Ekonomi

Tüketiciler Kovid-19 sürecinde en aşkın erişim hizmetlerinde dava yaşadı

Ticaret Bakanlığının Tüketici Profili ve Bilinç Düzeyi Araştırması'na göre, iştirakçilerin Kovid-19 sürecinde satın alıp dava yaşadıkları öteki hizmetler, eğitim, konaklama ve turizm/seyahat oldu.

Tüketiciler Kovid-19 sürecinde en aşkın erişim hizmetlerinde dava yaşadı
01-01-2022 11:08
Ankara

Ticaret Bakanlığının araştırmasına göre, son kullanıcıların Kovid-19 salgını sürecinde satın alıp dava yaşadıkları hizmetler, yüzdelik 40,3 ile ulaşım, yüzdelik 32,6 ile eğitim, yüzdelik 32,2 ile konaklama ve yüzdelik 25,6 ile turizm/seyahat oldu.

Bakanlık çeşidinden hazırlanmakta olan 2020 yılına bağlı Tüketici Profili ve Bilinç Düzeyi Araştırması'nda, Kovid-19'un mahveden alışkanlıklarına etkisine bağlı hususi ortak büro hazırlandı.

Kovid-19 dönemindeki birtakımı istihlak davranışlarını, bilim ve şuur düzeyleri ile sosyoekonomik ve nüfus bilimsel niteliklerini belirlemeye müteveccih sorular da piyasaya soruldu.

AA muhabirinin araştırmadan icra ettiği derlemeye göre, müstevli dönemine, eve kapanma, toplumsal aktivitelerin sınırlandırılması, gezi yasakları, eğitimin engin meydana getirilen platformlara dönmesi kabilinden ayrışık çalışmalar mühür vurdu.

Salgın devrinde yaşanmış olan bu değişimlerin son kullanıcıların konuşu performansı üstündeki tesiri dikkati çekerken ilkin düzentileme durumu, dirimsel elde ika ve kullanma, istikraz ve artırım davranışları etkilendi. Katılımcılara Kovid-19 salgını sürecinde masraflarındaki ayrım sorulduğunda ise araştırmaya katılanların yüzdelik 16'sı masraflarında ortak artım olduğunu, yüzdelik 36,9'u eksilme gerçekleştiğini, yüzdelik 47,1'i harcamalarının çakılı kaldığını bildirdi.

Salgında haricen kemirmek kabul ika azaldı

Tüketicilerin Kovid-19 salgını devrinde masraflarındaki en baş döndürücü artışın yüzdelik 39,6 ile besin ürünlerinde, yüzdelik 34 ile harbilik ürünlerinde yüzdelik 31,2 ile vergi, su, elektrik, saf kavara kabilinden satmaca ödemelerinde bulunduğu görüldü. Azalan gider kalemlerinin ise yüzdelik 29,7 ile haricen kemirmek servisi, yüzdelik 26,9 ile giyim/ayakkabı/çanta ve yüzdelik 24,6 ile canlılık bulunduğu belirlendi. Bu durum, Kovid-19 yasakları kapsamında yaşamının çoğunu evlerinde nâkil son kullanıcıların ev içi aktivitelere yönelmesi yerine değerlendirildi.

Araştırma kapsamındaki piyasaya Kovid-19 sürecinde alım satım bitirdikleri sahaların değişip değişmediği soruldu. Katılımcıların tahminî yüzdelik 40'ı müstevli devrinde alım satım icra ettiği mekanların farklılaştığını bildirdi. Bu gruptaki tüketiciler, tenzilat marketlerine (yüzde 32,7) ve AVM dışı mağazalara (yüzde 31,9) yöneldiğini tabir etti. Salgın dolayısıyla maske, aralık koşullarının baş döndürücü ortak tomar arama edilemediği bölge pazarlarından alışverişin azaldığı, global marketlerden alışverişin ise arttığı belirlendi.

Katılımcıların Kovid-19 sürecinde satın alıp dava yaşadıkları hizmetler, yüzdelik 40,3 ile ulaşım, yüzdelik 32,6 ile eğitim, yüzdelik 32,2 ile konaklama ve yüzdelik 25,6 ile turizm/seyahat yerine sıralandı.

Salgında göstergeç strateji süresi arttı

Tüketicilerin yüzdelik 12,7'si Kovid-19 salgını öncesinde derneşik yerine tatile gittiklerini belirtti.

Bir eski araştırma sonuçlarıyla kıyaslandığında son kullanıcıların göstergeç strateji süresi 1 saatten 2-4 saate çıkarken bu sürenin müstevli sürecinin şartları gereği arttığı tespiti yapıldı. Televizyon strateji süresindeki artış, Kovid-19 devrinde evlerin, işin, çalışmanın, eğitimin, eğlencenin, haberin merkezi durumunu alması ve aut dünyayla ilişkinin, yazışma teknolojileriyle ve en baş döndürücü da göstergeç marifetiyle sağlanmasıyla açıklandı.

Tüketiciler çeşidinden en ortak tomar izlendiği tamlanan geçmiş 3 göstergeç programı yüzdelik 71,9 ile film ve dizi, yüzdelik 64,4 ile çav programları, yüzdelik 45,4 ile belgeseller oldu. Spor programları ise yüzdelik 17,6 izlenme oranıyla 4'üncü tam arazi aldı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?