Sağlık

Trans yağ içeren mamul gıdalar 'obezite' düşüncesince risk faktörü

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, trans yağ içeren kenarlı gıdaların obezite ilkin iktisap etmek kabilinden sağlam aşırı dert düşüncesince risk oluşturduğunu söyledi.

Trans yağ içeren mamul gıdalar 'obezite' düşüncesince risk faktörü
01-11-2021 09:39
Edirne

Trans yağların insanoğlu vücuduna sert aşkın ziyanı bulunduğunu anımsatan Üstündağ, bunların gayrisıhhi bulunduğunu belirttiği AA muhabirine, "Trans yağlar çoğu kez gıdaların işlenme sürecinde ortaya çıkan yağlar ve bunlar maatteessüf fazla fazla kiloluluğun ve şeker hastalığı hastalığı hastalığının gelişmesinde yardım verici ajanlar durumunda. Dolayısıyla aslında hal kenarlı besinlerden ırak durarak gibi bulunduğu denli saf gıdalarla beslenmek." diyerek konuştu.

Üstündağ, dosdoğru ve nitelikli birlikte dirim düşüncesince trans yağ içeren besinlerden ırak durulması tavsiyesinde bulundu.

Doymuş yağ kategorisinde bulunan trans yağların kenarlı gıdalarda bulunduğunu dile getiren ve bu gıdaların cankulağı tüketilmesi icap ettiğini vurgulayan Üstündağ, "Elbette devir kurnaz insanoğlunun paketli gıdalar tükettiği anlamış olur da olacaktır, o devir da şuurlu istihlak aşkın önemli. Mutlaka o gıdaların etiketlerini okumalı ve orada yazanların anlamını kasten mahveden iktisap etmek lazım. Tuzun aşkın tüketimi, içki ve sigaranın beraberinde kenarlı gıdaların içindeki yardım maddeleri hakkıyla insanoğlu sağlığını en aşkın etkileyen faktörler arasında." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Üstündağ, insanoğlunun çağ süresince sağlığını aksi etkileyen sert aşkın faktörle erinç karşıya kaldığını, buna rağmen saf tagaddi ve dirim anlayışının benimsenmesi icap ettiğini dile getirdi.

Hızlı ve amade gıdaların yeğleme edilmiş bulunduğu tagaddi şekilleri adına anadan görme tagaddi biçimlerinin yeğleme edilmesinin esenlik açısından ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Üstündağ, şunları kaydetti:

"Sabah birlikte bardak süt, saf imal edilmiş peynir, domates ve yeşillikten oluşan kahvaltı adına bundan sonra her insanoğlunun bilmiş bulunduğu esenlik düşüncesince aksi koşullar haiz gıdalar tüketildiğinde gövde aksi etkileniyor. Dolayısıyla özellikle gençlere öneride mevcut iktisap etmek istiyorum, zira onların uğrunda levent boylu seneler var. Bizim anadan görme tagaddi biçimimizden vazgeçmemelerini önemle başvuru ediyorum. Bir düğürcük yahut poğaça adına birlikte kase çorba yahut birlikte kase yoğurt ile husye tüketilebilir. Yumurtanın akında 7 pare esansiyel amino hamız var. Sarısını içindeki birlikte amino hamız bizim günce ihtiyacımızın yarısını karşılayacak C vitamini ve demirden oluşuyor. Dolayısıyla işlenmemiş saf gıdalarla anneanne ve babaanne gıdalarıyla nemalanmak aşkın önemli. Tuzuna ilgi ederek birlikte kase tarhana çorbası bezdirmek esenlik açısından aşkın yarayışlı olur."



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?