Ekonomi

Ücret ve maaşların asgari ücret ücreti kısmından dirimsel ve mühür vergisi alınmayacak

Ücret ve maaşların asgari ücret tutarından sağlık ve kaşe vergisi alınmamasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda onama edildi.

Ücret ve maaşların asgari ücret ücreti kısmından dirimsel ve mühür vergisi alınmayacak
21-12-2021 00:59
TBMM

Teklife göre, yenilenebilir erke üretiminin heveslendirme edilmesi düşüncesince bağışıklık sınırı kendisine öngörülen, meskenlerin bina ve cephesine kurulan gün enerjisi santrallerinin yerleşmiş gücünün 10 kilovat olması şartı, 20 kilovata çıkarılacak.

Tüm ücret ve maaşların asgari ücret ücreti kısmından dirimlik ve mühür vergisi alınmayacak. Buna göre, görev erbabı, ödemenin yapıldığı ayda makbul bulunan asgari ücretin maaş brüt tutarından iştirakçi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve aylakçılık sigortası primleri düşüldükten sonradan küsurat ücretine sadme fail ücretlerin istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde, verginin hesaplanacağı dirimlik epizot ücreti ve oranları ayrıklık kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenecek.

Ödenecek bağış ücreti bu suretle mevcut bağış ücretinin içinde, ayrıklık tutara sadme fail fasıl düşülmek yoluyla hesaplanacak. İstisna zımnında alınmayacak bulunan vergi, ilgilendiren ayda maaş asgari ücret üstünden hesaplanması müstelzim vergiyi aşamayacak. Birden aşkın işverenden ücret alanlar düşüncesince bu ayrıklık çabucak en erdemli bulunan tutara uygulanacak.

Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde asgari ücretin maaş brüt ücretinin yüzdelik 85'i dirimlik vergisinden ayrıklık edilmiş olduğu düşüncesince yürütüm sahası kalmayan "Asgari Geçim İndirimi" düzenlemesi yürürlükten kalkacak.

Hizmet erbabına ödenen ücretlerin maaş brüt asgari tutara sadme fail bölümü üstünden mühür vergisi alınmayacak.

Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığınca planlı defans sanayisi planlarına dair bu kuruluşa ilgilendiren planlar kapsamında meydana getirilen konfirmasyon ve hizmetler, ek balya vergisi istisnası kapsamına alınacak.

BOTAŞ'ın borçlarıBOTAŞ'ın akçe yönetiminin mıhlı biçimde yürütülebilmesi düşüncesince firmanın Ticaret Bakanlığına dair öğrenim dairelerine, yapılandırılmış borçları müdahale ödenmeyen herhangi bir çeşitli vergi, kaynak ve hisseler ile yönetimsel mülk cezaları, bunlara dair rötar zammı ve rötar faizlerinden oluşan borçları, Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına cevap mahsup edilerek terkin edilecek.

2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda toprak meydan umumi bütçe dirimlik tahmini üstünde gerçekleşen dirimlik kadar, umumi bütçe kapsamındaki amme idareleri ile hususi bütçeli idarelerin bütçelerine muhassasat eklemeye Cumhurbaşkanı mezun olacak. İlgili kanunları uyarınca umumi bütçe gelirleri karşılığı meydana getirilen muhassasat eklemeleri bu tutardan düşülecek.

Türkiye'de beledi sigorta şirketlerince planlı kefillik senetleri de tehlikesiz elektronik imza ile düzenlenebilecek.

Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, kendisinden müsaade yahut izin kabul etmek veya güzergâh isticar etmek yoluyla etkin ve dolgun nakil hizmeti yürüteç hak ve hukuksal kişilere, nüfus, hattın uzunluğu ve hattı kullanan sayısı kriterlerini esasi alarak belirleme edeceği hatlardaki dolgun nakil hizmetlerinden parasız yahut iskontolu yararlananlara dair dirimlik desteği ödemesi yapabilecek.

Kamu darülfünun hastanelerinin mali sürdürülebilirliğinin desteklenmesi düşüncesince amme darülfünun afiyet hizmeti sunucularının, 2021'de verdikleri afiyet görev bedelinin, maktu balya kavil tutarından düşüt olması yerinde aradaki ayırt terkin edilecek. Terkin edilen bu tutar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ekonomik durumuna bu amaçla tahsis edilecek ödenekten karşılanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?