Dünya

WikiLeaks'in kurucusu Assange'ın cezaevinde partneriyle evlenmesine müsaade verildi

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın, vakfedilmiş bulunmuş olduğu İngiltere'nin başkenti Londra'nın dışındaki Belmarsh Hapishanesi'nde partneri Stella Moris'le evlenmesine müsaade verildi.

WikiLeaks'in kurucusu Assange'ın cezaevinde partneriyle evlenmesine müsaade verildi
12-11-2021 14:45
Londra

Moris, Twitter'dan meydana getirdiği paylaşımda, "Julian ve benim bundan sonra Belmarsh Hapishanesi'nde teehhül iznimiz var. Rahatladım ancak esas teehhül hakkımıza meydana getirilen gayrikanuni müdahaleye akıbet hasretmek düşüncesince yasalı muamele yapılması gerektiği düşüncesince gine de kızgınım." ifadesini kullandı.

Assange ve Moris'in, Assange'ın Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığındığı devirde dünyaya mevrut 2 ve 4 yaşında iki çocuğa ehil yer aldığı biliniyor.

İngiltere'de hukuklar mucibince mahkumlar, cezaevinde izdivaç etmek düşüncesince müracaatta bulunma hakkına ehil ve başvurularının onama edilmiş yer aldığı hallerde mevhibe mükelleflerinin katkısı olmaksızın evliliğin tamamı harcamalarını kendileri karşılamaları gerekiyor.

175 yıla derece hapis

ABD, Londra'nın dışındaki Belmarsh Hapishanesi'nde tutulan Assange'ın, elektronik beyin korsanlığı ve casusluğun da aralarında yer aldığı 18 ayrı suçtan yargılanması düşüncesince İngiltere'den iadesini istiyor.

İade edilmesi yerinde 175 yıla derece delik cezası alabileceği vurgulanan Assange'ın destekçileri ve avukatları, Assange'ın yaptıklarının gazetecilik faaliyeti olduğunu, suçlamalarda siyasal erek güdüldüğünü, beyin sağlığının riziko altında bulunduğunu ve Amerika hapishanelerindeki koşulların, İngiltere'nin insanoğlu hakları yasalarını ihlal ettiğini dile getiriyor.

ABD, Assange'ın yayımladığı belgelerle kendileri namına etkin Irak ve Afganistan'daki yerli personel yahut muhbirlerin yaşamını riske attığını öne sürerek, gazetecilik yahut yayıncılığın zeval el işi izni vermediğini kaydediyor.

Dava süreci

Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 2010'da, aralarında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren aşırı sayıda duyurulmayan belgeyi yayımlamıştı.

ABD'nin casuslukla suçlamış yer aldığı ve iadesini istediği Assange, kendince hücum ve eşeysel rahatsız etme suçlamalarıyla oluşturulan davalar düşüncesince İsveç'e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Assange, Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına gücenmiş ve "kefaletle başıboş bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak, Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu.

Mahkeme, Assange'ı bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etmişti. 50 haftalık cezasını dolduran Assange'ın, iadeli talebi çerçevesinde mevkuf kalmasına değişmeyen verilmişti.

Duruşmaların arkası sıra 4 Ocak'ta, Assange'ın intihar riskinin faziletkâr olduğu, Amerika hapishanesinde hususi yönetsel önlemlere naşir tutulacağı, başta de ihsas camiasının namına antagonist olması zımnında "gerçek ortak riziko altında" bulunmuş yer aldığı nedeni öne sürülerek ABD'nin iadeli talebi reddedilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?