Dünya

Yemenli sığınmacılar, şita mevsiminin gelmesiyle yıkı çadırlarda soğukla uğraş ediyor

Yemenli 5 bebek anası Atiyye Mansur, 'Harap ergin çadırlar süresince yaşamaya çalışıyoruz. Bizi soğuktan koruyacak kışlık kıyafetlerimiz, battaniyelerimiz yok. Çoğu gecelerimiz uykusuz geçiyor.' dedi.

Yemenli sığınmacılar, şita mevsiminin gelmesiyle yıkı çadırlarda soğukla uğraş ediyor
21-11-2021 12:15
Yemen
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Yemenli sığınmacılar, şita mevsiminin gelmesiyle yıkı çadırlarda soğukla savaşım ediyor

Yemen'de derinliğine senelerdir iç harp ve açlıkla boğuşan sığınmacılar, şita mevsiminin gelmesiyle dargın iklim ve yanında getirmiş olduğu hastalıklara dirlik ölüm kalım savaşı veriyor.

Yemen'in Taiz ilinde yıkı vaziyetteki çadırlarda küsurat yaşlı, eş ve çocuklar, alevlenmiş soğuklar zımnında uykusuz ve mütekait geceler geçiriyor.

Soğuk havanın tesirini göstermesiyle esas besin malzemesinin yanı esna ilaç, kışlık kıyafet, battaniye ve yakıt kadar gereksinimler da ortaya çıkınca avlu sığınmacılar düşüncesince şimdi da zorlaşıyor.

Yaşamaya dar çadırlarda kışın ağır şartlarından en aşırı etkilenen ise vakayiname hastalıkları olan, bağışıklığı bağan nemli ve füru oluyor.

Sığınmacılara kışlık tuman ve battaniye dağıtımı düşüncesince icap ferdî icap cemiyetler öncülüğünde meydana getirilen kısıtlanmış iane girişimleri, Taiz'in günindi kırsalı süresince uzanan topu topu sığınmacı kampları düşüncesince ehliyetsiz kalıyor.

"Savaş zımnında evsiz kaldık"

İç harp zımnında evsiz küsurat ve Taiz'in günindi kırsalındaki Cebel Zeyd Mülteci Kampı'nda tevakkuf fail 5 bebek anası Atiyye Mansur, kısaca 7 senedir alevlenmiş müşterek harbe oyunluk bulunan ülkede, evlatları ehliyetsiz tagaddi ve kesat tehdidiyle dirlik karşıya küsurat binlerce Yemenli anneden biri.

AA muhabirine şita aylarının girmesiyle yaşadıkları güçlü şartları özetleyen Mansur, "Ne annem yaşamda ne babam. Savaş zımnında evsiz kaldık. Eşimi de harpte kaybettim. Çocuklarımı babasız büyütüyorum. Ailemizde babasızlık babadan oğula kalıt kalır kadar bitmeme ediyor. Ben de babasız müşterek çocuktum, evlatlarım da babasız kaldı." dedi.

Kış mevsiminin girmesi ve soğukların başlamasıyla yaşadıkları sıkıntıların şimdi da arttığını kail Mansur, şu biçimde bitmeme etti:

"Harap ergin çadırlar süresince yaşamaya çalışıyoruz. Bizi soğuktan koruyacak kışlık kıyafetlerimiz, battaniyelerimiz yok. Çoğu gecelerimiz uykusuz geçiyor. Beş evladım üstlerine örttüğüm emektar battaniyelerle ısınamıyorlar. Onların soğuktan bağrışlarını duyuyorum. Kampta aşırı mütekait ve zahmetli müşterek avlu yaşıyoruz."

Kamplarda küsurat Yemenli Ahmed Ali Hasan da havaların aşırı soğuduğunu, nemli ve füru ilkin edinmek kıl payı mültecilerin ölüm kalım savaşı verdiğini söyledi.

Hasan, "Kampta aşırı sayıda nemli var. Çoğunun vakayiname hastalıkları bulunuyor. Bu havalarda gerekseme mahsus en dümdüz olanaklara güçlü erbap değiliz. Oldukça feci müşterek durumdayız. Buradan arsıulusal ve evcil topu topu kurumlara sesleniyoruz. İlgili makamların bizi kurtarması düşüncesince şimdi müşterek tomar bekleyebilecek vaziyette değiliz." diyerek konuştu.

BM yardımları yetersiz

Yemen'de insancasına iane dalında fahri çalışmalara eklenmiş bulunan aktivist Nesim el-Adini de BM'nin yardımlarının ehliyetsiz bulunduğunu ve akıbet zamanlarda sığınmacı kamplarına meydana getirilen yardımların gözle görülmektedir biçimde azaldığını belirtti.

BM'ye ilişkin kuruluşların, şimdi aşırı türlü alanlardaki taraf planlara yoğunlaştığını, şita aylarında sığınmacılar düşüncesince mukteza ve ehemmiyetli gereksinimlerin gözden kaçırıldığını tabir fail Adini, "Bu şahısların kaldıkları yıkı çadırlarda evvel yakacak, besin ve ilaca gereksinimleri var." dedi.

Sığınmacılardan Muhammed Murşid Muhammed de BM'nin icra ettiği kışlık tuman ve battaniye yardımlarının akıbet 3 senedir kesildiğini ve akıbet namına Uluslararası Göç Örgütü kabilinden meydana getirilen yardımların da alevlenmiş yağışlar zımnında kullanılamaz bir duruma geldiğini anlattı.

Uluslararası topluma ve insancasına iane dalında etkin kurumlara seslenen Muhammed, kamplarda canlı mültecilere güçlü şita aylarında aceleci iane yapılması çağrısında bulundu.

Yemen'deki iç savaş

Uzun süredir siyasal istikrarsızlığın buyruk sürdüğü Yemen'de, İran destekli Husiler ile hükümete ilişkin güçler ortada çatışmalar yaşanıyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana hükûmet merkezi Sana ve birtakım sahaların denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülüğündeki ortak yönetim güçleri, Mart 2015'ten buyana Husilere dirlik Yemen hükümetine dayanaklık etmek veriyor.

Yemen'de kısaca 7 senedir devam eden çatışmalarda 233 binden müşterek tomar isim hayatını yitirdi. Dünyanın en fukara devletleri ortada toprak düzlük Yemen'de iç harp zımnında büyüyen insancasına çöküntü hırslı boyutlara ulaştı.

BM'ye göre, dünyanın en iri insancasına krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de, nüfusun yüzdelik 80'i insancasına desteğe ve korunmaya gerekseme duyuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?