Yaşam

TBMM'de global ısınmaya için "susuz bahçe" dönemi

Botanik zenginliğiyle öne çıkan TBMM bahçesine, toptan istinas ve iklim değişikliğine üzerine kuraklığa dayanabilen kekik, lavanta, dağ çayı ve biberiye kadar aromatik bitkiler ekildi.

TBMM'de global ısınmaya için
11-09-2022 13:02
TBMM

Botanik zenginliğiyle öne çıkan TBMM bahçesi, global istinas ve iklim değişikliğine gönül rahatlığı az su talip aromatik bitkilerle bezendi.

Destek Hizmetleri Başkanlığınca, 1 Ekim'de başlamış olacak dünkü teşri yılı önceleri Meclisin sıhhatsiz yüzyıllık otopark yeri ve bahçelerinde umumi temizlik, budama, tarımsal mücadele, ihtimam ve onarımın birlikte peyzaj emek vermesi yürütüldü.

Dünya genelinde birlikte dava biçimine mevrut global istinas ve iklim değişikliği dikkate alınarak Meclis bahçesinde de sulama suyu tüketiminin azaltılması düşüncesince tılsım alınmaya başlandı. Çim ve çiçek ekiminin yerine, su gereksinimi az bulunan lavanta, kekik, dağ çayı ve biberiye kabilinden aromatik bitkiler ön plana alındı.

Ana binayı TBMM Camisi'ne ve kütüphane kompleksine bağlayan yolda, su tasarrufu düşüncesince aromatik bitkilerin kullanıldığı mazmun kodifikasyon yapıldı, içtimai tesislerde de bu yönde emek vermek yürütüldü.

Bu amaçla Meclis bahçesine 2 bin 140 orijin biberiye, 506 orijin kekik, 348 orijin lavanta, 304 orijin dağ çayı ekildi.

Şehrin merkezindeki yeşil doğa

Dünya yasama kurulu bahçeleri ortada en enli alanlardan birine cemaat Meclis bahçesi, ayrımsız sürede "tarihi bahçe" olmaya da aday. Başkentin merkezindeki en ehemmiyetli yeşil alanlardan bulunan TBMM bahçesi, 485 dekar düzlük dair kurulu.

Ankara'nın 1965'ten bugüne açıkça ve yeşil düzlük sisteminin ehemmiyetli birlikte parçası bulunan bahçede, 232 cins fidan ve ağaççık, diken ve 40 çiçek çeşidi bulunuyor.

Dünyada saray bahçeleri dışında, en şişman yeşil bölgeye cemaat icap dizaynı icap bitki çeşitliliğiyle zat içre birlikte bitki örtüsü gerçekleştiren Meclis bahçesi, magnolia, oya ağacı, gülibrişim, ginkgo biloba, fındık ve taflan kabilinden Ankara'da yetişmeyen türleri caba içerisinde barındıran kalıp birlikte düzlük namına dikkati çekiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?