Ekonomi

Türkiye ile Libya arasındaki barışma sonrası tecim kütlesi yüzdelik 43 arttı

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, Türkiye-Libya ortada imzalanan bahir bitirme alanları anlaşmasının 2. yılını doldurduğunu belirterek "Son 2 yılda dü iklim arasındaki aut tecim kütlesi salgına karşın yüzdelik 43 arttı." dedi.

Türkiye ile Libya arasındaki barışma sonrası tecim kütlesi yüzdelik 43 arttı
26-11-2021 11:19
İstanbul

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Türkiye-Libya ortada imzalanan bahir mezuniyet alanları anlaşmasının 2. yılını doldurduğunu belirterek, "Son 2 yılda, Türkiye ile Libya arasındaki aut tecim kütlesi salgına karşın yüzdelik 43 artarak 2,3 bilyon dolara çıktı. Yıl böylelikle düet tecim kütlesinin tarihte geçmiş el 3 bilyon doları aşacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

DEİK’ten meydana getirilen açıklamaya göre, Türkiye ile Libya'nın Doğu Akdeniz'deki adalet ve kendilerini korumayı amaçlayan ve arsıulusal hususiyet kurallarına akıllıca planlı Türkiye ile Libya arasındaki Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası dü yaşını doldurdu. Aradan sabık müddette rastgele dü ülkenin ve diyar halklarının çıkarına yer aldığı tanıdık barışma sayesinde, Türkiye ile Libya birbirine hâlâ baş döndürücü yakınlaştı, ekonomik, ticari, politik ve askeri alanlar bilhassa kazanmak az daha nice mevzuda aksiyon kaydedildi.

"Anlaşma 'Mavi Vatan' teriminin hâlâ güzel anlaşılmasını sağladı"

Açıklamada mevzuya bağlı değerlendirmelerine arazi sunulan Murtaza Karanfil, Türkiye ile Libya'nın Doğu Akdeniz'deki adalet ve kendilerini korumayı amaçlayan bahir mezuniyet alanları anlaşmasının imzalanmasının peşi sıra dü sene geçtiğini ve bu anlaşmanın BM çeşidinden tescil edildiğini dile getirdi.

Karanfil, Türkiye'nin senelerdir yerinde mücadelesinin arsıulusal hususiyet kurallarına akıllıca biçimde kağıda döküldüğü anlaşmanın hemen Türkiye’nin değil Libya'nın da adalet ve kendilerini korumayı amaçladığını aktardı.

Anlaşmanın dü tarafa da ehemmiyetli kazanımlar sağladığını, hemen devletlerin değil bölgenin de refahına bulunduğunu dile getiren Karanfil, "Anlaşma 'Mavi Vatan' teriminin hâlâ güzel anlaşılmasını sağladı." dedi.

Karanfil, Libya'nın istikrarsızlığının, Türkiye'yi jeopolitik ve jeostratejik anlamda aracısız etkilediğini belirterek, "Türkiye'nin desteği, Libya’nın da bağımsızlığını ve iç barışını güvence dibine alıyor. Akdeniz'deki haklarımızı korumanın jeopolitik ve jeostratejik sınırları Libya'dan başlıyor. Türkiye, Akdeniz, Ege ve Kıbrıs adasındaki hukukunu koruması düşüncesince Libya’ya ile ilişkilere ehemmiyet vermeli." ifadelerini kullandı.

"Anlaşma, iktisadi anlamda da baş döndürücü ehemmiyetli birlikte adımdı"

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, anlaşmanın ulusal düzenlilik ve aut geçerli durum açısından yer aldığı derece iktisadi yönden de baş döndürücü iri ehemmiyet bildirme ettiğini dile getirdi.

Türk müteahhitlerin geçmiş taşınmazlar dışı pazarı bulunan Libya'nın Türkiye ekonomisi düşüncesince önemine yer veren Karanfil, şu ifadeleri kullandı:

"Libya, Türkiye'ye 3 günce bahir mesafesinde arazi alması ve ordan da 56 Afrika ülkesine yağız yolu bağlantısının bulunması zımnında Türkiye düşüncesince baş döndürücü güçlükle baş döndürücü eleştiri birlikte ülke. Avrupa'ya da çelimsiz bahir mesafesinde bulunması, yakıt, gayrimenkul, muvasala ve icar maliyetlerinin düşüklüğü Libya'yı bizim düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli kılıyor. Libya, 75 bilyon dolarlık hariç satım amacımızın bulunmuş yer aldığı Afrika'nın kilidi konumda. Bu sebepten dolayı anlaşma, iktisadi anlamda da baş döndürücü ehemmiyetli birlikte adımdı."

"Libya'ya hariç satım 2 bilyon dolara dayandı"

Murtaza Karanfil, barışma yardımıyla Türkiye ile Libya arasındaki tecim hacminde ivmelenme yaşandığını belirterek, "Eylül sonu itibarıyla, sonuç 2 yılda, Türkiye ile Libya arasındaki aut tecim kütlesi yüzdelik 43 artarak 2,3 bilyon dolara çıktı. Salgın yaşanmamış olsaydı bu artma baş döndürücü hâlâ faziletkâr olacaktı. Yıl böylelikle düet tecim kütlesinin tarihte geçmiş el 3 bilyon doları aşacağını düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

Ocak-ekim çağında Libya'ya ihracatın 2 bilyon dolara dayandığını dile getiren Karanfil, "Hem ihracatta hem aut ticarette artma sürecektir. Çünkü Libya'nın Türkiye'ye, Türk ürünlerine, Türk yatırımcılara ve müteahhitlere gereksinimi var. Stratejik yerine da Libya bizim düşüncesince baş döndürücü önemli" değerlendirmesinde bulundu.

"Yeni teşrikimesai anlaşmalarına imza atmalıyız"

Karanfil, dü diyar arasındaki iktisadi ilişkilerin hâlâ çabuk ivmelenmesi icap ettiğini belirterek, "Artık ticari diplomasiye hâlâ birlikte tomar ciddiyet vermeli, acemi teşrikimesai anlaşmalarına imza atmalıyız. Ticaret ve uran odalarımız eş icraat gerçekleştirmeli. Çünkü söylediğim derece Libya 7 milyon nüfusu mevcut fakat 1,3 bilyon dolarlık Afrika'nın kilidi konumunda." ifadelerini kullandı.

Türk iş adamlarının bilhassa Kuzey ve Orta Afrika'ya girişte Libya'yı tarz alabileceğini kaydeden Karanfil, hem amme kuruluşlarından bununla beraber hususi sektörden dü diyar arasındaki iktisadi iş birliklerinin geliştirilmesi düşüncesince hâlâ çalışkan gösteriş oynamaları çağrısında bulundu.

Karanfil, dü sene ilkin imzalanan anlaşmada alın teri dökenlere teşekkürlerini ileterek, "Anlaşma yardımıyla ilerleyici dostluğun gelişerek sürdürülmesini dilek ediyorum." ifadesini kullandı.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?