Ekonomi

Türk müteahhitler iklim haricinde 20 milyar dolarlık iş hedefini 10 ayda yakaladı

Türkiye Müteahhitler Birliği, Türk müteahhitlerin ekim kocaoğlan sonu bakımından iklim haricinde aldıkları 196 toy projeyle 20,3 milyar dolarlık iş üstlendiklerini, Birliğin bu sene düşüncesince 20 milyar dolar kendisine belirlediği hedefin 10 ayda aşıldığını bildirdi.

Türk müteahhitler iklim haricinde 20 milyar dolarlık iş hedefini 10 ayda yakaladı
02-11-2021 12:36
Ankara

Türkiye Müteahhitler Birliğinden (TMB) meydana getirilen yazılmış açıklamaya göre, Türk müteahhitler, ekim kocaoğlan sonu bakımından iklim haricinde aldıkları 196 acemi projeyle 20,3 milyar dolarlık iş üstlendi. Bu tutarla 2021 yılının hepsi düşüncesince hedeflenen 20 milyar dolar rakamı 10 ayda aşılmış oldu.

Türk müteahhitler, 103 milyon doları fazla averaj plan bedeli ile de hepsi zamanların en faziletkâr averaj plan bedeline ulaştı.

Ortalama plan bedeli en akıbet 2015 senesinde 83 milyon dolara derece yükselmiş, güzeşte süreçte bu rakamın yarısına derece düşmüştü. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türk müteahhitler, 1972'den 2021 Ekim kocaoğlan sonuna derece toplanmış 130 ülkede 442,2 milyar dolar mesabesinde 10 bin 890 plan üstlendi.

"Petrol fiyatlarındaki artım bu sahanın önde mevrut pazarlarını canlandırdı"

TMB Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitlerin iklim dışındaki bu başarısının devlet donör bulunduğunu belirterek, "Küresel pazarda acemi sima koronavirüs (Kovid-19) salgını evveliyat yaşanmış bulunan mesail ve peşi sıra müstevli şartlarının da etkisiyle 2 salname aranın peşi sıra 20 milyar dolarlık gayesi sene bitmeden eline geçirmiş olmak, Türk müteahhitlerin iş azmini göstermektedir. Ortalama plan bedelinde hepsi zamanların en faziletkâr rakamına erişilmiş olması, müteahhitlerimizin dünyada değişik şimdi iri işlere imza attığını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Eren, dal düşüncesince en iri piyasa bulunan Rusya'da 10 ayda üstlenilen kestirmece 7 milyar dolarlık plan ücretinin de ortak üstün dereceli olduğunu, arz yağı fiyatlarında akıbet dönemdeki artışın bu sahanın öne çıkan pazarlarını baştan canlandırmaya başladığını anlatım etti.

Orta vadede salname 50 milyar dolar ücretinde acemi plan üstlenilmesi hedefleniyor

Sektörün anadan görme pazarı Irak'ın da önemini koruduğunu ve gine en baş döndürücü iş üstlenilen ikinci piyasa konumuna geldiğini tamlayan Eren, şunları kaydetti:

"Ayrıca kalkınma planları kapsamında hepsi dünyanın odağında arazi düzlük Afrika'nın Sahra Altı alanında de müteahhitlerimizin küsurat sayıda iş almış olduğu görülmektedir. Uluslararası pazarda şimdi baş döndürücü sayıda işçimizi istihdam kılmak esasi hedefimiz. Yurt haricinde Türk iş gücü istihdamının artırılması mevzusunun hesabına hassasiyetle eğiliyor, olanak ve yeteneklerimizi ait hepsi makamların dikkatine getiriyoruz. Orta vadede ise salname 50 milyar dolar ücretinde acemi plan üstlenebiliriz. Bunun düşüncesince diplomaside temkinlilik ve finansman kaynaklarımızın çeşitlendirilmesi önemli."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?