Teknoloji

Türkiye'nin yöntemleri 15 bin kilometre fiber gözlükçü ağıyla 'akıllanacak'

Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, "Akıllı yollara yönelik, Karayolları Genel Müdürlüğü namına Türkiye'de 15 bin kilometre fiber optikçi kablo ağ döşemeyi planladık. Şu anda da tahminî 1.500 kilometreleri önceki durumdayız" dedi.

Türkiye'nin yöntemleri 15 bin kilometre fiber gözlükçü ağıyla 'akıllanacak'
07-10-2021 11:57
İstanbul

Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca planlı ve dün kapılarını açan 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'na katıldı.

Etkinlik kapsamında AA muhabirine açıklamada mevcut Uraloğlu, 1945 yılından buyana meydana gelen ve bu sene 12’ncisi yapılacak bulunan Şura’nın 2021 temasının lojistik, mobilite ve dijitalleşme adına belirlenmesinin Türkiye'nin 2023, 2035 ve 2053 gösterimi düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Şura'nın millî ve arsıulusal misafirler ve eriştirme dalında faaliyetleriyle ön plana çıkan şirketlerin katılımıyla Türkiye’nin en ehemmiyetli eriştirme odaklı etkinliği bulunduğunu tamlayan Uraloğlu, danışma mantığıyla yapılacak etkinliğin hayır neticeler doğurmasını beklediğini dile getirdi.

Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) adına çağ bakımından sorumluluklarında 3 bin 523 kilometre otoyol, 30 bin 974 kilometre mevki yolu ve 34 bin 136 kilometre il yolu edinmek kıl payı yekûn 68 bin 633 kilometre yol keder bulunduğunu tabir ederek, bunun Türkiye haritasında kestirmece 45 kat batıdan doğuya git-gele cevap bulunduğunu kaydetti.

"Öncelikle otomobilin yolla haberleştiği, sonra otomobilin vasıta ile haberleştiği sistemleri kurmaya çalışıyoruz"

Yolların değme çeşitli hizmetin götürülmesi ve dirimlik dağılımının denk sağlanmasına yardım sağladığını kail Uraloğlu, şu şekilde bitmeme etti:

"Yolların ortak kapasitesi var, kısaca tanımlanmış kapasiteleri var. Bizim bu kapasiteyi kusursuz kullanmamız geçişsiz aynı zamanda arttırmamız lazım. Bunu da fakat zeki yollarla yapabiliyoruz. Sadece sığa değil esasında gidiş geliş güvenliğiyle ilgilendiren halis muhlis emek harcamaları gene zeki yollarla, zeki muvasala sistemleriyle yapabiliyoruz. Dolayısıyla buna tığ envestisman yapıyoruz, geliştiriyoruz.

Türkiye'deki huzur zeki muvasala sistemleri yolu Boğaz Köprüsü'ndeki sevap kaydetme sistemleriyle başladı. Bugün sinyalizasyonla kavşakların yönetilmesinden tutun, meteorolojik istasyonlarla iklim durumunun kestirim yazar sürücülerin enstantane fotoğraf adına uyarılması, gene yollara yerleştirdiğimiz sensörlerle kar ve buz mücadelesinin izlem edilmesini sağlıyoruz. Varmak istediğimiz nokta, zeki muvasala sistemlerindeki zeki yöntemleri en önce otomobilin yolla haberleştiği, sonra otomobilin vasıta ile haberleştiği sistemleri kurmaya çalışıyoruz. Akıllı yollara müteveccih de Karayolları Genel Müdürlüğü adına Türkiye'de 15 bin kilometre fiber gözlükçü kablo ağ döşemeyi planladık. Şu anda da kestirmece 1.500 kilometreleri önceki durumdayız. Antalya'da ortak uçman yürütüm yapacağız. Yine İstanbul'da ortak yolda, ağız ağıza ortak uçman yürütüm yapacağız ve bunları da Türkiye geneline yaygınlaştıracağız."

Uraloğlu, yolların tamamının fiber gözlükçü ağıyla donatılmasının mutedil ve etraflıca vadede gerçekleştirebileceklerini belirterek, "2035 yılına derece gerçekleştiririz sanarak düşünüyoruz fakat mahsus oraya gidinceye derece toy şeyler çıkma ve tığ de hedeflerimizi düzeltilmiş edeceğiz. Yeni hedefler koyacağız." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?