Politika

Türkmenistan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 'Devlet İşbirliği Nişanı'

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov kabilinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a “Türkmenistan Devlet İşbirliği Nişanı” ikram edildi.

Türkmenistan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 'Devlet İşbirliği Nişanı'
27-11-2021 18:19

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan ziyareti kapsamında Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile kuma matbuat toplantısı düzenledi. Ata yurdu Türkmenistan'a gelmekten iri bir devlet duyduğunu anlatım fail Erdoğan, Türkmenistan'ın bağımsızlığının 30'uncu sene dönümünü kutlama kartı etti.

Türkiye'nin Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıdıkları bulunan önce bulunduğunu ve hükûmet merkezi Aşkabat'ta önce büyükelçilik açan diyar bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kardeşlik ilişkilerimiz çerçevesinde Türkmenistan'ı ve başarıyla sürdürdüğü yansızlık statüsünü desteklemeye bitmeme edeceğiz” dedi.

"Ticaret hacmimizi önce planda 5 bilyon dolara boşaltmak lazım adımları çarpmak dair kararlıyız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Devlet Başkanı ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde mızrap kardeşliğine dokunan ilişkilerimizi tamamı boyutlarıyla ele aldık. Ticaret hacmimizi önce planda 5 bilyon dolara boşaltmak lazım adımları çarpmak dair kararlıyız. Kara ve havayolu taşımacılığının birlikte erke alanındaki işbirliğimizi yetiştirmek üzere yapabileceklerimiz karşı düşün alışverişinde bulunduk. Tarihi ve kültürel ortaklığa ait mühim işbirliğimiz çerçevesinde eğitim, kültür, deneyimsizlik ve spor kadar beşeri alanlardaki ilişkilerimize toy bir ivme vermek dair hemfikiriz” dedi.

İmzalanan 9 maddelik kuma deklerasyon ile Türkmenistan'da bulunan ilişkilerin hâlâ da güçlendiğini anlatım fail Erdoğan, “Yarın da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi vesilesiyle gayrı arkadaş ve karındaş diyar liderleriyle düzenleme çerçevesindeki işbirliğimizi nite hâlâ da ilerletebiliriz yegâne on paralık konuşma fırsatı bulacağız” dedi.

Erdoğan'a “Devlet İşbirliği Nişanı”

Ortak matbuat toplantısının peşi esna Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov kabilinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkmenistan Devlet İşbirliği Nişanı sunma edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan nişan yöneltme töreninde icra ettiği konuşmada ise, namına maruz nişandan ötürü öz saygı duyduğunu aktararak, “Bu nişanla şahsıma yayınlanan hoşlanma düşüncesince kalben teşekkürname ederim. Bu nişana müstahak görülmem dede vatanımız Türkmenistan'a gerçekleştirdiğim resmi ziyareti taçlandırmıştır. Ülkelerimiz arasındaki ülfet ve çapraz muhabbetin toy bir sembolü şekilde gördüğüm bu nişanla mızrap kardeşliğimiz bir kat hâlâ perçinlenmiştir. Bu nişan bana bire bir sürede Türkiye-Türkmenistan dayanışmasını hâlâ da ilerilere nakil mesuliyetini yüklemektedir. BU vazifeyi iri cümbüş ve gururla adına getireceğim” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?