Ekonomi

Ucuzlayan fiyatıyla ıhlamur bu sene de vazgeçilemez olacak

Kış günlerinin şakak içeceği bulunan ve Düzce'de güzeşte yıllara layıkıyla fiyatı ucuzlayan ıhlamura bulunan talep, havaların soğuması ile tedricen artıyor.

Ucuzlayan fiyatıyla ıhlamur bu sene de vazgeçilemez olacak
04-10-2021 16:20

Soğuk şita günlerinde hem hamam meşrubat adına tıpkı zamanda içerisindeki vitaminlerle muafiyet sistemini güçlendirmesi dolayısıyla yüz içeceği ıhlamur, havaların soğumaya başlamasıyla beraberce baştan demlikteki yerini aldı. Korona virüs çağında muafiyet sistemini güçlendirmesi dolayısıyla de şahısların yeğleme etmiş olduğu ıhlamur, havaların soğuduğu şimdilerde de gine onma kaynağı adına yeğleme edilmeye bitmeme ediyor. Ancak sabık sene az olması ve kapanmalar dolayısıyla kilogramı 200 TL'ye satılan ıhlamur Düzce'de bu sene 140 ile 150 TL'ye satılıyor. Fiyatının ucuzlaması ise talebi artırıyor.

Geçen yıla uyarınca ıhlamura bulunan ilginin arttığını kail Davut Uçel isminde sanlı aktar, “Ihlamur satışları sabık yıla oldukça yüzdelik 50 yüzdelik 60 arttı. Geçen sene bu yıllarda adım adım kapanmaları başladığından ötürü bu sene anca yanında dava bulunmadığı düşüncesince ıhlamur satışları arttı. Geçen sene kapanmadan ötürü insanoğlu ıhlamura arzu göstermemişti ve ıhlamur tutarları da sabık yıla uyarınca şimdi ucuz. İlimizde ıhlamur bu sene sabık yıla uyarınca şimdi baş döndürücü var. Bunun sebebi ise iklimlerden ve havalardan dolayı. Havalar sabık sene yağışlı gitmişti, bu sene ise şimdi aklık gidiyor. Bu sebeple ıhlamur olma payı da arttı. Fiyatlarda buna ilişkin adına düştü. Geçen sene 1 kilo ıhlamur 200 TL civarındaydı, bu sene 140-150 TL civarında. Bu da talebi artırdı. Geçen seneye uyarınca şimdi yanında tomar arzu var” dedi.

“İyi ıhlamur az az demlenmeli”

Vitamini zarfında artan ıhlamurun kesinlikle demlenmesi icap ettiğini de özetleyen Uçel, “Ihlamur daima kaymamalı. Sürekli taravetli içilecek denli yapıldığında şimdi dimdik olur. Bir demliği doldurup baştan sona bire yanında ıhlamurun kaynatılması yanlış. Sürekli köpürme işlemi görmüş olduğu düşüncesince içerisindeki mineraller cansız oluyor. Her defasında taravetli adına demlenmesini öneriyoruz” niteleyerek konuştu.

Ali Yıldız – Selçuk Akyol
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?