail taksici Ferhat Akçalı, “İşlerin derin bulunduğu yıllarda uygulamaların burada yapılması kusur oluyor. Bu boyut anlaşılan saatlerde, anlaşılan duraklara gelinerek işlenmiş olsa ne yurttaş kıygın mümkün ne de taksici esnafı burada saatlerce esna bekler. Bir zaman evet bekliyoruz, önümüzde 200 parça otomobil var. Zam ayarının yapılacağı 15 gündüz öncesinden biliniyor. Yapacakları nesne birlikte tomar eş düzenlemek olacak, durakları gezip bedel yapabilirler. Buraya neşet etmek mecburiyetinde olunacaksa da haftanın anlaşılan günleri duraklar ayarlanacak, 5 iş gücüne bölünecek. Biz aldığımız zammı filhakika burada yiyoruz. İş saatinde burada oyalanıyoruz. Vatandaş diyor ki ‘taksi bulamıyoruz'. Böyle birlikte sürede kesinlikle göçüm bulursun?” ifadelerini kullandı” diyerek konuştu.

“20 vürut 20 nağme iktisap etmek kıl payı 40 kilometre kere yaptık”

Taksimetrelerini güncelletmek için toplamda 40 kilometre resmiyet büküm ettiklerini ve zarara uğradıklarını aktaran taksici Münür Şenol ise, “Bir saate yakındır bekliyoruz. Buna birlikte hal bulunması gerekiyor. Tek yerden yapılıyor, kavim cehennem azabı çekiyor. Ya duraklarda biraz parça eş görevlendirerek, veya anlaşılan günlerde duraklara ayırarak yapılması gerekiyor. Burada 200'den birlikte tomar otomobil var. Millet göçüm bulamıyoruz diyor. Taksi derdi bulunmayan aslında. 20 geliş, 20 nağme iktisap etmek kıl payı 40 kilometre kere yaptık. Bu da şoföre yazıyor. Şoför kazanamıyor. Buna birlikte hal bulmaları gerekir. Her sene bu cehennem azabı yaşanıyor. Şu anda ihtimal de 250 parça göçüm var. Mağdur bulunan biziz, ayrıca kıygın bulunan yurttaş oluyor. Eskişehir'de şu anda göçüm bulunmuyor. Taksi bulunmayan diyerek sızıltı ediyorlar. Biz burada keyfimizden durmuyoruz” dedi.

“5 dakikalık iş için 850 TL”

Taksici esnafının herhangi birlikte sene taksimetre güncelleme mağduriyetini yaşadığını dile getiren Eskişehir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Suat Er ise meydana getirdiği açıklamada şunları söyledi;

“Taksimetre güncelleme tutarı sabık sene 500 TL iken bu sene 850 TL oldu. Bu mevzudan baş döndürücü muzdaribiz. Ayarlama tutarı dolar üstünden belirleniyor. Eskişehir'de de birlikte birim parça işleyen toprak var. Biz etraflıca pazarlıklar kararında fiyatı 850 liraya düşürebildik. Sadece birlikte parça toprak var, alternatifi yok. Türkiye genelinde de değişik illere sorarak araştırı yaptık. Fiyatlar oralarda da elden elden aynı. Güncellemeyi işleyen arkadaşla konuştuğumuzda o da namına 100 TL mal kaldığını söylüyor. Yapılan iş 5 dakikalık birlikte iş fakat değer baş döndürücü yüksek. Esnafa yazıktır, bu baş döndürücü para. Bir taksimetre ayarı için bu derece istenmesi baş döndürücü yazık.”

Abdullah Güçlü - Şevket Can Çikot
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?