Dünya

Yeni Japonya Başbakanı Kishida'dan ilk diplomatik temas

Japonya'nın dünkü Başbakanı Fumio Kishida, göreve gelmesinin arkası esna ilk diplomatik temasını Amerika Başkanı Joe Biden ile gerçekleştirdi. Telefonda mütekellim liderler, düet ittifakı güçlendirmenin beraberinde engellenmeyen ve bariz birlikte Hint-Pasifik bölgesi gayesi düş

Yeni Japonya Başbakanı Kishida'dan ilk diplomatik temas
05-10-2021 09:41

Japonya'da iktidarda mevcut Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) önderlik seçimini ele geçiren ve LDP'nin çoğunluğu elinde bulundurduğu mecliste esbak ülkenin acemi başbakanı seçilen Fumio Kishida, göreve gelmesinin arkası sıra ilk diplomatik temasını Amerika Başkanı Joe Biden ile gerçekleştirdi. İkilinin, Japonya saati ile bu sabahleyin kestirmece 20 bugün devam eden indinde telefon görüşmesi icra ettiği açıklandı.

Görüşmenin arkası sıra gazetecilere verdiği demeçte diyalekt ve toptan meseleler dair inanç alışverişinde bulunduklarını tamlayan Kishida, Biden'ın Japonya'yı ABD'nin defans şemsiyesi dibine düzlük Karşılıklı İşbirliği ve Güvenlik Antlaşması'nın 5. maddesinin Çin'in üstünde adalet kanıt etmiş olduğu Senkaku Adaları'nı kapsadığını dediğini açıkladı.

İkili ittifakı ihya ve engellenmeyen ve açıkça indinde Hint-Pasifik bölgesi gayesi düşüncesince işbirliğini temdit dair uygun küsurat liderlerin, başkaca Covid-19 ile mücadele, hava değişikliği ve çekirdeksel silahsızlanma engelleme toptan problemlerin çözümünde beraberce emek vermek dair düşün donanmasına vardığı tabir edildi.

Biden'ın Kuzey Kore çeşidinden kaçırılan Japon vatandaşları problemininin çözümü düşüncesince Washington'un desteğini indinde el elan yinelediği toplantıda tarafların en endamsız müddette beniz yüze konuşma isteğini de dile getirmiş olduğu kaydedildi.

Görev değişimi

Japonya'da LDP önderlik seçimine namzet olamayacağını açıklanan emektar başvekil Yoshihide Suga'nın hesabına Fumio Kishida seçilmiş, partinin mecliste çoğunluğu elinde bulundurması dolayısıyla Kishida esbak ülkenin acemi başbakanı olmuştu.

Burak Ersoy
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?