Spor

Ümit Şamiloğlu 32 salname çalışkan cimnastik kariyerine 'yaştan' çevre sonuç verdi

Aktif cimnastik kariyerini 41 yaşlarında sonlandıran Ümit Şamiloğlu, "Son 3-4 yılda antrenmanlar zorlamaya başlamıştı. Artık devrinin geldiğini anladım ve bıraktım." dedi.

Ümit Şamiloğlu 32 salname çalışkan cimnastik kariyerine 'yaştan' çevre sonuç verdi
19-11-2021 14:19
Ankara

Avrupa ve evren şampiyonalarında madalyaları bulunan, Akdeniz Oyunları'nda Türkiye'ye dalında ilkin giranbaha madalyasını kazandıran Ümit Şamiloğlu, AA Spor Sohbetleri'nin misafiri oldu.

Ağrı'da 32 sene ilkin ağır koşullarda başladığı kariyerini özetleyen Şamiloğlu, "Cimnastiğe Ağrı'da yatak birlikte minderin üstünde başladım. Cimnastiğin bulunmadığı birlikte yerde Ağrılı birlikte çocuğun bu spora başlaması ayrı ayrı birlikte hikaye. Bir şeyi sevip inandıktan sonradan üstesinden gelemeyeceğiniz birlikte nesne yok. Spor hayatım güçlükle başladı. O zamanki olanaklar havadan değildi. O zamanın sporcuları demincek ki kuşağa bakınca imreniyor. Ben bu kuşakla da spor etme fırsatı buldum." sanarak konuştu.

Artık yaşlarının 41 bulunduğunu ve bu nedenle salıverme kararını aldığını özetleyen Şamiloğlu, "Eğer insanın hikmet hali müsaade verse ömrümün sonuna derece spor yapardım. Bir edip ömrünün sonuna derece yazabilir, neva sanatçısı ömrünün sonuna derece liet söyleyebilir fakat bizim anca birlikte şansımız yok. Son 3-4 yılda antrenmanlar zorlamaya başlamıştı. Artık çağının geldiğini anladım ve bıraktım." niteleyerek görüşlerini aktardı.

Babasının sporu bıraktıktan ahir laflarından aşırı etkilendiğini dile getiren emektar ulusal sporcu, "Babam bana 'Ben senin Türkiye'nin en elleme sporcusu olmanı istiyordum fakat sen dünyaya servet oldun. Saygı mahsus birlikte cimnastikçi oldun ve seninle alım çalım duyuyorum.' dedi. Demek ki birlikte şeyleri başarmışım. Bittiğinde fors kalıyorsa kalburüstü oldunuz demektir. Babamın bu laflarından sonradan bunu hissettim." ifadelerini kullandı.

"Çok henüz müfit olabilirdik"

Ümit Şamiloğlu, sporculuk kariyerinde şerait gereği çabucak yüzdelik 40 verimle savaş edebildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Daha fazlasını yapabilirdik. Bizim sıkıntımız şuydu, 'Biz spor hazırlamaya çalışıyoruz' sanarak birlikte çevrim oldu. Birçok bölgede eksikler bulunduğu düşüncesince açıkları kapatmaya çalıştık. Çok henüz müfit olabilirdik. Yeni kuşaklara aşırı henüz ilkin defa açabilirdik fakat şerait gereği elimden geleni yaptım. Benim düşüncesince de ehemmiyetli bulunan bu. Sporculuk kariyerimde yüzdelik 40'ını kullanabildim. Özellikle barfikste yapamadığım birlikte akıntı yoktu. Nasıl madalya alır alternatifini bilmiyorduk. Keşke olsaydı, henüz iri madalyalar alsaydık."

2013 senesinde Mersin'de planlı Akdeniz Oyunları'nda barfikste kazanılmış bulunduğu giranbaha madalyayı unutamadığını özetleyen Şamiloğlu, "Mersin'de planlı Akdeniz Oyunları benim düşüncesince aşırı farklıydı. Evet, madalyalar alıyordum fakat hepsi habersizdi neredeyse. Seyircimin uğrunda o coşkuyla yaptığım ilkin yarışmayı. Futbolcuların ne hissettiğini o devir anladım. Duygusal birlikte demet kuruyorsunuz. Tribünde delik yaşlarını görebiliyorsunuz. Onları gururlandırmak alelacayip birlikte şey. Kalabalık peyrev uğrunda onlara bu duyguları keyiflendirmek aşırı farklıydı." değerlendirmesinde bulundu.

Memleketine ehemmiyetli proje

Eski ulusal cimnastikçi kurucusu bulunduğu Ümit Şamiloğlu Gençlik Spor ve Yaşam Kulübü'nün önemine dikkati çekerek, memleketi Ağrı'da icra ettikleri projeyle ilgilendiren şu detayları verdi:

"Benim düşüncesince hususi birlikte proje. Sosyal günah hesabına planlar gerçekleştirmek istiyoruz. Bizim önceliğimiz bebek evliliklerinin birlikte tomar bulunduğu illere gitmek. Ben Ağrılıyım ve en aşırı bebek eşiyle bulunan evliliği de Ağrı'da. Oraya kılavuz kaptan birlikte kadro peyda etmek istedik. Kadınlarımıza ulaşıp onlara pilates eğitmenlik kursu verdik. Hayali arzusu bulunan 20 hanıma ulaştık. Biz onlara iş noktayı açım ve istihdam terazi ortamı getirmek istedik. Kendilerine pilates seti bağış ettik. Onlar da 250 insana ulaşarak parasız terbiye verecek. Ücretsiz pilates seti dağıtacaklar. Sporu evlere saplamak istedik. Bu projeden aşırı dobra tepkiler aldık."

Şamiloğlu, başlattıkları hareketi birlikte vakfa dönüştürerek henüz birlikte tomar insana iktiran etmek düşüncesince çabalayacaklarını da belirtti.

"Türk cimnastiği şu anda kendini dünyaya kanıtladı"

Son zamanlarda tahsil edilen başarılarla Türk cimnastiğinin ehemmiyetli birlikte defa kıvrım ettiğini korumak için çaba sarfeden Şamiloğlu, laflarını şu şekilde tamamladı:

"Türk cimnastiği şu anda kendini dünyaya kanıtladı. Bir şeylerin kapısını ayırmak gerekiyordu ve açtık. Bizim ayrıntılar da bunu aşırı elleme değerlendirdi. Bütün olanaklar da önlerine serildi. Türk cimnastiği şu an dünyada prestiji olan, çabucak birlikte sporcuyla asimilasyon edilmeyen, değme sporcunun madalya alabileceği birlikte kadroya sahip. Alt torunlar henüz da elleme gelecek. Belki inişli yokuşlu süreçler olabilir. Artık alttan doğacak eksiksiz gençlere bu ayrıntılar erek gösterdi. Olimpiyatta madalya kabul etmek hedef."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?