Dünya

Yarım asırdır el işçiliğiyle deriye konuşma katıyor

Bağdat'ta işleme dericilik fail Abdulnasır Ahmed, mesleğinin namevcut olmaya akla yatkın gitmesinden ide duyuyor.

Yarım asırdır el işçiliğiyle deriye konuşma katıyor
30-12-2021 13:34
Baghdad

Irak'ın başkenti Bağdat'ta 48 senedir işleme dericilik mesleğini karşıcı Abdulnasır Ahmed, bulunmayan olmaya beniz markajcı mesleğini gelişen teknolojiye karşın yaşatmaya çalışıyor.

Bağdat'ın en emektar mahallelerinin birinde 48 senedir ata mesleğini sürdüren Abdulnasır Ahmed, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, bu mesleği dededen oğula geçerek sürdürdüklerini söyledi.

Bu mesleğin dedesinden babasına geçtiğini ve akıbet 48 senedir da kendisinin sürdürdüğünü aktaran Ahmed, mesleğin akıbet varisi iktisap etmek istemediklerini bu nedenle de çocuklarına öğrettiğini kaydetti.

"Mesleğimiz giderek ilgiden yoksun kaldı"

Teknolojinin ilerlemesi ve küsurat ithalatlara karşın çanta, kemer, cüzdan ve aksesuar üretimlerini sürdürdüklerini tamlayan Ahmed, şöyleki bitmeme etti.:

"Bizim mesleği hızla gelişen teknolojinin gelişmesinin yanı sıra ithalatın çoğalması negatif etkiledi. Buna karşın bu ağababa mesleğini sürdürdük. Biz bu mesleğe konuşma katarak toy tasarımlarla nitelik veriyoruz."

Bu mesleği babasından öğrendiğini, 70’li senelerden buyana dericilikle uğraştığını tabir fail Ahmed, bu mesleğinin giderek ilgiden ve devletin desteğinden yoksun kaldığını savundu.

Bu mesleğin Bağdat'ta birlikte zamanların en flaş mesleği olduğuna uyanıklık çekici Ahmed, fakat devletin dayanak noktası vermemesi ve ithalatı isteklendirme etmesine mağlup düştüğünü dile getirdi.

Ahmed, değme şeye karşın bu mesleği çocuklarına öğrettiğini ve Irak'ın nitelikli dericilik mesleğini korumaya çalıştığını vurguladı.

Elektrik kesintileri işlerini negatif etkiliyor

Ülkede senelerdir birlikte muhtelif çözülemeyen cazibe kesintisi problemininin işlerini ve üretimi çirkin etkilediğini kail Ahmet, üretimin hızlandırılması düşüncesince dü sayı makinaları bulunduğunu ve cazibe kesintilerinden çevre makinaları kullanamadıklarını dile getirdi.

Yaklaşık 10 sene geçmiş bu mesleği yürütme fail 6 iş noktayı bulunduğunu kail Ahmed, bugünlerde ise çabucak dü iş noktayı kaldığını ve bunların da birlikte gündüz bulunmayan olacağından endişelendiğini anlattı.

Ahmed, ​​​​​dericilikte eli uz dayanıklı aşkın yetişmediğini bu nedenle de özlük çocuklarını yetiştirmeye çalıştığını belirterek mesleğin bulunmayan olmaya akıllıcasına gittiğine değindi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?