Ekonomi

Ticaret Bakanı Muş: Türkiye imal ederek ve ürettiğini ülke dışına ihraç ederek büyümeye bitmeme ediyor

Bakan Mu,ş "Son 12 maaş dış satım değerimiz 221 bilyon dolara ulaşarak hedeflerimizin baş döndürücü karşı çıkmak bulunuyoruz. Bu rakamlar da göstermektedir ki Türkiye imal ederek ve ürettiğini diyar dışına ihraç ederek büyümeye bitmeme ediyor" dedi.

Ticaret Bakanı Muş: Türkiye imal ederek ve ürettiğini ülke dışına ihraç ederek büyümeye bitmeme ediyor
05-12-2021 12:18
Antalya

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Antalya'da Belek Turizm Bölgesi'ndeki müşterek otelde planlı "Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı'21"in kapanışında, defans sanayisinin, hem ulusal güvenlikle DOĞRU birlikteliği aynı zamanda taşımış bulunduğu gizil dolayısıyla topu topu evren devletleri düşüncesince şişman müşterek ciddiyete eş bulunduğunu söyledi.

Savunma ve havacılık sanayi sahasının Türkiye düşüncesince de izlemsel ciddiyete eş sektörler ortada arazi aldığını aktaran Muş, "Memnuniyetle anlatım edebilirim ki memleketimiz bundan böyle bu sektörde dünyada uydurma sahibi olma önünde çabucak ilerliyor. Küresel ölçekte defans sanayi endüstrisi masraflarına ve ihracatına bakıldığında, ülkemizin pozisyonu hâlâ güzel görülebilmektedir." dedi.

Küresel ölçekte defans sanayisinde alışveriş büyüklüğünün 2 trilyon doları bulduğunu özetleyen Muş, Türkiye'nin ABD, Rusya, İspanya, Güney Kore ve İsrail az daha devletlerin de arazi almış bulunduğu sıralamada 14'üncü bulunduğunu kaydetti.

Savunma sanayi gelirlerini dikkate düzlük evren geneli önce 100 şirket sıralamasında ise 2021'de 2 şirketin bulunduğunu tamlayan Muş, bu manada defans sanayisinde elde edilmiş başarıların Türkiye'nin göğsünü kabarttığını bildirdi.

Hedef akan belirgin konusunu gündemden çıkarmak

Muş, Türkiye ekonomisinin dünyada aşılamanın himmet kazanması, aut talepteki artım ve fariza gelirleri yardımıyla dünyadan fazlalık ayrışarak, 2020 senesinde çelimli müşterek toparlanma yaşadığını söyledi.

Bu yılda da çelimli çoğalma performansının bitmeme ettiğine dikkati çekici Muş, şu şekilde konuştu:

"Ülkemiz, 2021 yılının önce çeyreğinde yüzdelik 7,2, ikinci çeyreğinde yüzdelik 22 ve üçüncü çeyreğinde ise yüzdelik 7,4 çoğalma kaydetmiştir. İhracatımız, bu çelimli büyümenin lokomotifi olmaya bitmeme etmiştir. Nitekim ihracatımız geçtiğimiz senenin teşrinisani ayına gereğince yüzdelik 33,4'lük artışla 21,5 bilyon dolar seviyesinde gerçekleşmiş ve Cumhuriyet tarihinin maaş bazda en efdal kaydı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, sonuç 12 maaş hariç satım değerimiz 221 bilyon dolara ulaşarak hedeflerimizin baş döndürücü dair çıkmak bulunuyoruz. Bu rakamlar da göstermektedir ki Türkiye imal ederek ve ürettiğini gayrimenkul dışına ihraç ederek büyümeye bitmeme etmektedir. Nihai hedefimiz, Ar-Ge ve inovasyona ait istihsal ve hariç satım kanalıyla aut tecim açığını düşürerek akan belirgin konusunu gündemimizden kalımlı kendisine çıkarmaktır."

Muş, 2021'in defans sanayi endüstrisi düşüncesince de müşterek toparlanma yılı bulunduğunu kaydetti.

Bu sene ocak-kasım zamanında bu sektörün ihracatının 2,8 bilyon dolara ulaştığını vurgulayan Muş, sene sonunu 3 bilyon dolarla yama ihtimalinin efdal bulunduğunu dile getirdi.

Muş, ileriki devirde açıklanacak Uzak Ülke Stratejisi kapsamında hariç satım potansiyelini hâlâ da yetiştirmek düşüncesince arttırma adımlar atacaklarını belirterek, "Kamu politikalarımız doğrultusunda hazırlanmakta bulunan 11. Kalkınma Planı, kapsamında defans ve havacılık sektörünün ihtiyaçlarının domestik imalatla karşılanması hedeflenmiştir. Plana göre, rüçhan hedefler ortada arazi düzlük defans sanayinde, silahlı kuvvetlerimiz ve düzenlilik güçlerimizin ihtiyaçlarını, daim hareket anlayışıyla maksimum seviyede ulusal teknolojiler ve domestik imkanlarla karşılayarak defans ihracatını bırakmak amaçlanmıştır." ifadelerini kullandı.

"Kısıtlamalar Türkiye'yi kendiliğinden yeten abuhava biçimine getirdi"

Türk defans sanayisinde 1990 evveliyat devirde ithalata yayımcı müşterek binanın bulunan olduğuna yer veren Muş, 1990-2000 zamanında zırhlı harp aracı, bol taşımalık ve esas yetişek uçağı ile kargo helikopteri az daha karaca ve iklim araçlarının kuma üretimi modeline geçildiğini söyledi.

Mil-Gem, Anka ve Hürkuş az daha ehemmiyetli nitelikteki ana platformların bölümsel dizayn sürecine 2000'li yıllarda başlanıldığını aktaran Muş, 2010'dan sonradan da domestik helikopter, domestik harp uçağı, Göktürk-3 projeleriyle domestik ve ibdai dizayn ürünlerinin geliştirilme sürecine geçildiğini kaydetti.

Uluslararası platformlarda duyurulmayan ve belirgin birtakımı ambargolar uygulandığını tamlayan Muş, sonuç yıllarda Kanada ile yaşanmış bulunan ve İHA'larda beğenilen fikir odaklı kamerada hariç satım yasağının da bu sektörün dinamiklerini müşterek el hâlâ gözler önüne serdiğini dile getirdi.

Muş, geçmişten buyana karşılaşılan kısıtlamaların Türkiye'yi derinliğine vadede kendiliğinden yeten müşterek abuhava biçimine getirdiğini vurgulayarak, şu şekilde bitmeme etti:

"Yerlileşme oranları 2006 senesinde yüzdelik 25 iken bugünlerde yüzdelik 75'e çıkmıştır. Bu miktar Türk defans sanayisinin ne denli çelimli müşterek potansiyele eş bulunduğunu gözler önüne sermektedir. Son 14 yıla bakacak olursak, 2002 senesinde 1,3 bilyon dolar bulunan defans ve havacılık endüstrisi ciromuz 5 bilyon dolara, defans ve havacılık ihracatımız 247 milyon dolardan 2,5 bilyon dolara ve Ar-Ge masraflarımız 49 milyon dolardan 904 milyon dolara ulaşmıştır. Türkiye, ulusal düzenlilik önlemleri ve terörle savaşım kapsamında zırhlı araçlar, silahlı ve silahsız insansız iklim araçları dair kendini baş döndürücü ileriye taşımıştır."​​​​​​​

Yerli ve ulusal sanayiyle güçlenen defans kapasitenin, ülkenin menfaatlerinin koruyucusu ve semt ülkelerinin istikrarının da teminatı olacağını özetleyen Muş, "Türkiye, çelimli ordusu, acı gücü ve sonuç uygulayım bilimi domestik silahlarıyla dalında şişman müşterek caydırıcı güçtür. Cumhuriyetimizin 100'üncü sene dönümünde nice sektörde bulunduğu az daha defans ve havacılık sanayinde de tasarlayan, üreten ve ihraç fail müşterek Türkiye vizyonunu daim baş başa muvaffak olmak az daha azimli yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. Sektörün 10 bilyon dolarlık hariç satım hedefine kavuşması düşüncesince Ticaret Bakanlığı kendisine topu topu gayretlimizle çalışacağız." diyerek konuştu.

Bakan Muş'a hitabı sonrası Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir çeşidinden ulusal savaşma uçağının maketi verildi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?