Yaşam

Yaralamalı kavgaya müdahil ayrıntılar 'roman okuma' amacıyla uzlaştı

Ardahan'da yaralamalı kavgaya müdahil 6 çocuk, roman okuyup, kitapları özetlemeyi benimseme edince kıygın şikayetinden vazgeçti.

Yaralamalı kavgaya müdahil ayrıntılar 'roman okuma' amacıyla uzlaştı
16-12-2021 12:00
Ardahan

Adalet Bakanlığınca hesaplı Yargı Reformu Strateji Belgesi (YRS) ve İnsan Hakları Eylem Planı’nda (İHEP) degaje toprak sunulan telif hakkı uygulaması ile mağdurların haklarının korunması ve kamuya faydalı edimlerle suç faillerinin topluma kazandırılması amaçlanıyor.

Bakanlık, onarıcı doğruluk anlayışı çerçevesinde de evlatların adli süreçlerde yararlarını gözeterek, rehabilite edilip suça gene karışmamalarını hedefliyor.

Bu kapsamda suça sürüklenen evlatların topluma kazandırılması ve ortalık arasındaki uyuşmazlığı murafaa evresine taşımadan sonlandırılması düşüncesince adliyelerde mevcut telif hakkı büroları da düzentileme yapıyor.

Soruşturma oluşturulan kollar düşüncesince uzlaşmaya gidildi

Ardahan’da yaşıtlarıyla gürültü ettikleri iddiasıyla "yaralama" suçundan haklarında yakınma mevcut kollar E.D, H.C, H.U, P.İ, Y.C. ve A.S. ile ilgilendiren anket açıldı.

Dosyadaki suç uzlaştırmaya naşir bulunduğu için dosya Ardahan Cumhuriyet Savcılığı Uzlaştırma Bürosu'na gönderildi. Uzlaştırma Savcısı Funda Bayram ile ara bulucu Ülker Uğurlu, kıygın ile suça sürüklenen kollar ve aileleriyle görüştü.

Taraflar ortada "suça sürüklenen evlatların ikişer roman okuyup özetini çıkarma" üzere uyum sağlandı.

Kitaplar okununca yakınma arka çekildi

Yaklaşık yanında ayda ikişer roman okuyan çocuklar, hazırladıkları özetleri de telif hakkı bürosuna sundu.

Şüpheli evlatların kitap okuyup, telhis edimini gerçekleştirmesi ile çocuk şikâyetçi şikayetinden vazgeçerek akranlarını affetti.

Savcı Funda Bayram, AA muhabirine, telif hakkı bürosu görevlileri namına benzeşim suçlarda tarafların davalık yapılmaksızın uzlaşması düşüncesince çalıştıklarını söyledi.

Bu mevzuda çalışmalarının bitmeme edeceğini tabir fail Bayram, "Suça sürüklenen evlatların bulunduğu yanında dosyada, şüphelilerin belli romanları okuyup özetini çıkarmaları karşılığında mağdurla aralarında uyum sağlanmıştır. Uzlaştırma kurumu namına ortalık arasındaki uyuşmazlığı murafaa evresine taşımadan sonlandırmakla beraberce ayrımsız sürede topluma da ulama sağlanmaktadır." diyerek konuştu.

1 milyon 100 bin 383 dosyada uyum sağlandı

Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ukubet hukuku uyuşmazlıklarında evvel kere 1 Haziran 2005’te meri ve 2016’da gözden geçirilerek baştan rötuşlu edilen uzlaştırma, 1 Ocak 2017’den itibaren Türkiye genelinde çalışan ve münteşir biçimde uygulanıyor.

Uzlaştırmaya naşir taksirat kapsamında çözüme mülaki dosya sayısı çağ bakımından 1 milyon 100 bin 383’e ulaştı.

Böylece müzakeresi tamamlanan dosyalarda uyum muvaffakiyet payı yüzdelik 83 oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?