Gündem

Türkiye’deki tek örneği, defineciler talan etti

Sivas'ta mevcut ve Türkiye'de göl evleri türündeki iskân tarzının tek örneği yerine aşina Pılır Höyüğü, definecilerin müsaadesiz kazıları kararı hapis deşik duruma geldi.

Türkiye’deki tek örneği, defineciler talan etti
15-12-2021 11:23
Sivas'ın Hafik ilçesinde mevcut Hafik Gölü, nice çalışkan çeşidine ev sahipliği yapıyor. Doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini büyüleyen gölün içinde mevcut Pılır Höyüğü ise enine boyuna nazarıitibar çekiyor. Göl evleri türündeki yerleşme tarzının memleketimizdeki tek örneği adına tanıdık höyüğün, meydana getirilen tetkikat sonucunda; Neolitik, Kalkolitik ve Tunç çağına dayandığı düşünülüyor. Günümüzde ise göl evlerin izleri örtüsüz gözle görülemiyor. Göl evlere müteallik önceki kalıntılara 1944 senesinde meydana getirilen hafriyat bilimsel kazılarda rastlanıldı. Milattan öncesine ilgili bulunduğu memul göl evlerine ilgili hafriyat kalıntıları suyun altında bulunuyor. Yavuz Sultan Selim'in tahtını kurduğu arazi adına da tanıdık Pılır Höyüğünün altında ise ortak kaynak olduğuna inanılıyor. Bir devre gümrüksüz definecilerinde tarz uğrağı noktayı bulunan höyük, sit piyasası anons edilmesinin peşi sıra siper dibine alındı. Definecilerin hapis deşik etmiş bulunduğu höyük, araştırmacılarında beğenisini çekiyor.

Padişahın tahtı bu Höyükte kuruldu

Hafik Belediye Başkanı Selahattin Çuhadaroğlu, Yavuz Sultan Selim'in tahtının Pılır Höyüğünde kurulduğunun bilindiğini söyleyerek, “Dağların dibinde ortak kez mevcut zamanı Göç yoludur. Yavuz Sultan Selim'in sefere gittiği kez bu yoldur. Hafik'in ön tarafında da zamanı İpek yolu var. Yani dağların eteklerinde Yavuz Sultan Selim'in burada ordugahını kurduğu ve ordusunu o eteklerde barındırdığı, tahtını da Pılır'da kurduğu söyleniyor. Hafik, tarihle kokan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun da temelinin atılmış bulunduğu ortak yerdir'' dedi.

“Hazine bulunduğu söyleniyor''

Başkan Çuhadaroğlu, höyüğün altında kaynak bulunduğu söylentilerine değinerek, “Pılır Höyüğü de zamanı ortak yerdir. Antik ortak yerdir. Yavuz Sultan Selim'in eskiden tahtını kurduğu yer. Altında hazinenin bulunduğu söyleniyor rivayete göre. Burayı giderek kazdılar ortak şeyler buldular sonradan sit piyasası anons edildi. Şu anda da hapis deşik edilmiş ortak durumda. Gölün kâffesi çevresi Sit piyasası biçimine getirildi. Geçmiş zamanlarda dokunca verdiler buraya. Sonradan buranın antika ortak arazi bulunduğunu anlar anlamaz sit piyasası biçimine getirildi. Arkeologlar gelip burada hafriyat yaptılar. Şu anda da sit piyasası bulunduğu düşüncesince kimesne dokunmuyor'' halinde konuştu.

Demet Karakuş - Mert Taha Varol

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?