Sağlık

Uzmanından 'Kovid-19 aşısı gebeliği negatif etkilemiyor' açıklaması

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği (TSRM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, acemi yüz koronavirüse (Kovid-19) için geliştirilen aşıların aylı kalmayı engellemediğini bildirdi.

Uzmanından 'Kovid-19 aşısı gebeliği negatif etkilemiyor' açıklaması
17-11-2021 12:02
Antalya

Antalya'nın Serik ilçesindeki müşterek otelde planlı 9. Üreme Sağlığı ve İnfertilite Kongresi'ne dahil olan Prof. Dr. Işık, AA muhabirine, salgından kurtulmanın en ehemmiyetli unsurun telkih bulunduğunu söyledi.

Gebelere de telkih olmaları çağrısında mevcut Işık, aşının gebeliği aksi etkilemediğini vurguladı.

Gebelik esnasında yada öncesinde ana adaylarının telkih olabileceklerini aktaran Işık, şu şekilde bitmeme etti:

"Net mesajlar hasretmek gerekirse, telkih banko iki canlı kalmayı engellemez ancak Kovid-19 hastalığının kendisi engeller. Aşı mebiz rezervini düşürmez ancak hastalığın kendisi buna çarpıcı olabilir. Aşı meni sayısını düşürmez ancak hastalığın kendisi meni sayısını düşürebilir. Kısacası rahatsızlığı geçirmeye riske atmanız, gerçekte o korktuğunuz şeyleri yaşayabileceğiniz anlamına geliyor. Aşıyla ilgilendiren kesin veriler elimizde. Korktuğunuz mevzular dirlik tek obje yapmıyor."

Işık, kısaca 2 senedir dünyanın salgınla savaşım ettiğini anımsatarak, bu süreçte ister dert gerekse geliştirilen aşılarla ilgilendiren yüzbinlerce data toplandığını anlattı.

Hastalığa dirlik aşıların baş döndürücü emniyetli bulunduğunu anlatım fail Işık, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Pandemi esnasında kaybettiğimiz gepegencecik anneleri ve bebeklerini gerçekte kaybetmemeliydik. Ama şu andan itibaren bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Lütfen aşılarınızı tamamlayın. Gebelikte aşılarınızı akıbet 3 ayak tabanı bırakmayın. Çünkü 3 ayın içinde gücük aşıyla müşterek dert nakil ihtimaliniz, ağırbaşlı nakil ihtimalinin baş döndürücü erdemli bulunduğunu düşündürür. O sebeple lütfen 2 düze aşınızı akıbet 3 aydan ilkin tamamlamış olun."

"Aşınızı ilkin 3 ayda da yaptırabilirsiniz"

Prof. Dr. Işık, gebeliğin giriş sürecinde ise aşının ferah ferah yapılabileceğini vurguladı.

Gebeliğin ilkin 3 ayında değişik sebepler dolayısıyla düşükler, zayiat yaşanabildiğini dile getiren Işık, şunları kaydetti:

"Doğal gebeliklerde telkih yaptırın yada yaptırmayın gelişigüzel 5 gebelikten bir tanesi düşükle sonuçlanıyor. Tüp bebekle bebek sahibi edinmek talip annelere verdiğimiz infertilite tedavisi üzere hallerde da düşükler 4 gebelikte 1 yada 5 gebelikte 1 gözüküyor. O sebeple ilkin 3 ayda telkih yapıldığında sözde bununla ilişkilendirilebilirmiş üzere müşterek akıl bulunduğu düşüncesince başlangıçta, 'İlk 3 aydan sonradan yaptırın' demiştik. Ama bundan böyle ana ölümlerini, ayrıca düşüklerin şimdi da arttığını fikren ilkin 3 ayda da yaptırabilirsiniz diyoruz."

Ahmet Zeki Işık, emziren annelerin de ferah ferah telkih yaptırabileceklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?