Ekonomi

Türk makarna sektörü sabık sene 160 ülkeye 780 milyon dolarlık ihracat yaptı

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Külahçıoğlu, "İç tüketimle beraberce değerlendirdiğimizde sektörümüzün hep büyüklüğü 1,5 bilyon doları aşmış durumda." dedi.

Türk makarna sektörü sabık sene 160 ülkeye 780 milyon dolarlık ihracat yaptı
20-01-2022 12:10
Mersin

Türkiye'deki makarna üreticileri, 2021 senesinde 160 ülkeye icra ettikleri 1 milyon 370 bin tonluk verim ihracatından 780 milyon dolar dirimsel elde etti.

Makarna ihracatında İtalya'dan sonradan dünyada ikinci tam arazi meydan Türkiye'nin sabık sene icra ettiği dış satım, nezdinde eski yıla kıyasla bedel bazında yüzdelik 3 artarak 780 milyon dolara ulaştı.

Toplamda 1 milyon 370 bin titrem verim ihracatı karşıcı sektör, en aşırı dış satımı 731 bin tonla Afrika ülkelerine gerçekleştirmiş oldu ve 379 milyon 503 bin dolar dirimsel sağladı.

Güney ABD devletleri 218 bin tonla ikinci, Asya devletleri 98 bin tonla üçüncü, Orta Doğu devletleri 64 bin tonla dördüncü tam arazi aldı. Avrupa Birliği ülkelerine de sabık sene 18 bin titrem makarna gönderildi.

"160 ülkeye ihracatımız problemsiz namına gerçekleşti"

Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, AA muhabirine, hava değişikliğinin yanı esna salgına ilişkin namına tedbir zincirinin bozulmasının ve lojistikte yaşanmış bulunan sorunların besin ürünlerinin önemini şimdi da bariz duruma getirdiğini söyledi.

Alınan tedbirler kapsamında makarnanın kesin ihracatının 1 Ocak-30 Nisan 2021 tarihlerinde kısıtlandığını anımsatan Külahçıoğlu, "Geçen senenin eskiden 4 ayında ihracatımızda tahminî yüzdelik 15 azalma gerçekleşti. Sonrasında sektörümüzün, Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığıyla icra ettiği istişareler sonucunda buna temelli nezdinde hal bulunmuş oldu ve aşmış olduk. Bundan ahir toparlanmayla yılı hacim bazında yüzdelik 9 azalma fakat bedel bazında yüzdelik 3 artışla metres başarısı göstermiş olduk." dedi.

2022'de erek dış satımda 1 bilyon doları aşmak

Sektörün bu sene 1 bilyon dolarlık ihracat hedeflediğini tamlayan Külahçıoğlu, "Bu sene rötuşlu ettiğimiz erek bulunan 1 bilyon dolarlık dış satıma güvenli adımlarla ilerleyeceğiz. Artık, Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığıyla aldığımız tedbirler temelli duruma geldi. İç tüketimle beraberce değerlendirdiğimizde sektörümüzün toplanmış büyüklüğü 1,5 bilyon doları aşmış durumda. dışsatım ve iç istihlak dengesini de koruyoruz." ifadelerini kullandı.

TMSD Yönetim Kurulu Başkanı Külahçıoğlu, bu piyasanın direkt ve endirekt namına 50 bin insana istihdam sağladığına dikkati çekerek, tüketicilere meydana getirilen acemi yatırımlarla Türkiye'nin arsıulusal rekabetteki gücünün şimdi da artırıldığını aktardı.

İtalya'dan sonradan dünyanın en nezdinde tomar makarna ihracatını Türkiye'nin yaptığını vurgulayan Külahçıoğlu, bu başarının, Avrupa Birliği'nin makarna ithalatında uyguladığı 20 bin tonluk hacim kotası ile ABD'nin anti-damping vergisi ve telafi edici mevhibe uygulanmasına karşın sağlandığına dikkati çekti.

Külahçıoğlu, ihracatın artırılmasının önündeki engellerin kaldırılmasına müteveccih de çalışmaların sürdüğünü belirterek, şu şekilde konuştu:

"Avrupa Birliği ile müzakerelerde makarna ehemmiyetli nezdinde başlık, masada bulunuyor. ABD'nin anti-damping ve telafi edici mevhibe uygulamaları var. Bunlara müteveccih de Ticaret Bakanlığının esnetilmiş nezdinde etüt emek vermesi var. Uluslararası ilgiler yönünde da Japonya ile meydana gelen başıboş tecim anlaşmasında da sona gelindiği bilgisini aldık. 2022 senesinde Japonya ile bu anlaşmanın imzalanmasını bekliyoruz. Geçen sene İngiltere, Avrupa Birliği'nden ayrıldı ve ülkemize tahminî yüzdelik 17'lik nezdinde ek kota verildi. İngiltere ile hala bitmeme fail başıboş tecim anlaşmasının genişletilmesi emekleri var. Buradaki ehemmiyetli kalemlerden bir tanesi de makarna sektörü. İngiltere'ye dış satımda da kapasitemizin artmasını bekliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?