Politika

TİM Başkanı Gülle: Türkiye’ye envestisman noktasında enine boyuna iri müşterek istem var

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’ye envestisman noktasında ince iri müşterek istem bulunduğunu söyledi.

TİM Başkanı Gülle: Türkiye’ye envestisman noktasında enine boyuna iri müşterek istem var
10-12-2021 17:53
İstanbul

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin açılışında icra ettiği konuşmada, İstanbul Ekonomi Zirvesi kabil arsıulusal nitelikteki organizasyonların oluşturduğu ekosistem ile hem çelimli borda bordaya hesaplı ek değere aynı zamanda toptan ölçekte borda bordaya iş ağına döşeme oluşturduğunu belirtti.

Gülle, yeşil tutum ile bulunan kaynakların çalışan kullanımının yanı esna tasarruf sonrası ortaya çıkan tamamı atıkların da velut kullanımının akıbet etap ehemmiyetli borda bordaya proses olduğuna ayraç etti.

İsmail Gülle, toptan tutum ve ticaretten istedikleri ölçüde paya vasıl devletlerin çabucak büyümekte bulunan devletlere kullanılmamış karbona geçişi referans etmelerinin zinde borda bordaya süreci yanı esna getirdiğini dile getirdi.

Türkiye’nin transformasyon sürecinde kılavuz ve bellik edinmek az daha elini taşın dibine koyduğunu, TİM kendisine kendilerinin de ceninisakıt karbonlu istihsal ve sürdürülebilir ihracatı önceleyen projelerle bu transformasyon sürecine katkıda bulunduklarını özetleyen Gülle, sürdürülebilir düşüncesince gelişim planlarını belirlediklerini, bunlardaki hedefleri gerçekleştirerek Türkiye’yi sürdürülebilirlik dalında bellik şehir durumuna getireceklerini söyledi.

Gülle, ihracatın yükselen trendinin, yeşil dönüşümle taçlandırarak, “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefine ulaşılacağına inandıklarını vurguladı.

Türkiye’ye envestisman noktasında ince şişman borda bordaya istem olduğuna ayraç fail Gülle, ilkin yükselen sektörlerde dünkü yatırımların geçmiş kurulum evresinde yeşil ekonominin gözetilmesinin ince ehemmiyetli bulunduğunu belirtti.

“Hükümetler kendisine baş başa yapabileceğimiz nice okazyon var"

Cumhuriyeti Yenilikçi Kalkınma Bakanı Ibrokhim Abdurakhmonov, “Hükümetler kendisine baş başa yapabileceğimiz nice okazyon var. Salgın da bizlere bu süreçte ehemmiyetli dersler verdi. Karbondioksiti azaltmak düşüncesince aracısız tetkikat gerçekleştirmeli ve akabinde bu bölgede icraat yapabilmeliyiz.” dedi.

Abdurakhmonov, “Yeşil Ekonomi” temasıyla bu sene 5’incisi planlı İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin açılışında icra ettiği konuşmada, evren genelinde yaşanmış bulunan felaketler ve yıkımlardan esin alıp elan borda bordaya tomar yenilikçi hamleler yapılması icap ettiğini belirtti.

Herkesin geleceği düşüncesince bundan böyle elan tetik olunması icap ettiğini tabir fail Abdurakhmonov, “Yıkıcı sıkıntı seviyesindeki katıksız hadiselere baş başa hal aramamız geçişsiz ki bunları fırsatlara çevirebilelim. Şu an aksi bulunan gelişmeler gelecekte fazlalık yansımalara dönüştürülebilir." sanarak konuştu.

Abdurakhmonov, hükümetlerin iş donanmasında yeşil tutum adımlarının itinayla atılması icap ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Yeşil ekonomi, emin ekoloji, parlak endüstri, dimdik gıdalar çoğunlukla dile getiriliyor, zira toplumlarımız ve geleceğimiz bizlerden bunu istem diyor. Hükümetler kendisine baş başa yapabileceğimiz nice okazyon var. Salgın da bizlere bu süreçte ehemmiyetli dersler verdi. İklim değişikliğinin kıvrım be kıvrım arttığını gözlerimizle görüyoruz. Bizlerin fırsata çevirebileceği tespitler düşüncesince eş hareketler olmalı. Karşımızda bundan böyle ilmî borda bordaya düzentileme süreci lakırtı konusu. Karbondioksiti azaltmak düşüncesince aracısız tetkikat gerçekleştirmeli ve akabinde bu bölgede icraat yapabilmeliyiz.

Hidrojen gücünden gelebilecek parlak erke ve kaynaklardan müstefit ballanmak zorundayız. Döngüsel tutum aşırı elleme borda bordaya bilinçlilik lakin arı sili olmalı. Bunun düşüncesince inovatif yaklaşımlara ihtiyacımız var. Tek borda bordaya elektronik taşıt 80 kilogram bakıra gerekseme duyuyor. Temiz madencilik gerekli. Her bölgede yoğun planlama yapılarak çabaları nereye kanalize etmemiz icap ettiğini çalışmalıyız."

"Yeşil politikaların oluşturulmasını çalışıyoruz"

Karadağ Parlamento Başkanı Aleksa Becic de yeşil ekonominin herhangi borda bordaya fırsatta tartışılması icap ettiğini belirterek, "Türkiye ve İstanbul'la ilişkilerimiz aşırı faziletkâr ölçüde ve bizim düşüncesince zamanı borda bordaya ehemmiyet taşıyor. Ülkemizin Merkez Bankası Başkanının da burada bulunmasıyla bağlarımızın kuvvetlenmesine katkıda bulunmasını sağlayacağımıza inanıyorum. Ekonomik ilişkileri ve yanaşma politikalarımızı elan da geliştireceğiz." dedi.

Becic, Avrupa'da ve dünyada yapılması gerekenleri mevzunun paydaşlarıyla ele alacaklarını hatırlatarak, "Sorunları masaya yatırıp baştan gözden geçirmemiz gerekiyor. Hem kanuncu aynı zamanda yürütüm açısından çalışmalarımızı en çelimli halde gerçekleştirmekteyiz. Yeşil tutum de buna dahil. Gerekli kanuncu çerçeveler düşüncesince yeşil politikaların oluşturulmasını çalışıyoruz. Parlamentomuz bölgede bu anlamda geçmiş olacak. Bir insanoğlunun ürettiği yeşil otomobil tek borda bordaya robotun yapabileceği katkıyı yapamaz. Hemen harekete geçmemiz gerekiyor. Karadağ kendisine hazırız. Eylemlerimiz şişman olduğumuzu tanıtlama etmeye hazır." biçiminde konuştu.

"İklim değişikliğiyle savaş sahalarına envestisman yapmamız lazım"

Avrupa bayındırlık ve Kalkınma Bankası (EBRD) Risk ve Uyum Başkan Yardımcısı ve Riskten Sorumlu Başkan Annemarie Straathof da, "Sermaye zeminimizi akıbet 5 yılın başarısından çelim alarak yeşil finansımızı artırarak yüzdelik 40'a getirdik. Hedefimiz 2025 düşüncesince yeşil oranımızı yüzdelik 50'ye çıkarmak. Yeşil rüçhan olmakla baş başa adaletli okazyon ve dijitalleşmeyi önceliklendiriyoruz. Yeşil ekonomiye intikal çerçevesi açıkladık, Paris Sözleşmesiyle baş başa çerçevemiz aşırı açık gelişim planları da içeriyor. Salgını düşününce anlaşılan çivi hedeflerimiz de mevcut." sanarak konuştu.

Straarthof, şunları söyledi:

"Verimli borda bordaya halde hava ve yer hedeflerimize erişmek istiyoruz. Spesifik kendisine yer ve hava değişikliğiyle savaş sahalarına envestisman yapmamız lazım. Sürdürülebilir şehirler, karbonsuzlaşma, katıksız sermayenin korunması, yenilenebilirlik kabil alanlara envestisman gerçekleştirmek istiyoruz. Enerji verimliliği dair dikkati döşemek istiyoruz. Kümülatif limonluk gazının emisyonlarında eksilme hedefliyoruz. Çalışmalarımız Paris Sözleşmesi ve hava değişikliğiyle ait alanlara koşut gitmektedir. İklim krizi yüzyılımızın en şişman felaketi ve aciliyeti kesindir. Politikacılar ve Merkez Bankaları yakından bu mevzuyu izleme etmektedir. Belli çivi şirketlerin ağdalı operasyonları sürdürmesi gerekiyor. İklim krizini mali borda bordaya riziko kendisine görüyoruz. Müşterilerimizin sıkıntıları lakırtı konusu. Çevre risklerini de düşündüğümüz devir evren çapında projeleri akçalanmış geçirmek istiyoruz."

“Ülkeler cansiparane bu mevzulara ağırbaşlılık verirse tığ bu işin üstesinden geliriz”

Devlet Eski Bakanı ve İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Başkanı Kürşad Tüzmen ise Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasını anımsatarak, anlaşmada imza konulmuş bulunan maksata yüzdelik 80 uzakta olunduğunu söyledi.

Gelişmekte bulunan ekonomilerin bu hedefleri yakalayabilmesi icap ettiğini tabir fail Tüzmen, “Gelişmiş ekonomiler de önlemleri elan elleme alabildiklerini söylüyorlar lakin onlar da bu taahhütleri adına getiremediler. İnşallah bu maksata anlayış evresine geleceğiz. Ülkeler az buçuk elan cansiparane bu mevzulara ağırbaşlılık verirse tığ bu işin üstesinden geliriz.” sanarak konuştu.

Tüzmen, dış satım ve turizmi Türkiye ekonomisinin koşan dü atı kendisine niteleyerek, bundan dolayı bu "koşan at"ların mahmuzlanması icap ettiğini dile getirdi.

“Turizmde doğacak dünkü borda bordaya vizyonla ele alınmalı”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya da doğacak nesillere elan yaşanabilir borda bordaya evren tasarruf geçirmek düşüncesince üzerlerinde şişman borda bordaya hata bulduğunu belirtti.

Bağlıkaya, turizmde geleceğin dünkü borda bordaya vizyonla ele alınıp sefer haritalarının bundan böyle buna mucibince oluşturulması icap ettiğini tabir ederek, hava değişikliği, yer felaketleri, orman yangınları, kesat ve yağışsızlık kabil hastalıkların devir zarfında gezim hareketleri üstünde zararlı meşakkat yaratacağını, tamamı bu mevzulara duyarlılık göstererek tedbir düzlük destinasyonların öne çıkacağını söyledi.

TÜRSAB kendisine sürdürülebilirlik mevzusuna şişman ehemmiyet verdiklerini aktaran Bağlıkaya, üyelerinin bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesini bildirmek az daha Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile imzaladıkları teşrikimesai protokolü çerçevesinde yetişek programları ile gezi acentelerinin sürdürülebilirlik dair yetişek almalarını bildirmek ve aldıkları eğitimlerin, sertifikalandırılması düşüncesince icraat gerçekleştirdiklerini kaydetti.

İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer ise insanlığın doğaya aşırı dokunca verdiğini, bunların sorunlarının yaşandığını belirtti.

Bundan ahir nesillere elan elleme borda bordaya evren bırakılabileceğini aktaran Değer, “İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin dünyayı çevirmek kabil borda bordaya iddiası namevcut lakin dünyayı istirdat iddiası bulunan kullanmakta olanları buluşturma iddiası var.” dedi.

Zirve, ayrışık oturumların peşi esna bugün sona erecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?