Sağlık

Uzmanlardan yeni ve erken doğan bebeklerde göz muayenesi uyarısı

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne ilişkin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde Göz Doktoru yerine fariza eden Dr. Dilbade Yıldız Ekinci, “Bebeklerde erken muayene baş döndürücü önemlidir. Bu yapılmadığı taktirde, yenirce yapabilen müşter

Uzmanlardan yeni ve erken doğan bebeklerde göz muayenesi uyarısı
09-10-2021 15:26

4 senedir Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne müteallik Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde Göz Doktoru adına fariza özne Dr. Dilbade Yıldız Ekinci, bebeklerin ve erken doğan erkendoğan bebeklerin erken muayenesine müteallik ailelere baş döndürücü ehemmiyetli uyarılarda bulundu.

“Muayene edilmeyen bebeklerin görmesi yaşam boyu ortadan kalkabilir “

Erken doğan yahut vaktiyle doğan bebeklerde göz muayenesinin ehemmiyetli bulunduğunu aktaran Dr. Dilbade Yıldız Ekinci, “Yeni doğan bebeklerde kesinlikle göz taraması şarttır. Doğumsal katarak ve göz tansiyonu kabil yenirce yapabilen rahatsızlıkların erken tespiti ile erken müdahaleyle bebeklerin görmesini kazanmaları açısından kesinlikle muayene edilmeleri gerekmektedir. Bunun düşüncesince Sağlık Bakanlığı Ulusal Görme Tarama Programı kapsamında karı hekimlerine 0-3 maaş bebeklere rüyet taraması şartı getirdi. Aile hekimlerinin tarama kararında rüyet sorunu saptadığı bebekleri göz hekimlerine yönlendirerek bebeklerin erken teşhis almasını sağlayabildiği müşterek düzene sahibiz. Bu dediklerimiz yapılmadığı taktirde, yenirce yapabilen müşterek dert varsa geç karışma kararında bebeğin görmesi yaşam boyu ortadan kalkabilir. Ailelerin bebeklerine rüyet sağlığı kazandırabilmeleri düşüncesince bebeklerini yeni doğduklarında taramaya yayımcı tutmaları gerekmektedir” dedi.

“Erken doğan erkendoğan bebeklerde ROP rahatsızlığı görülmektedir”

Erken yahut erkendoğan doğan bebeklerin de muayenesinin kayıt bulunduğunu ve bunun geçmiş 4 hafta içre ailelerin yapmaları icap ettiğinin altını çizen Dr. Ekinci, “Erken doğan bebekler Prematüre Retinopatisi (ROP) rahatsızlığı ile huzur karşıya kalabilmektedirler. Özellikle 32 hafta ve bin 500 gramın altında doğan bebeklerde ya da elan şişman doğup müvellidülhumuza tedavisi meydan bebekler ROP rahatsızlığı ile huzur karşıya kalabilmektedir. Şiddetli müşterek biçimde rahatsızlığı nâkil bebekler otama edilmediği takdirde muayene zamanı mevrut ve yapılmamışsa 2 yahut 3 çağ içre âmâ olabiliyorlar. Bu sebeple bu bebeklerin doğumdan ahir 4'üncü haftada muayene edilmeleri şart. ‘Birkaç çağ geç muayene ettirelim, müşterek nesne olmaz' kabil müşterek kanıya ailelerin kapılmaması gerekmektedir. Çünkü müşterek ya da 2 günce rötar bu bebeklerde yenirce yapabiliyor” niteleyerek konuştu.

“Pandemi dolayısıyla oluşan korkularını kırıp bebek ve çocuklarını kesinlikle muayeneye getirsinler”

Pandemi dolayısıyla evlatların göz taramasının geciktirilmemesi noktasında ailelere uyarıda mevcut Dr. Ekinci, “Şu anda bünyesinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisi çağında bebekler aut aileler belli yaşlarındaki çocuklarına peçe takarak resmiyet ile hijyene de nazarıitibar ederek kesinlikle çocuklarını göz muayenesi getirmelidirler. Biz pandemi süresince kâffesi yeni doğan ve erkendoğan bebeklere termin şartı aramaksızın hizmete bitmeme ettik. Aileler yürekli olsunlar. Pandemi dolayısıyla oluşan korkularını kırıp bebek ve çocuklarını kesinlikle muayeneye getirsinler. Çünkü söylediğim kabil biraz günce rötar bebekler de ve çocuklarda rüyet yitirilmesine etmen olabilir” biçiminde konuştu.

Sedat Irmak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?