Dünya

Venezuela para biriminden altı sıfırı sildi

Dünyanın en faziletkâr para şişkinliği oranına eş Venezuela'da, para biriminden altı kullanılmamış silindi.

Venezuela para biriminden altı sıfırı sildi
01-10-2021 12:31
Karakas

Para birimi yerine "bolivar"ı kullanan Venezuela'da altı sıfırın atılmış olduğu toy banknotlar tüketicilere çıktı.

Bugüne denli basılan en faziletli banknot, değerinin dörtte birine denktaş mevrut 1 milyon bolivardı.

Yeni banknotların en yükseği bulunan 100 bolivar, 25'e dolara andıran bir değere karşılama ediyor.

Bu değişiklik, hem akça işlemlerini bununla beraber saymanlık hesaplamalarını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Venezuela Merkez Üniversitesinde tutum profesörü Jose Guerra, "En ehemmiyetli ve asliye neden, ifa sistemlerinin elhak göçük olması zira etap sayısı ifa sistemlerini ve matematiği uygulanamaz bir duruma getiriyor." dedi.

Guerra, akça para temininde yaşanmış bulunan teessürat hasebiyle bir aşırı işlemin elektronik yerine ve harcamaların yüzdelik 60'ından fazlasının Amerika doları cinsinden yapıldığını söyledi.

Eski sistemde 2 litrelik bir gazoz 8 milyon bolivardan fazlaya dünyalık olabiliyordu ve bu, alıcıların dolgun bir kağıt tomarıyla ifa yapmasını gerektiriyordu.

Bankaların, alıcıların günde en bir tomar 20 milyon bolivar, bazı bazı de hâlâ az akça çekmesine müsaade vermesi hasebiyle akça ödemelerde teessürat yaşanıyordu.

Venezuela Merkez Bankasından meydana getirilen açıklamaya göre, başkalık para biriminin kıymetini etkilemeyecek. Bolivar "az veya baş döndürücü giranbaha olmayacak", çabucak hâlâ sade bir akçasal ölçekte kullanması kolaylaşacak.

Bankalar, bahis konusu değişikliğe bağlı ayarlamaları gerçekleştirmek düşüncesince 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde operasyonları biraz zaman donduracaklarını belirtmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?