Sağlık

Uzmanlardan yeni ve erken doğan bebeklerde göz muayenesi uyarısı

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne ilişkin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde Göz Doktoru yerine fariza eden Dr. Dilbade Yıldız Ekinci, “Bebeklerde erken muayene aşırı önemlidir. Bu yapılmadığı taktirde, yenirce yapabilen ortak çor varsa g

Uzmanlardan yeni ve erken doğan bebeklerde göz muayenesi uyarısı
09-10-2021 15:26

4 senedir Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne dair Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde Göz Doktoru adına fariza özne Dr. Dilbade Yıldız Ekinci, bebeklerin ve erken doğan erkendoğan bebeklerin erken muayenesine dair ailelere aşırı ehemmiyetli uyarılarda bulundu.

“Muayene edilmeyen bebeklerin görmesi hayat boyu ortadan kalkabilir “

Erken doğan yahut eskiden doğan bebeklerde göz muayenesinin ehemmiyetli bulunduğunu aktaran Dr. Dilbade Yıldız Ekinci, “Yeni doğan bebeklerde behemehâl göz taraması şarttır. Doğumsal katarak ve göz tansiyonu üzere sifilis yapabilen rahatsızlıkların erken tespiti ile erken müdahaleyle bebeklerin görmesini kazanmaları açısından behemehâl muayene edilmeleri gerekmektedir. Bunun düşüncesince Sağlık Bakanlığı Ulusal Görme Tarama Programı kapsamında karı hekimlerine 0-3 maaş bebeklere rüyet taraması şartı getirdi. Aile hekimlerinin tarama kararında rüyet sorunu saptadığı bebekleri göz hekimlerine yönlendirerek bebeklerin erken tanılama almasını sağlayabildiği birlikte düzene sahibiz. Bu dediklerimiz yapılmadığı taktirde, sifilis yapabilen birlikte illet varsa geç engelleme kararında bebeğin görmesi hayat boyu ortadan kalkabilir. Ailelerin bebeklerine rüyet sağlığı kazandırabilmeleri düşüncesince bebeklerini yeni doğduklarında taramaya naşir tutmaları gerekmektedir” dedi.

“Erken doğan erkendoğan bebeklerde ROP rahatsızlığı görülmektedir”

Erken yahut erkendoğan doğan bebeklerin de muayenesinin eşya bulunduğunu ve bunun geçmiş 4 hafta ortamında ailelerin yapmaları icap ettiğinin altını çizen Dr. Ekinci, “Erken doğan bebekler Prematüre Retinopatisi (ROP) rahatsızlığı ile erinç karşıya kalabilmektedirler. Özellikle 32 hafta ve bin 500 gramın altında doğan bebeklerde ve ya şimdi iri doğup müvellidülhumuza tedavisi meydan bebekler ROP rahatsızlığı ile erinç karşıya kalabilmektedir. Şiddetli birlikte halde rahatsızlığı nâkil bebekler otama edilmediği takdirde muayene zamanı mevrut ve yapılmamışsa 2 yahut 3 çağ ortamında görmez olabiliyorlar. Bu sebeple bu bebeklerin doğumdan ahir 4'üncü haftada muayene edilmeleri şart. ‘Birkaç çağ geç muayene ettirelim, birlikte bilinçlilik olmaz' üzere birlikte kanıya ailelerin kapılmaması gerekmektedir. Çünkü birlikte ya da 2 günce teehhür bu bebeklerde sifilis yapabiliyor” sanarak konuştu.

“Pandemi zımnında oluşan korkularını kırıp bebek ve çocuklarını behemehâl muayeneye getirsinler”

Pandemi zımnında evlatların göz taramasının geciktirilmemesi noktasında ailelere uyarıda mevcut Dr. Ekinci, “Şu anda arasında bulunduğumuz Covid-19 pandemisi zamanında bebekler aut aileler makul yaşlarındaki çocuklarına peçe takarak aralık ile hijyene de ilgi ederek behemehâl çocuklarını göz muayenesi getirmelidirler. Biz pandemi süresince hepsi yeni doğan ve erkendoğan bebeklere termin şartı aramaksızın hizmete bitmeme ettik. Aileler yürekli olsunlar. Pandemi zımnında oluşan korkularını kırıp bebek ve çocuklarını behemehâl muayeneye getirsinler. Çünkü söylediğim üzere biraz günce teehhür bebekler de ve çocuklarda rüyet yitirilmesine etmen olabilir” halinde konuştu.

Sedat Irmak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?