Ekonomi

Türk müteahhitler iklim haricinde 20 milyar dolarlık iş hedefini 10 ayda yakaladı

Türkiye Müteahhitler Birliği, Türk müteahhitlerin ekim kocaoğlan sonu bakımından dünya haricinde aldıkları 196 toy projeyle 20,3 milyar dolarlık iş üstlendiklerini, Birliğin bu sene düşüncesince 20 milyar dolar kendisine belirlediği hedefin 10 ayda aşıldığını bildirdi.

Türk müteahhitler iklim haricinde 20 milyar dolarlık iş hedefini 10 ayda yakaladı
02-11-2021 12:36
Ankara

Türkiye Müteahhitler Birliğinden (TMB) meydana getirilen yazılmış açıklamaya göre, Türk müteahhitler, ekim kocaoğlan sonu bakımından iklim haricinde aldıkları 196 toy projeyle 20,3 milyar dolarlık iş üstlendi. Bu tutarla 2021 yılının hepsi düşüncesince hedeflenen 20 milyar dolar rakamı 10 ayda aşılmış oldu.

Türk müteahhitler, 103 milyon doları fazla sayı farkı plan bedeli ile de hepsi zamanların en efdal sayı farkı plan bedeline ulaştı.

Ortalama plan bedeli en sonuç 2015 senesinde 83 milyon dolara denli yükselmiş, sabık süreçte bu rakamın yarısına denli düşmüştü. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türk müteahhitler, 1972'den 2021 Ekim kocaoğlan sonuna denli toplanmış 130 ülkede 442,2 milyar dolar mesabesinde 10 bin 890 plan üstlendi.

"Petrol fiyatlarındaki artma piyasanın önde mevrut pazarlarını canlandırdı"

TMB Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitlerin iklim dışındaki bu başarısının devlet donör bulunduğunu belirterek, "Küresel pazarda toy sima koronavirüs (Kovid-19) salgını önceleri yaşanmış bulunan mesail ve arkası sıra müstevli şartlarının da etkisiyle 2 salname aranın arkası sıra 20 milyar dolarlık amacı sene bitmeden eline geçirmiş olmak, Türk müteahhitlerin iş azmini göstermektedir. Ortalama plan bedelinde hepsi zamanların en efdal rakamına erişilmiş olması, müteahhitlerimizin dünyada tedricen hâlâ iri işlere imza attığını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Eren, kesim düşüncesince en iri piyasa bulunan Rusya'da 10 ayda üstlenilen tahminî 7 milyar dolarlık plan ederinin de birlikte üstün dereceli olduğunu, arsa yağı fiyatlarında sonuç dönemdeki artışın piyasanın öne çıkan pazarlarını baştan canlandırmaya başladığını tabir etti.

Orta vadede salname 50 milyar dolar ücretinde toy plan üstlenilmesi hedefleniyor

Sektörün anadan görme pazarı Irak'ın da önemini koruduğunu ve esasen en aşırı iş üstlenilen ikinci piyasa konumuna geldiğini tamlayan Eren, şunları kaydetti:

"Ayrıca kalkınma planları kapsamında hepsi dünyanın odağında arazi meydan Afrika'nın Sahra Altı branşında de müteahhitlerimizin küsurat sayıda iş almış olduğu görülmektedir. Uluslararası pazarda hâlâ aşırı sayıda işçimizi istihdam eylemek esasi hedefimiz. Yurt haricinde Türk iş gücü istihdamının artırılması mevzusunun hesabına hassasiyetle eğiliyor, olanak ve yeteneklerimizi ilgilendiren hepsi makamların dikkatine getiriyoruz. Orta vadede ise salname 50 milyar dolar ücretinde toy plan üstlenebiliriz. Bunun düşüncesince diplomaside temkinlilik ve finansman kaynaklarımızın çeşitlendirilmesi önemli."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?