Sağlık

TPS tedavisi baş aşamadaki alzaymır hastalarında müspet neticeler veriyor

Türkiye'de tahminî 6 aydır geçerli Transcranial Pulse Stimulasyon tedavisiyle başta giriş ve ölçülü aşamadaki alzaymır hastalarının kaybettikleri birtakım becerileri art kazanmasında müspet neticeler elde edilmiş olduğu bildirildi.

TPS tedavisi baş aşamadaki alzaymır hastalarında müspet neticeler veriyor
23-12-2021 13:35
Ankara

Türkiye'de Transcranial Pulse Stimulasyon (TPS) tedavisini uygulayıcı adlardan Nöroloji uzmanı Doç. Dr. Akçay Övünç Özön, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, alzaymırın ahali ortada "bunama" yerine bildik demans hastalığının zarfında tahminî yüzdelik 70 oranıyla en yayılmış tanıdık cins olduğuna ayraç etti.

Özön, "Ülkemizde maatteessüf 600 bin ile 1 milyon ortada alzaymır hastası bulunduğu kestirim ediliyor. Dünyada ise 50 milyona benzeyen alzaymır hastası var. 2050'de alzaymır açısından Türkiye'nin dünyada 4. sıraya yükseleceği öngörülüyor." dedi.

Beyin hücrelerini dejenerasyona uğratan ve ilerleyen bulunan bu hastalığın, 65 gözyaşı üzerinde gelişigüzel 100 insandan 8'inde, 85 yaşından sonraları ise gelişigüzel 2 insandan 1'inde görüldüğüne dikkati çekici Özön, alzaymırın kalıtım bilimi faktörler zımnında seyrek dinç hastalarda da ortaya çıkabildiğini dile getirdi.

"Alzaymır yalnızca unutkanlık değil"

Özön, alzaymırda derinliğine süredir geçer tedavi şekillerinin hastalarda birlikte hacim toparlanma ve hastalığın ilerleyişinde yavaşlama sağladığını fakat ilerlemeyi durduramadığını anlattı.

Alzaymırın ilk evvela sade unutkanlıklarla başladığını dile getiren Özön, "Unutkanlık gelişigüzel yaşta görülebilir fakat buğulu kişilerde, unutkanlık bundan hakeza günce hayatı etkilemeye başlamışsa buna özen edilmesi gerekiyor. Örneğin, insan acemi bilgiyi öğrenemiyor, az evvel konuşulan birlikte şeyi esasen yine sorabiliyor. Eşyalarını lüp zarfında kaybedebiliyor. Bu belirtilere buğulu kişilerde özen kılmak gerekiyor." uyarısında bulundu.

Özön, hastalığın ilerleyen safhalarında şahısların evinin yöntemini unutabildiğini, yakınlarını tanımakta zorlandığını belirterek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Alzaymır yalnızca birlikte unutkanlık değil. Psikolojik faktörler de işin içerisine giriyor. Duygu boyut değişiklikleri, depresyon, içe kapanma, özgüven kaybı, birlikte bir tanesi yapılmaksızın birlikte işi yapamama, dışarıya çıkmaktan korku bakımevi bağlam başlıyor. Bu halde psikiyatriye başvurup peşi sıra bizlere yönlendirildiğinde alzaymır teşhisi düzlük hastalarımız oluyor. Yakınlarında unutkanlık, ayrımsız şeyleri esasen yine sorma, acemi detayları öğrenememe bakımevi belirtileri ayırt fail insanlara kesinlikle birlikte sinir bilimi uzmanına başvurmalarını öneririm."

"TPS insana hususi birlikte tedavi"

Türkiye'de tahminî 6 aydır muteber TPS tedavisi karşı bilim veren Özön, ultrason dalgalarının kullanıldığı bu yöntemde ahenk dalgaları kanalıyla baş döndürücü çelimsiz atımlarla beyni 5-8 santimetre derinine genişliğinde uyardıklarını anlattı.

Doç. Dr. Özön, "Hastalarımıza genel anlamda 2 haftalık müddette 6 seansa genişliğinde TPS tedavisini uyguluyoruz. Her gösterim gayrisıhhi zaman sürüyor. Bu insana hususi birlikte tedavi." bilgisini paylaştı.

Hastaya ilgili MR'ın, TPS tedavisinin yapıldığı cihaza yüklendiğini ve böylecene beynin hasar gören bölgelerine odaklanıldığını dile getiren Özön, bu tedavinin, ilkin beyne ilgili gelişme hormonunun ve acemi doğa oluşumuna kez açan hormonun salınımını artırdığını söyledi.

"Kaybedilen birtakım fonksiyonlarının art kazanımını sağlıyor"

TPS tedavisinin ilkin bol ve mutedil kademeli alzaymır hastalarında müsaade aldığını vurgulayan Özön, akıl hücreleri daha hasar ortada olmaksızın yada hasar baş döndürücü hafifken başlanan tedavide hastalığın ilerlemesinin ehemmiyetli seviyede yavaşlatıldığını tabir etti.

Özön, hastalarda şu anne genişliğinde deva tedavisiyle elde edilemeyen birlikte hacim iyiye gidişin de saptandığının altını çizerek, şöyleki konuştu:

"TPS tedavisini şu anne genişliğinde 50 alzaymır hastamıza uyguladık. Tedavinin başında hastanın halini saptamaya müteveccih 1,5 zaman devam eden birlikte nöropsikolojik sınav uyguluyoruz. Bu testi, 6 seanslık TPS tedavisinden 6 hafta sonraları tekrarlayarak, hastadaki gelişmeyi görüyoruz.

Şu anne genişliğinde tedavi muteber hastalarda, insandan insana değişmekle beraber, en baş döndürücü gördüğümüz iyileşmeler ortada sözel akıcılıkta artım şu demek oluyor ki kelimeleri daha şen bulma ve konuşma, sosyalleşmede, farkındalıkta artım var. Hasta yakınları, daha evvel telefon kullanamazken telefon kullanabilme, monitör izleme, bulmaca çözme, betik kıraat gibi, hobilere esasen start bakımevi müspet gelişmeler gördüklerini dile getiriyor. TPS tedavisi ne genişliğinde er çağda yapılırsa o genişliğinde iyi. Hastalığın ilerlemesini oldukça yavaşlatıyor. Yavaşlattığı bakımevi de hastanın daha başlangıçta kaybetmiş bulunduğu birtakım fonksiyonlarının art kazanımını sağlıyor."

"En iri isteğim bu hastalıktan kurtulmak"

TPS tedavisi gören 77 yaşındaki bol kademeli alzaymır hastası Naciye Sarı, bu hastalığın, abisi ve kız kardeşinde de olduğunu, kendisinde küçük belirtiler görülmesi ilişkin evlatlarının yönlendirmesiyle doğrudan doktora başvurduklarını söyledi.

Abisini alzaymır zımnında kaybettiğini gözyaşları içerisinde özetleyen Sarı, şöyleki konuştu:

"En iri isteğim bu hastalıktan kurtulmak. Ben, abim ve kız kardeşim bakımevi encam aşama alzaymır değilim. Ama onların bu yaşadıkları aklıma geldikçe baş döndürücü üzülüyorum, acep ego de hakeza mi olacağım, sanarak düşünüyorum. Çocuklarım da abd birtakım belirtileri doğrudan anladılar, 'anne tığ seni doktora götüreceğiz' dediler. Hepsinden Allah razı olsun. Çok şükür işimi gücümü yapıyorum. Dantel örerdim, sergi dokudum geçmişte, bu işlerle uğraşmayı baş döndürücü seviyorum. Bunlar benim kazancım."

Sarı, TPS tedavisinden baş döndürücü kıvançlı bulunduğunu da vurguladı.

Naciye Sarı'nın kızı hasret Sarıben ise annesinin, hastalığın giriş aşamasında bulunduğunu ve ilerlememesi düşüncesince doktora başvurduklarını belirtti. Doktorlarının önerisiyle TPS tedavisine başladıklarını kail Sarıben, "Annem fiziki yerine baş döndürücü sağlıklı. Mental yerine da bu seviyede kalması bizim düşüncesince mevki donör olacaktır. Geriye dönüşten mavera hastalığın ilerlememesini diliyoruz." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?