Ekonomi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan sanayicilere 'AB'nin Yeşil Mutabakatı' vurgusu

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu,"Bir an önce kişi çıkarma tecim sistemimizi tasarlayıp karbon fiyatlanmasını başlatmamız gerekiyor. Yoksa 2026'dan itibaren AB'ye aracısız mülk ödemeye başlayacağız." dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan sanayicilere 'AB'nin Yeşil Mutabakatı' vurgusu
06-10-2021 23:01
Gaziantep

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep Sanayi Odasının (GSO) sanayicileri çevreci yaklaşımlara heveslendirme buyurmak düşüncesince "Yeşil Dönüşüm Başlıyor" sloganıyla Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlemiş olduğu "Gaziantep'in Yıldızları mükafat Töreni"ne katıldı.

Konuşmasında iş yaşamının zorlaştığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Artık kazanç aslanın midesini inmiş. Buna karşın hem yaşamda kalacaksın bununla beraber güzel olacağız. Bu herkesin yapacağı müşterek iş değil. Bu doğrultuda devletlerin ayrıca şehirlerin gücünün deposu girişimcilerdir. Girişimcin güçlüyse ülken de kentin de çelimli oluyor. Bu bireylere eş çıkılmalı." ifadesini kullandı.

Zenginleşmenin altındaki unsurun bütünlük ve el birliği olduğuna dikkati çekici Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:

"Herkes değişik düşünebilir lakin kuma akılda birleşebiliyorsunuz. Sizler ihtilaf milletvekilleriyle akıntı ediyorsunuz. Başka kentlerde sıfır müşterek kuvvet mevcut burada. Bunu becerebilmek de hazırlop iş değildir. Herkes özlük aklını, fikrini beğenebilir lakin karşısındakinin fikrini dinleyebilmek şişman erdemliliktir. Gaziantep bunu yapabiliyor ve bundan ötürü kazanıyor. Aslında dört başı mamur şehirlerimize gösteriş manken ve defa haritası gösterecek işi yapıyorsunuz."

AB Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması'nın ehemmiyetli dönüşümün başlangıcının göstergesi bulunduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:

"Ülkemizde Yeşim Mutabakat Eylem Planı açıklandı. Destek ve teşviklerle bunu izlem buyurmak geçişsiz esasi ehemmiyetli bulunan bu. Devletten beklediğimiz konkre destekler, teşviklerle bu transformasyon periyodunu izlem buyurmak lazım. Bu coğrafya ve değme bilinçlilik dengesiz bize. Emanete hainlik edemeyiz. Eğer dengeyi bozarsak natür seni namevcut ika doğrultusuna gidiyor. Tarihteki en şişman yangınlarını yaşadık, tarihimizde ve coğrafyamızda görmediğimiz yangıları gördük, su taşkını felaketlerini yaşadık. 84 milyon bu ahacık sorumluyuz. Kendimiz düşüncesince bunu yapmalıyız. Otomotivde AB'deki alıcılar, Türk şirketlerinden şu an kimi taahhütler istemeye başladı. Avrupa'nın en şişman otomotiv tedarikçisiyiz. Avrupa'ya en baş döndürücü otomotiv ihraç fail abuhava Türkiye. Şimdi bizlerden üstenme istiyorlar."

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin evren ticareti düşüncesince anlaşma ve anlaşmanın gerekliliklerini sağlaması icap ettiğini belirterek şöyleki bitmeme etti:

"Yarın herkesin başına gelecek. Bir an ilkin özlük sürüm tecim sistemimizi tasarlayıp karbon fiyatlanmasını başlatmamız gerekiyor. Yoksa 2026'dan itibaren AB'ye aracısız dünyalık ödemeye başlayacağız. Biz 'Para kazanalım.' derken AB'ye bundan ötürü dünyalık ödeyeceğiz. Yılda tahminî 770 milyon ekü ödeyeceğiz. Gümrüğe girerken fabrikada kullandığın aydınlatmada ne enerjiyi kullandın, bırakın başka şeyleri. Burada şişman müşterek uyartı var. İkazın birlikte transformasyon zarfında punt var. Mesela Çin anlaşmayı 2016'da onayladı, 2020 ağır karbon sürüm kısıntı planı açıkladı, 3 ay ilkin özlük sürüm tecim sistemini işletti ve karbon fiyatlamasına başladı. Geçen hafta işe kömüre alakadar erke üretimine ve madencilik faaliyetlerine banko dayanak vermeyeceğini açıkladı. Biz de TOBB yerine kâffesi sektörleri bu sürece yapmaya başladık. Çalışmalara bitmeme ediyoruz."

Hisarcıklıoğlu, Gaziantep'in elden sanayide değil nice bölgede dünyada markalaştığını da dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver ise bundan böyle kaynakların tüketildiğini, dünyada tüketilen kaynağın insanlığın ve dünyanın başına sıkıntı yerine dönmeye başladığını belirtti.

Suver, "Yeni eşme baş döndürücü çıkmak gerekmiyor. Fosil yakıtları değil, çağ ve yel benzer enerjilerden yararlanma buyurmak gerekiyor. Yeni dönem, sağgörü ve fırsat. Bu fırsatı Gaziantepli girişimcilerin yakalayacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların arkası sıra güzel firmalara ihsanıhümayun verildi.

Programa Vali Davut Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Derya Bakbak, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ile baş döndürücü sayıda sanayici katıldı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?