Dünya

Türk Devletleri Teşkilatı Kazakistan'a dayanak noktası vermeye apiko bulunduğunu yineledi

Türk Devletleri Teşkilatı, bulunan krizi aşmada Kazakistan yönetimine ve halkına müstelzim desteği vermeye apiko bulunduğunu tekiden Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in halkın refahını artıracak düzelti gündemine desteğini bildirdi.

Türk Devletleri Teşkilatı Kazakistan'a dayanak noktası vermeye apiko bulunduğunu yineledi
11-01-2022 12:45
Ankara

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT unsur ve müşahit devletlerinin dışişleri bakanları, Kazakistan'daki gelişimleri kullanmak az daha devir içi dehşet güruh düzenledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Tüm imkanlarımızla Kazakistan'ın yanındayızKazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: KGAÖ sulh gücü 2 gündüz sonraları ülkeden çıkmaya başlayacakKazakistan’ın toy başbakanı Alihan Smailov oldu

Olaylar esnasında yaşamını yitirenler anısına birlikte dakikalık hürmet duruşunun ve şümullü düşün alışverişinin peşi sıra TDT, kayıtlı izah yaptı.

Açıklamada, Kazakistan'daki vakalarda yaşamını kaybedenler düşüncesince başsağlığı ve yaralılara aceleci iflah dilendi.

Kazakistan ve ülkenin ahi halkına bulunan azimli dayanak noktası ve dayanışmanın baştan konfirmasyon edilmiş olduğu açıklamada, sahasında ve ötesinde abra ve düzenlilik düşüncesince dirimlik ehemmiyet haiz Kazakistan'ın sulh istikrarının öneminin altı çizildi.

Açıklamada, hayatları tehlikeye atan, amme düzenini bozan ve mala dokunca sağlayan hüküm ve tahripkâr eylemler kınanarak Kazak yetkililerin amme düzenini ve alışılagelen düzeni çabucak baştan ihdas kapasitesine bulunan emniyet vurgulandı.

Uluslararası hukukun esas düzgü ve ilkelerini desteklemenin önemine ayraç edilen açıklamada, Kazakistan yönetiminin, ülkede anayasal düzeni bozmayı amaçlayan teröristlere, radikallere, aşırılık yanlılarına ve suçlulara gönül rahatlığı terörle uğraş operasyonlarına desteğin altı çizildi.

Açıklamada, yerli ve arsıulusal zorlukların ele alınmasında koordinasyon, teşrikimesai çapraz iane düşüncesince TDT'nin 2040 Vizyon Belgesi'ne birlikte mürşit kaptan kendisine atıfta bulunularak "(TDT), Mevcut krizi aşmada, Kazakistan yönetimine ve halkına müstelzim desteği vermeye müheyya bulunduğunu yineledi." ifadesi arazi aldı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in ahi Kazakistan halkının refahını artıracak ıslah gündemine desteğin de belirtildiği açıklamada, mevzuyla ait DOĞRU teşrikimesai ve danışma içre kalma dair mutabakata varıldığı kaydedildi.

Türk Devletleri Teşkilatı

İstanbul'da Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Kasım 2021'de planlı 8. Zirve'nin peşi sıra "Türk Devletleri Teşkilatı" ismini meydan örgüt, toy görünüm ve hedefleriyle Türk dünyası üyeleri arasındaki entegrasyon çabalarını karşılama birlikte etaba taşıyor.

Türk Konseyi, 1991'de emektar Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla oluşan koşulların sağlamış olduğu birlikte toplu tartışma kendisine "Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirveleri" süreciyle ortaya çıktı.

Türkçe mütekellim devletler arasındaki ilişkileri en fevk ölçüde geliştirmeyi amaçlayan zirveler, 1992'den 2010'a derece sürdü ve 10 doruk gerçekleştirildi.

Türk Konseyinin kuruluşunu sağlayıcı "Nahçıvan Anlaşması", 2009'da Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan çeşidinden imzalandı.

- Türk Konseyinin kurulması

İstanbul'da 15-16 Eylül 2010'da meydana getirilen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 10. Zirvesi'nin ardından, "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi", "Türk Keneşi" yahut ezcümle "Türk Konseyi" kuruluşunu yöntemince anons etti.

Türk Konseyinin 2018'de planlı 6. zirvesinde Macaristan, müşahit unsur benimseme edildi. Bakü'de 2019'da planlı 7. zirvede de Özbekistan, Konsey'e kusursuz unsur oldu.

Konseyin başkaca TÜRKSOY, TÜRKPA (Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi), Türk İş Konseyi, Türk Akademisi, Türk Kültür ve Miras Vakfı, Türk Konseyi Ortak Ticaret ve Sanayi Odası denli münasebetli kurumları da bulunuyor.

Konsey, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Dünya Gümrük Örgütü (WCO) denli aşırı sayıda ehemmiyetli arsıulusal örgütlerle de iştirak yürütüyor.

Türk Konseyinin 8. Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, "Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler" teması altında, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda yapıldı. Dönem başkanlığının Azerbaycan'dan Türkiye'ye devredildiği zirvede, Konsey'in ismi "Türk Devletleri Teşkilatı" kendisine değiştirildi.

Teşkilatın doğacak perspektifini çizen "Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi"nin de benimseme edilmiş olduğu zirvede, Türkmenistan müşahit unsur oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?