Ekonomi

Yabancıya ikametgâh satılmasında averaj eder 187 bin dolar oldu

Yabancılara satılan konutların averaj kıymeti senenin akıbet çeyreğinde 187 bin 91 dolar adına gerçekleşti.

Yabancıya ikametgâh satılmasında averaj eder 187 bin dolar oldu
17-01-2022 13:29
İstanbul

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği'nin (GİGDER) AGS Global iş birliğiyle hazırladığı yabancıya ikametgâh adanmış endeksi GİGDEKS'in ekim-aralık zamanına bağlı araştırmasının neticeleri açıklandı.

Buna göre, kurdaki çabukluk ve dolardaki yükseliş zımnında yabancılara satılan konutların averaj kıymeti akıbet çeyrekte 187 bin 91 dolara geriledi. Söz konusu miktar geçmiş çeyrekte 196 bin 37 dolardı.

Ocak 2021'de 161 bin 500 dolar namına ölçülen ve (100 puan) temel bedel namına ikrar edilen bahis konusu rakam, akıbet çeyrekte 115,8'e ulaştı.

Araştırmada, üyelerin ilkin yurt ekspertiz sistemindeki hastalıkların aşılmasıyla geleceğe henüz umutlu bakmış olduğu görüldü. GİGDEKS verilerine göre, müşterek ahir çeyrekte skor ve iş hacmi bazında satışlarının artmasını bekleyenlerin payı yüzdelik 58,9 seviyesine ulaştı.

"200 bin dolar gayesi bitmeme ediyor"

Açıklamada verilere bağlı değerlendirmeleri arazi meydan GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, akıbet çeyrekte döviz kurundaki yükselişle yatırımcıların bire müşterek konutu bundan sonra henüz ucuza servet etmeye başladığını, bundan dolayı ünite fiyatta tedenni yaşandığını bildirdi.

Akbal, "Dolardaki türbülansın geçmesiyle 2022 düşüncesince sepet fiyatının 200 bin dolara yükselmesi yönündeki gayemiz geçerliliğini koruyor." ifadesini kullandı.

Dolardaki volatilitenin satışlara menfi etkilerinden bahseden Akbal, "Yabancılara ikametgâh adanmış tam sayı 2021'de geçmiş yıla layıkıyla yüzdelik 43,5 artarak 58 bin 576 oldu. 2022'de de öngörümüz kısaca 70 bin adede vasıl müşterek yabancıya yurt satışı ve 10 bilyon dolarlık gelir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin sorunlarla savaşım edebilecek çelimli müşterek altyapıya eş bulunduğunu vurgulayan Akbal, "Türkiye namına üretim, istihdam ve yatırımı yükselme temeli üstünde büyüyeceğimiz acemi devirde ihracata ulama bildirmek düşüncesince GİGDER namına sektörle kuvvet donanması zarfında çalışmaya bitmeme edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Konut, tamamı dünyada emniyetli müşterek liman namına öne çıkıyor"

GİGDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bayram Tekçe ise ikametgâh fiyatlarında yaşanmış olan artıştan bahsederek, akıbet 11 salname devirde ikametgâh yatırımının dolar, ekü ve mevduattan henüz erdemli nema sağladığını bildirdi.

Tekçe, "Türkiye'de gayrimenkul, inanılır ve derneşik getirisiyle hem yerlilerin tıpkı zamanda yabancıların flaş envestisman ara bulucu konumunda ve dünyada da emniyetli müşterek liman namına öne çıkıyor. Bu veriler herhangi müşterek şeye karşın bu piyasanın itimatını tazeliyor." değerlendirmesinde bulundu.

GİGDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Burak Çelik de maliyetlerdeki artışa değinerek, elden yapım maliyetlerinin değil çevre fiyatlarının da yükseldiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?