Gündem

Van korona virüs aşı haritasında ‘mavi’ renge döndü

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Şu an olay bakımından ağır müşterek artma bulunmasına karşın hala Türkiye'de olay sayısı minimum bulunan illerin başlangıcında geliyoruz. İkinci düze aşıda da mavi kategoriyi yakaladık” dedi.

Van korona virüs aşı haritasında ‘mavi’ renge döndü
01-02-2022 16:41

Van, korona virüs dölleme oranıyla yüzdelik 75'in dair çıkarak ‘mavi' kategoriye ulaştı. Salgının gene beri tedbirlere uyulan ve Türkiye'de en dobra vilayetler ortada arazi düzlük Van, aşılamadaki başarıyı az buçuk geç yakaladı. Aşılamanın önce başladığı zamanlarda Türkiye averajının baş döndürücü peşinde bulunan Van, yetkililerin meydana getirdiği bilgilendirme ve şehir genelinde kurulan aşı stantları yardımıyla dölleme oranını yüzdelik 75'in dair çıkarmayı başardı.

“60 gözyaşı üstü sayrılarevi ve evde yatan hastalarımız var”

İHA muhabirine mütekellim Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Şu an olay bakımından ağır birlikte çoğalma bulunmasına karşın hala Türkiye'de olay sayısı minimum bulunan illerin başlangıcında geliyoruz. İkinci düze aşıda da mavi kategoriyi yakaladık. Uzun müddet derin bakımda yatan 60 gözyaşı üstü hastamız yoktu. Şu an 60 gözyaşı üstü hem hastanede yatan hastamız aynı zamanda evde yatan hastalarımız var. Bunları da incelediğimizde etraflıca müddet anımsatma dozunu yapmamaları, üstünden etraflıca devir geçmesi insanlarımızı hastaneye düşürebiliyor” dedi.

“60 gözyaşı üstü yurttaşlarımızın anımsatma dozunu yapmalarını istiyoruz”

Van'ın birlikte numara ve ikinci düze aşıda gösterdiği başarıyı anımsatma dozu düşüncesince de vermesi icap ettiğini anlatım fail Vali Bilmez, “Şu an birlikte numara ve ikinci düze aşıda baş döndürücü iyiyiz ancak maatteessüf üç ve dördüncü anımsama dozunda istediğimiz kurda değiliz. Hastanedeki hastalarımızın da birlikte bölümü bunlardan oluşmakta. Biz 60 gözyaşı üstü bulunan büyüklerimizi, illet geçirmiş olsa bile aradan üç aydan birlikte tomar devir geçtiyse behemehâl anımsatma aşılarını olmaları gerekiyor. Normalde 60 üstü gözyaşı grubunda birlikte ve ikinci düze aşımız ortalamanın üstünde ancak anımsatma dozlarında düşüğüz. Bu sebeple yurttaşlarımızdan behemehâl fasile büyüklerimizin anımsatma dozunu yapmalarını istiyoruz, art artan ferah geçmektedir” diyerek konuştu.

“Omircon'da ağır birlikte artışımız var”

Merkeze ilişkin üç ilçede omircon vakalarının derece derece arttığına ilgi çekici Bilmez, “Vakalarımız arttı ancak hastanede yatan hastalanmış sayımızda birlikte çoğalma yok. İl genelinde derin bakımda 8 yöresinde yatan hastamız var. Toplam yatan hastalarımızda 50'nin altında ancak şu an başta Van merkezde başta İpekyolu, Tuşba ve Edremit'te yurttaşlarımızın şişman birlikte bölümü Omircon kazanmak kabil ağır birlikte artışımız var. Taziye yerlerinde yiyecek ve içmece mevzusundaki yasaklara uyma edilmesi, cuma namazı namazlarında şişko ve boğunuk ortamlarda peçe mevzusundaki hassasiyetimizin bitmeme etmesi gerekiyor. Bunun haricinde umumi durumumuz iyi, bu rahatsızlığı tamamen geride bırakacağız” biçiminde konuştu.
 

Yunus Tuğrul - Atilla İdiz
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?