Teknoloji

TÜBİTAK, SAHA EXPO'da teknolojisini sergiledi

Türkiye'de ulusal teknolojilerin geliştirilmesindeki görevi zımnında "ülkenin en iri Ar-Ge merkezi" adına vasıflandırılan TÜBİTAK, sonuç çağda geliştirdiği çözümleri SAHA EXPO'da vitrine çıkardı.

TÜBİTAK, SAHA EXPO'da teknolojisini sergiledi
11-11-2021 12:02
İstanbul

TÜBİTAK, Türkiye'nin en iri uran kümesi SAHA İstanbul'un İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlemiş olduğu SAHA EXPO Savunma ve Havacılık Hibrit Fuarı'na hem fiziksel bununla beraber mevhum kendisine katıldı.

Savunma ve havacılık ilkin peyda etmek az daha piyasasının devlerini vahit numara araya getire fuarda TÜBİTAK; BİLGEM, MAM, SAGE, ULAKBİM ve UZAY enstitüleri kabilinden geliştirilen domestik ve ulusal ürünlerini millî ve arsıulusal katılımcılara tanıtıyor.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Türkiye'nin lehçe kuvvet olmasındaki en ehemmiyetli unsurun defans sanayisinde yakaladığı muvaffakiyet olduğuna dikkati çekerek, sonuç devirde bu bölgede elde edilmiş başarının öteki sektörlere de kalıp oluşturduğunu tabir etti.

SAHA EXPO’da TÜBİTAK’ın da en acemi domestik ve ulusal ürünleriyle toprak aldığını tabir fail Mandal, "Aynı sürede 30’dan vahit numara tomar ülkeden meraklı ziyaretçi, arsıulusal askeri yetkililer, üreticiler ve müşteriler vahit numara araya gelecek. Birlikte emek vermek ve baş başa başarma kapsamında millî ve arsıulusal dayanıklı baş döndürücü paydaşla vahit numara araya yetişme imkanı bulunacağız." dedi.

Geçen yılki SAHA EXPO Sanal Fuarı'na TÜBİTAK BİLGEM, TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK SAGE ve TÜBİTAK UZAY’ın katıldığını ve fuar süresince baş döndürücü sayıda düet iş görüşmesinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Mandal, Bozdoğan ve SOM füzelerinin en baş döndürücü görüşme edilen mahsulat bulunduğunu söyledi.

Patlayıcı tehdidine hakkında İMTA

TÜBİTAK BİLGEM'in sergilediği mahsulat ortada İMTA dikkati çekiyor. İnsansız mayın/el inşası patlayıcı belirleme ara bulucu İMTA, duyarga paneli sebebiyle güzergah üstündeki mayın yahut patlayıcının açıktan tespitini gerçekleştiriyor. TÜBİTAK BİLGEM kabilinden tasarlanan ürün, bu özelliği ile sahadaki dirilik kaybı riskini en uzuv indirmeyi hedefliyor. İMTA, üstünde bulundurduğu baş döndürücü kanallı ve eşzamanlı EMI/GPR teknolojisi ile dünyada önce olma durumuna sahip.

Enstitünün standında başkaca kara, hava, çokluk ve gök biçiminde 4 ayrı kiosk üstünde toprak takanak dokunmatik ekranlardan ilgilendiren bölgeye değgin teknolojiler canlandırma ile etkileşimli halde gösteriliyor.

Kara kioskunda FODRAD, Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi'ne ehil GİS-SARP, Araca Monte Lazer Sistemi JARMOL Kuşrad Radar Sistemleri, Lazer Haberleşme Sistemi OpHab, Milli Gözetim Radarı ve Milli İşlemci Çakıl etkileşimli kendisine incelenebiliyor.

Hava kioskunda Kule ve Radar Simülatörü atcTRsim , Çakıl, F-16 Savaş Uçağı Taktik Elektronik Destek Podu (EHPOD), Eren Drona Monte Lazer Sistemi, GİS, HELİTR ve Savaş Uçağı Ana Kontrol Sistemi görüntülenebiliyor.

Deniz kioskunda Gemi Manyetik İz Bastırma Sistemi (Degaussing), Optik Haberleşme Sistemi (OpHab), Sualtı Savaş Yönetim Sistemi, Yeni Tip Denizaltı Batarya İzleme Sistemi (YT-DABİS), Yeni Tip Su Altı Telefonu (YT-SATEL), Yüksek Güçlü Lazer Sistemi etkileşimli kendisine ziyaretçiler kabilinden incelenebiliyor.

TÜBİTAK MAM standında, Denizaltı Savunma Harbi Sonarı Transdüser Elemanı (TBT-01), Kendi Kendine Yeten Solunum Maskesi Kimyasalları, Kimyasal Harp Maddeleri Belirleme Cihazı (MAM-CDET), Plastik Bağlı Patlayıcı Üretimi, Tek Kristal Türbin Kanadı, Yakıt Pili Modül ve Bileşenleri ve Yakıt Pilli Askeri Çanta sergileniyor.

Kuzgun cephane ailesi SAHA EXPO'da

Türk defans sanayisinin en ehemmiyetli Ar-Ge çalışmalarına imza atan merkezlerden birisi bulunan TÜBİTAK SAGE, Bozdoğan, Gökdoğan, HGK-84 roket modelleri yanında, KGK-83, Kuzgun ailesi (Kuzgun-SS, Kuzgun-KY ve Kuzgun-TJ), NEB-84, SARB-83, SERT-82, SOM, SOM-J derece cephane ve füzeleri, SAGE yönleme sistemlerini sergiliyor.

Öz pınar projesi kendisine bitmeme ettirilen Kuzgun Silah Sistemi ise TÜBİTAK SAGE'nin fuarda en dikkati çekici ürünü kendisine öne çıkıyor.

Taktik güdülebilen cephane ihtiyacının karşılanması amacıyla tasarlanan, savaş başlığı, muştu ve idare yöntemi açısından parçalı acemi döl verim ailesi Kuzgun’un en faziletkâr gelecek menzile ehil üyesi KUZGUN-TJ, iklim aracından başıboş bırakıldıktan sonraları bütünleşmiş mini turbojet motoru sebebiyle kısaca 200 kilometre uzaktaki gayesi vurabiliyor.

Ailenin en ağırbaşlı savaş başlığı kütlesine ehil Kuzgun-SS varyantı ise 40 bin ödeşme irtifadan bırakıldığında "serbest süzülme" ile 110 kilometre menzile ulaşabiliyor. Ayrıca amaca bitme süresi saniyeler bulunan ve 2,5 mach giysi pervaz hızına ehil Kuzgun-KY iklim araçları yanı esna esmer ve su üstü platformlardan da atıyor.

Milli çokbilmiş roket ailesi Kuzgun; F-16, Hürjet, Hürkuş, Akıncı, Aksungur, Anka ve Milli Muharip Uçak'ta, esmer ve çokluk platformlarında yararlanma sağlayacak vahit numara vahit tabanca sistemi kendisine fariza yapacak.

Siber tehditleri Ahtapot yakalıyor

TÜBİTAK ULAKBİM ise 2016 yılından buyana Türk Silahlı Kuvvetleri ilkin peyda etmek az daha muhtelif kurumlarda başarıyla fariza önleyen Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi Ahtapot'u tanıtıyor.

Milli imkanlarla geliştirilen Ahtapot, Türkiye'nin siber dünyada güvenliğini sağlıyor. Hem belirgin pınar kodlu camia versiyonu bununla beraber hususi Ahtapot donanımı üstünde etkin kurumsal versiyonlarıyla 15 ayrımlı siber asayiş bileşenini barındıran sistem, askeri kuruluşlardan amme kurumlarına ve bankacılık sektörüne derece muhtelif kurumsal müşteriler kabilinden yeğleme ediliyor. Gerek alıcı sistemlerindeki başarısı gerekse NATO CWIX ve Locked Shields tatbikatlarında gösterdiği muvaffakiyet ile kendini kanıtlayan vahit numara tümleşik siber asayiş ürünü bulunan Ahtapot'un kurumsal ve donanımsal versiyonları SAHA EXPO’da sergileniyor.

ULAKBİM başkaca Milli Eğitim Bakanlığı ilkin peyda etmek az daha mühim kurumlarda beğenilen Merkezi Yönetim Sistemi Liderahenk; Tarım ve Orman Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığında beğenilen Kimlik Yönetim Sistemi Engerek’i tanıtıyor.

TÜBİTAK UZAY standında ise ziyaretçileri, domestik ve ulusal olanaklar kullanılarak geliştirilen mt. altı çözünürlüğünde bulunan İMECE Uydusu karşılıyor. Türkiye'nin askeri ve çırçıplak baş döndürücü faziletkâr çözünürlüğünde bulunan hazne gereksinimlerini istikbal etmek az daha geliştirilen İMECE Uydusu, 2022 yılı içinde yapılması hedeflenen fırlatma önceleri SAHA EXPO’da görücüye çıktı.

TÜBİTAK UZAY standında başkaca GÖKTÜRK-2, RASAT, TÜRKSAT 6A modelleri ve muhtelif peyk ekipmanları toprak alıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?