Dünya

Venezuela'da hükümet, muhalefet ile ölçülü müzakerelerden çekme sonucu aldı

Venezuela hükümeti, Norveç'in açıklık buluculuğunda muhalefet temsilcileri ile 13 Ağustos'tan buyana bitmeme etmiş olduğu müzakerelerden, Venezuelalı iş kadını Alex Saab'ın ABD'ye reddetme edilmesi karşı çekildi.

Venezuela'da hükümet, muhalefet ile ölçülü müzakerelerden çekme sonucu aldı
17-10-2021 07:14
Bolivar

Venezuela basınında çıkan habere göre, Meksika'nın ev sahipliğinde kudret temsilcileri ile muhalefeti 17 Ekim'de baştan müşterek araya getirmesi muhtemel müzakereler, Saab'ın Afrika'daki ada ülkesi Cabo Verde (Yeşil Burun Adaları) çeşidinden ABD'ye iadesi üstünde kesintiye uğradı.

Venezuela Hükûmetinin diyalog heyeti ve Ulusal Meclis (AN) Başkanı Jorge Rodriguez, açıklamasında, muhalefet ile yürüttükleri müzakereleri askıya aldıklarını belirterek, "Heyetimiz müzakere ve diyalog masasına katılımını askıya aldığını duyuruyor. Temsilcimiz, Alex Saab'a müteveccih saldırganlığı gıcırtı ederiz ve Meksika'da 17 Ekim'de başlamış olacak bulunan musahabe turuna katılmayacağız." ifadesini kullandı.

Öte taraftan muhalefet temsilcileri, hükümetin müzakerelerden çekme sonucuna aksülamel gösterdi.

Saab 12 Haziran 2020'de gözaltına alınmıştı

Saab, ABD'nin talebi üstünde yağız mal ibra davası dolayısıyla Cabo Verde'de gözaltına alınmıştı. Venezuelalı yetkililerden o fasıl meydana getirilen açıklamada, Saab'ın diplomatik dokunulmazlığı bulunduğunu belirtilerek, Cabo Verde'yi Viyana Sözleşmesini ihlal etmekle suçlamıştı.

Müzakere süreci

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 23 Temmuz'daki açıklamasında, tamamı konuların ele katılması düşüncesince muhalefet ile diyalog masasında buluşabileceklerini bildirmişti.

Maduro, muhaliflerin önderi Juan Guaido ile Amerika yaptırımlarının aşamalı kaldırılması karşılığında görüşmeye amade bulunduğunu tabir etmişti.

Guaido ise Amerika yaptırımlarının aşamalı kaldırılması karşılığında arsıulusal gözlemcilerin denetiminde ülkede "özgür ve adil" müşterek intihap takviminin belirlenmesi talebinde bulunmuştu.

Meksika'da 1. dolaşma görüşmelerinde, 14 Ağustos'ta uzlaşma imzalayan taraflar, 7 Eylül'de ise 2. turda 2 mevzuda bölümsel barışma imzalamıştı.

İktidar ile muhalefet, 3. dolaşma müzakerat kapsamında Meksika'da 24-27 Eylül'de baştan müşterek araya gelmişti.

Meksika'da 25 Ekim'de başlamış bulunan 3 dolaşma görüşmeler, muhit ortada konkre anlaşmalara varılamadan tamamlanırken, 4. dolaşma müzakerelerin ne devir başlayacağına bağlı gün verilmemişti.

Taraflar çeşidinden 28 Eylül'de meydana getirilen eş açıklamada, sosyal, hesaplı ve siyasal mevzulara hal arayışında inkişaf katedildiği belirtilerek, "Ulusal ve arsıulusal siyasetçi ve maşeri aktörlerle istişarelerin hemen yürütülmesi, diyaloğun geliştirilmesinde maşeri eşey yaklaşımının sağlanması dair anlaşmaya varıldı." ifadesine arazi verilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?