Ekonomi

Ticaret Bakanı Muş: Hem cari açığın hem enflasyonun düşürülmesi gündemimizde

Ticaret Bakanı Muş, "Benim görevim hem cari açığın azalması, bununla beraber enflasyonun ve eder istikrarının sağlanmasıyla ait efor harcama etmektir. Bir genelleme, yeğleme yapmam. Hem cari açığın hem enflasyonun düşürülmesi bizim gündemimizdedir." dedi.

Ticaret Bakanı Muş: Hem cari açığın hem enflasyonun düşürülmesi gündemimizde
17-11-2021 23:00
Ankara

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2022 yılı bütçesi üstündeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Kovid-19 salgını sonra dünyanın on paralık sınama edilmemiş birlikte tabloyla gönül rahatlığı karşıya kaldığını aktaran Muş, dünyada sonuç 30 senenin en efdal toptan enflasyonu bulunduğunu söyledi. Muş, hayattaki pahalılık ile istihsal ve hazırlık zincirlerindeki aksaklıklardan çevre eder yüksekliğinin bahis konusu bulunduğunu ve Türkiye'nin de bu tablodan etkilendiğini aktardı.

Muş, birlikte istifham üstünde de Türkiye'de 2020 senesinde 410 milyon dolarlık, bu senenin 10 ayında da 248 milyon dolarlık kocabaş efsanevi ithalatı yapıldığın söyledi.

Reklam Kuruluna bu sene 21 bin referans yapıldığını aktaran Muş, "Başvuruların 16 bini ön tetkikte karşıt bulunmayarak incelemeye alınmadı. İncelemeye tahsil edilen ve karara bağlanan dosya sayısı 1804 olup karşıt mevcut dosyalar üstünde 31 milyon 127 bin 800 teklik yönetimsel mal cezası uygulandı." bilgisini paylaştı.

Muş, kaçakçılık ve narkotik kaçakçılığıyla mücadelede müstelzim adımların atıldığını belirtirken "Riskli bölgelerden gelenlerin topu topu al ayrıca düşüyor. X-rayden geçiriliyor. X-rayden geçince icabında algılayıcı köpeklerle bunun üstünde gidiliyor. Konteyner, tırlar, tren, esmer yolu yahut iklim yoluyla, ne halde geliyorsa bunlarla ait tedbirleri yukarı ölçüde tutuyoruz. Yaptığımız yakalamaları halkoyu ile paylaşıp savcılığa bildiriyoruz. Mersin'de meydana getirilen yakalamalarla ait 17 kişi tutuklandı, bunların yargılanmaları bitmeme ediyor. Bunlar değişik değişik dosyalarda. Latin Amerika'nın anlaşılan ülkelerinden küsurat sevkiyatlar al ayrıca düşürülüyor. Kırmızı ayrıca bunlar inceleniyor." ifadesini kullandı.

"Suistimal olursa kimsenin gözünün yaşına bakmayız"

Bu vakalarla ait birisinin rolü kötüye kullanımı yerinde üstünde gideceklerini ve özlük elleriyle savcılığa vereceklerini vurgulayan Muş, "Burada en önemsiz suistimalde katiyen ve katiyen kimsenin gözünün yaşına bakacak değiliz. Hem savcılık, hem emniyet, şayet özlük personelimizde sıkıntı varsa, kimsenin bu aşamada gözünün yaşına bakacak değiliz. İşleyen bedelini öder, karşılığını hususiyet içre alır. Başta da icra vekili şekilde ego strateji ederim. Hem muhacir kaçaklığı hem ülkeden antre ve çıkışlarda özlük cihazlarımızı kullanıyoruz. Göçmen kaçakçılığında da baş döndürücü hassasız. Tedbirlerimizi en yukarı ölçüde tutuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Muş, birlikte çalışanın yurda kaçak yaklaşmak maksut 64 kilogram altınla yakalanmasıyla ilgili şekilde da yönetimsel anket açtırdığını aktararak "Hem Bakanlık şekilde tığ açtık, hem müddeiumumilik açtı. Ben özlük imzamla soruşturmasını başlattım. O mevzuda tavizimiz yok." dedi.

İnşaat kooperatiflerinden kaynaklı şekilde bu kuruluşlara müteveccih baş döndürücü müspet idrak bulunmadığına ayraç fail Muş, bundan çevre da kooperatifçiliğin baş döndürücü gelişmediğini söyledi. Muş, sabık günlerde Meclisten sabık kanunla kooperatiflerin şeffaflaşmasıyla ait hamle atıldığını aktararak bu düzenlemenin onlara bulunan itimatı artırmasını beklenti ettiklerini söyledi.

Muş, müstahsil örgütlerine müteveccih istifham üstünde de "Üreticinin örgütlenmesiyle ilgili bizim de çalışmalarımız var, ilkin durumlarda müstahsil birliklerinin fariza alması bizim gündemimizde. Üreticileri durumlarda ne derece güçlendirirsek onlar mali şekilde da güçlenebilirler. Firmalara layıkıyla dezavantajları mevcut müstahsil birliklerinin, onları bertaraf etmek düşüncesince de anlaşılan Meclisten bitirme isteyeceğiz." sanarak konuştu.

Bakanlığın gerçekleştirdiği denetimler

Fiyat artışları ve Bakanlığın gerçekleştirdiği denetimlere bağlı de değerlendirmede mevcut Muş, "Denetim yaparak fiyatlar düşmez, teftiş sebep yapılır, sunma arzu dengesiyle uyuşmayan birlikte bilinçlilik mevcut ise Bakanlık buna karışma edebilir. Bakanlık seçim çerçevesinde buna karışma eder. Şöyle birlikte bilinçlilik algılanmasın, denetledik fiyatlar düşecek. Böyle birlikte bilinçlilik yok. Gramajlar ve etiketlerle ait huzursuzluklar geliyor, etikette 10 teklik diyor kasada bambaşka fiyatla karşılaşılıyor. Bakanlığın teftiş sektörü bunlarla ilgilidir." ifadesini kullandı.

Bakan Muş, namına "Cari açık tarafında mısın, pahalılık tarafında mısın?" sanarak sorular yöneltildiğini de belirterek laflarını şöyleki sürdürdü:

"Ben hükûmetin birlikte üyesiyim, benim görevim hem cari açığın azalması aynı zamanda enflasyonun ve eder istikrarının sağlanmasıyla ait efor gider etmektir. Ne oradan ne buradan sanarak birlikte genelleme, yeğleme yapmam. Hem cari açığın hem enflasyonun düşürülmesi bizim gündemimizdedir. Bununla ilgili Bakanlık şekilde ne enstrümanlar mevcut ise elimizde onu kullanmaya müteveccih elimizden geleni yapıyoruz. Merkez Bankasına kılükal gelişi 10 birimde 5 fariza düşüyorsa ihtimal bambaşka bakanlıklara birer fariza düşüyor. Her görü özlük vazifesini alegori getiriyor. Bu birlikte yeğleme meselesi değil. Dolayısıyla değme ikisi de gündemimizde."

Dereköy Gümrük Kapısı'nın tır trafiğine açılmasının planlandığını fakat Bulgaristan'ın gümrük idaresinin fiziksel koşullar dolayısıyla sınırın tır trafiğine açılmasının kabil olmadığını belirttiğini aktaran Muş, probleminin gönül rahatlığı ülkeden kaynaklandığını fakat kendilerinin bu konudaki taleplerini sürdüreceğini söyledi. Avrupa'ya oluşturulan kapıları tasarruf etmek istediklerini tamlayan Muş, İpsala, Hamzabeyli ve Kapıkule gümrük kapılarından ağır tır çıkışı bulunduğunu ve küsurat dış satım dolayısıyla acemi gümrük kapılarının olmasının bu yükü azaltacağını anlattı. Muş, Muratbeyli gümrük kapısı düşüncesince de Gürcistan'a başvurma ettiklerini ve fakat orada da gönül rahatlığı tarafın muktezi emek harcamayı yapmaması dolayısıyla kapının açılamadığını bildirdi. Muş, Sarp Sınır Kapısı'ndaki tır kuyrukları sorununu da acemi tır parkı ve elektronik sistemle çözdüklerini aktardı.

Muş, Meclis hesabına teftiş karşıcı Sayıştay'ın raporlarına baş döndürücü ehemmiyet verdiğini ve raporlardaki unsurların düzeltilmesi düşüncesince de efor gider ettiklerini söyledi.

Rusya'nın bu ülkeye meydana getirilen ihracatta denetimleri artırdığına ayraç edilmesi üstünde Muş, "Bunu tığ de gözlemliyoruz ve strateji ediyoruz. Özellikle besin ürünleriyle ait 15 gündür bazısı denetimler yapılıyor, laboratuvar testleri yapılıyor, başlangıçta yoktu bu. Biz de bunu strateji ediyoruz. Biz de icabında değişik tedbirleri özlük memleketimiz hesabına alacağız. Tarım ve Orman Bakanlığı da oradaki yetkililerle görüşüyor, çözülmezse bizim de davranışımız ona layıkıyla şekillenecektir." dedi.

Bazı araçlarla ait "paralel ithalat" yapıldığı mevzusuna da duruluk getiren Muş şunları kaydetti:

"Araçlarla ait ağırlıklı Yeşilköy gümrüğünden yapılıyor. Biz burayı, meydana getirilen ithalatları ve karşıcı firmaları da inceliyoruz. Tamamını tetkik dibine aldık. Çünkü türlü iddialar ulaştı Bakanlığa ve bunun üstünde harekete geçtik. Bunlarla ait tamim yayımladık. Amacımız mevrut otomobilin hem aksesuar özelliklerinin aynı zamanda eder tespitinin dört dörtlük yapılmasını bildirmek ve ona layıkıyla gümrük vergisini belirlemek. Dün acemi tamim yolladık bunla alakalı. O genelgeye layıkıyla oradaki idarenin akıntı etmesini istiyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?