Ekonomi

Türkiye'de 'yeşil otomobil' satışları artmaya bitmeme ediyor

Türkiye'de bu senenin 11 ayında elektrikli otomobil satışları 2 bin 415 ve hibrit otomobil satışları da 45 bin 190 adetle sabık senenin toplanmış satışlarının üstünde gerçekleşti.

Türkiye'de 'yeşil otomobil' satışları artmaya bitmeme ediyor
05-12-2021 11:03
Istanbul

Türkiye'de bu senenin 11 ayında elektrikli otomobil satışları 2 bin 415 ve hibrit otomobil satışları da 45 bin 190 adetle sabık senenin hep satışlarının üstünde gerçekleşirken, "yeşil otomobillerin" Türkiye otomobil pazarından almış bulunduğu payın hâlâ bağan bulunmasına rağmen ilerleyici zamanlarda hayattaki gelişmelerle baş başa erdemli seviyelere kavuşması bekleniyor.

AA muhabirinin Otomotiv Distribütörleri Derneğinden (ODD) edinmiş bulunduğu verilere göre, Türkiye otomobil ve geniş ticari anahtar hep pazarı, bu senenin 11 ayında 2020'nin bire bir zamanına nazaran yüzdelik 1 artarak 675 bin 107 seviyesinde kaydedildi.

Otomobil satışları ise yüzdelik 2,1 azalarak 518 bin 294 oldu. Hafif ticari anahtar satışları da yüzdelik 12,7 artarak 156 bin 813'e ulaştı.

Kasım sonu bakımından otomobil pazarı motosiklet tipine uyarınca değerlendirildiğinde, evren genelinde bundan böyle adım adım üretimi azaltılan ve giderek üretimi ağız ağıza durdurulması planlanan dizel motorlu otomobil satışlarının gerilemesi dikkati çekti. Üreticilerin önceki yıllara nazaran hâlâ az dizel motorlu uzlaştırıcı tüketicilere sunması da dizel satışlardaki azalışta ehemmiyetli etkenlerden bir tanesi adına onama ediliyor.

Gelecekte teklifsizce yanmalı motorlu otomobillerin yerini alması muhtemel hibrit ve elektrikli otomobillerin satışları da akıbet zamanlarda bulunduğu neredeyse artmaya bitmeme etti.

Türkiye otomobil pazarında, ocak-kasım çağında benzinli arabalar 342 bin 438 adetlik satışla karşı tam toprak aldı. Dizel otomobil satışları ise 104 bin 217 ile ikinci tam toprak aldı.

Hibrit otomobil satışları bu sürede 45 bin 190'a ulaşırken, oto gazlı otomobil satışları 24 bin 34 ve elektrikli otomobil satışı da 2 bin 415 adına kayıtlara geçti. Geçen senenin bitmiş teşrin sonu bakımından 272 bin 31 benzinli, 214 bin 72 dizel, 22 bin 344 oto gazlı, 20 bin 373 hibrit ve 568 elektrikli otomobil satışı yapılmıştı.

Hibrit satışları yüzdelik 121,8, elektrikli satışları yüzdelik 325,2 arttı

Benzinli otomobil satışları bitmiş teşrin sonu bakımından sabık senenin bire bir zamanına uyarınca yüzdelik 25,9 ve oto gazlı otomobil satışları yüzdelik 7,6 artarken, dizel otomobil satışları yüzdelik 51,3 geriledi. Hibrit otomobil satışları yüzdelik 121,8 ve elektrikli otomobil satışları da yüzdelik 325,2 artım gösterdi.

Kasım sonu bakımından elektrikli ve hibrit otomobil satışları, sabık senenin hep satışlarının üstünde gerçekleşti. Geçen senenin böylecene elektrikli otomobil satışları 844, hibrit motorlu arabalar satışı da 22 bin 272 seviyesindeydi.

Hibrit ve elektrikli otomobillerin satışlardaki oranı arttı

Geçen senenin ocak-kasım çağında yüzdelik 40,4 bulunan dizel otomobillerin satışlardan almış bulunduğu pay, 2021'in bire bir çağında yüzdelik 20,1'e geriledi.

Söz konusu çağda benzinli otomobillerin oranı yüzdelik 51,4'ten yüzdelik 66,1'e ve oto gazlı otomobillerin oranı da yüzdelik 4,2'den yüzdelik 4,6'ya yükseldi.

Elektrikli otomobillerin hep satışlardaki oranı yüzdelik 0,1'den yüzdelik 0,5'e ve hibrit otomobillerin oranı da yüzdelik 3,8'den yüzdelik 8,7'ye çıktı.

Ocak-kasım devri verileri, satışlardaki artım trendinin sürmesine rağmen dünyada da hâlâ yaygınlaşmakta bulunan elektrikli ve hibrit otomobillerin Türkiye otomobil pazarından almış bulunduğu payın hâlâ bağan seviyelerde olduğuna ayraç etti.

250 binden bir tomar kamuya açıkça yükleme noktasına gerekseme duyulacak

Öte yandan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın hazırlandığını duyurduğu elektrikli anahtar yükleme üniteleri ve istasyonları ile alakalı dü standardın bilgileri da mahsus oldu. Türk Standardları Enstitüsü (TSE) kabilinden hazırlanmakta bulunan "Elektrikli Araç Şarj Üniteleri ve İstasyonları-Kurulum ve Güvenlik Gerekleri Standardı"nda, yükleme üniteleri ve istasyonların kurulumu düşüncesince elektriksel gerekler, ünitelerin yerleştirilecekleri yerlerle ilgilendiren konum, yükleme yönteminin seçimi, ünitelerin montaj yapılması ile ilgilendiren öneriler ve ihsas gerekleri toprak alıyor.

Bakanlıktan meydana getirilen açıklamaya göre, TOGG projesi planlanan takvim doğrultusunda ilerlerken, Bakanlık da lazım enfrastrüktür hazırlıklarını yapıyor.

TOGG, istihsal bandından indiğinde, yükleme altyapısının Türkiye genelinde elektrikli anahtar kullanımını destek sunar ölçüde olması düşüncesince de icraat bitmeme ediyor. 2030 yılına derece TOGG ilkin edinmek neredeyse 2 milyondan bir tomar elektrikli arabanın yollarda olabileceği öngörülüyor. Artan elektrikli anahtar kullanımına koşut adına 250 binden bir tomar kamuya açıkça yükleme noktasına gerekseme duyulacağı anlatım ediliyor. Böylece doğacak senelerde elektrikli araçlarla baş başa yükleme altyapısının da baş döndürücü çabuk biçimde büyümesi bekleniyor.

Bu kapsamda yükleme ekosistemini endamsız sürede matlup seviyeye yansıtmak amacıyla uran standartlar, mevzuat düzenlemeleri ve envestisman destekleri neredeyse ehemmiyetli başlıklarda atılacak adımlar yaşama geçirilmeye başlandı.

Ayrıca, Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) verilerine göre, Türkiye'de 2011'de 4 ilde 15 yükleme birimi bulunurken, 2021 senesinde 81 ilin tamamında 4 bin 500 sokete derece vasıl yükleme birimi sayısına gelindi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?