Dünya

Uluslararası kuruluşlar, dünyaya 'acilen su ve iklim tedbirleri kabul etme çağrısı' yaptı

Uluslararası kuruluşlar, evren devletlerine su ve iklim dair birlikte an ilk kuma hamle atma çağrısında bulundu.

Uluslararası kuruluşlar, dünyaya 'acilen su ve iklim tedbirleri kabul etme çağrısı' yaptı
29-10-2021 12:19
Cenevre

Dünya Meteoroloji Birliği (WMO) ile Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Uluslararası Tarım Kalkınma Fonu (IFAD), BM Çevre Programı (UNEP), BM Çocuk Fonu (UNICEF), BM Üniversitesi (UNU), BM Avrupa Ekonomik Konseyi (UNECE) ve Küresel Su Ortaklığı (GWP) kurumlarının liderleri, iklim değişikliği ve su mevzusunun önemine yer veren eş birlikte betik kaleme aldı.

Mektupta, 31 Ekim'de Glasgow'da düzenlenecek BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) öncesi unsur iklim liderlerine su ve iklim değişikliği mevzularını lanse çağrısı yapılırken, "İnsanları ve gezegenimizi etkileyen iklim değişikliğinin su ile alakadar neticelerini ele kabul etmek düşüncesince çabucak hızlandırılmış adımlara gerekseme vardır." ifadesi kullanıldı.

İklim değişikliğinin toptan su döngüsünü menfi etkileyerek kuraklık ve su taşkını kabilinden afetlere kere açtığının vurgulandığı mektupta, "Yükselen coşkunluk ve su kaynaklarının akın profilindeki değişkenlik, yüzeydeki ve toprak altındaki suyun standardını iri miktarda etkilemektedir." bilgisi paylaşıldı.

Kuruluşların mektubunda, UNICEF'in verilerine uyarınca iklim değişikliğinin dünyada 920 milyon evladı su kıtlığına sunulan bırakabileceği uyarısı hatırlatılarak unsur ülkelere, "su ve iklim gündemini millî kurda bütünleşmiş etme", "küresel su izlem sistemlerini tutma ve akçalanmış etme", "su yataklarına ilişkin teknik, siyasal ve ilmî iş birliğini destekleme", "su ile alakadar felaketlere huzur uyarılara arsıulusal erişimi isteklendirme etme", "sel ve yağışsızlık yönetimine ilişkin yasaklayıcı yaklaşım benimseme" ve "iklim ve su risklerine ilişkin verilerin entegrasyonunu destekleme" çağrılarında bulunuldu.

31 Ekim-12 Kasım'da düzenlenecek COP26'ya kısaca 140 reis katılacak.

Zirvede, toptan coşkunluk artışının çağ sonuna genişliğinde 2 santigrat derecenin altında tutulması, ayrıca 1,5 adım ile sınırlandırılabilmesi düşüncesince 2050'ye genişliğinde bakir karbon emisyonu hedefine ne ulaşılacağı masaya yatırılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?