Politika

TBMM Başkanı Şentop, Özbekistan Ali Meclisi heyeti ile birlikte araya geldi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nin (TÜRKPA) adını de inşallah en çelimsiz sürede değiştireceğiz, şimdi çelimli müşterek birlikteliğe dönüştüreceğiz." dedi.

TBMM Başkanı Şentop, Özbekistan Ali Meclisi heyeti ile birlikte araya geldi
18-11-2021 18:53
TBMM

Şentop, Özbekistan Ali Meclisi Yasama Odası Birinci Başkan Yardımcısı ve Özbekistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Akmal Saidov ve beraberindeki astronomi ile Divan Salonu'nda müşterek araya geldi.

Karşılıklı ziyaretlerin düet ilişkilerin gelişme göstermesi açısından ehemmiyetli bulunduğunu kail Şentop, "Kardeşlik hukukuna müstenit izlemsel ortaklığımızın parlamentolar arası ilişkilerin geliştirilmesi kanalıyla de desteklenmesi gerektiğine inanıyorum." niteleyerek konuştu.

"Özbekistan'ın ve Özbek kardeşlerimizin milletimizin gönlünde hususi müşterek arazi vardır." ifadesini kullanan Şentop, milletvekillerinin de henüz kesif görüşmelerle, ziyaretlerle buna akla yatkın ortamın sağlanması düşüncesince çaba göstermesi icap ettiğini vurguladı.

Geçen hafta Türk Konseyinin isminin "Türk Devletleri Teşkilatı" adına değiştirildiğini hatırlatan Şentop, şu biçimde konuştu:

"Bu, elbette sadece müşterek kişi değişikliğinden ibaret değil. Biz de Kazakistan'ın Türkistan şehrinde TÜRKPA toplantısını yapmıştık. O görüşmede bu husus gündeme gelmişti. Orada 'Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nin adını de değiştirelim, Türk Devletleri Parlamentolar Arası Birlik halinde müşterek kişi koyalım.' niteleyerek konuşulmuştu. Bazı sedir başkanlarının hakeza müşterek önerisi oldu. Ben o devir kendilerine 'Bu işi yaparız, hazırlop müşterek iş de ilkin büyüklük başkanlarının müşterek araya geldiği görüşmede bu kişi değişikliği yapılsın, henüz sonradan kılıç buna uyarız.' demiştim. Bunun düşüncesince bunu erteledik. İnşallah en çelimsiz sürede TÜRKPA'nın adını de değiştireceğiz, henüz çelimli müşterek birlikteliğe dönüştüreceğiz."

Mustafa Şentop, Türkistan coğrafyasının en önde mevrut ülkesi Özbekistan'ın, Türk ve İslam medeniyetinin en dobra eserlerine erbap olmanın ötesinde siyasi, ekonomik, içtimai manada da gelişigüzel sabık çağ gelişen ve güçlenen müşterek iklim konumunda bulunduğunu dile getirdi.

Bu durumun, menfaatlerini kıvançlı ettiğini tamlayan Şentop, Özbekistan'ın içerisinden geçmiş olduğu ıslahat ve tahavvül dönemini de yakından strateji ettiklerini söyledi.

Şentop, "Özbekistan'ın, bağımsızlığının 30'uncu senesinde gelişigüzel bölgede kayda bedel ilerlemeler sağlanmış olması bizi gururlandırıyor. Daha çelimli ve gönençli müşterek Özbekistan'ı görmeyi emniyetli olun minimum sizin denli kılıç de istiyoruz. Bunun gerçekleşmesi düşüncesince elimizden mevrut gelişigüzel şeyi hazırlamaya hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

"Özbekistan'ın, Türk Devletleri Teşkilatı'na uzuv olması bizi baş döndürücü kıvançlı etti." diyen Şentop, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'i konuk etmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Şentop, "Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonradan ilkin ziyaretini de sonunda Türkiye'ye yapmış oldu. Özbekistan'ın sürekli adına üyeliğiyle, güçlenen dünkü ismiyle Türk Devletleri Teşkilatı'nın akıbet zirvede anons etmiş olduğu Türk Dünyası 2040 Vizyonu, önümüzdeki çağda o iri hedeflere anlayış dair bizlere müşterek dolay çizmiş oldu." dedi.

"TÜRKPA'nın adını değiştirelim"

Türkiye adına arsıulusal saylav zeminlerde servet tayin ve toplantılara ortaklık ika dair hususi çaba gösterdiklerini tamlayan Şentop, 26-30 Kasım'da Madrid'de Parlamentolar Arası Birlik'in (PAB) 143'üncü Genel Kurulu'nun düzenleneceğini, kendisinin de umumi kurula katılacağını bildirdi.

PAB'ın Başkan Yardımcılığına seçilmesi nedeniyle Saidov'u kutlama kartı fail Şentop, "Bu göreviniz süresince ülkelerimizin ve halklarımızın eş menfaatlerine müteveccih azimli vakfe sergileyeceğinizden, ülkenizi ve Türk devletlerini en elleme biçimde asimilasyon edeceğinizden şek duymuyorum." dedi.

Asya Parlamenter Asamblesi Dönem Başkanı sıfatıyla riyaset edeceği derinti ile İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (İSİPAB) eş güdüm toplantısında aceleci müşterek ruzname maddesini görüşmeyi dilek ettiğini vurgulayan Şentop, şunları kaydetti:

"Bu mevzuda siz değerli ziyaretçilerimizin de desteğini istiyorum. Türk ülkeleri arasındaki ilişkileri henüz da derinleştirmeyi hedefleyen TÜRKPA'ya Özbekistan'ın sürekli uzuv adına katılmasının, bölgede barış, denge ve iş birliğinin güçlendirilmesi hedefine ulaşılmasını kolaylaştıracağı kanaatindeyim. TÜRKPA'da çevrim başkanı Kazakistan. Bir ahir çevrim başkanı da Kırgızistan olacak. TÜRKPA Genel Kurul toplantısı kısaca müşterek sene sonradan yapılacak. Şöyle müşterek düşüncem var, ihtimal ilkin kere size açıyorum bunu; Kazakistan Meclis Başkanı Sayın Nurlan Nigmatulin ile görüşeceğim. Bahar aylarında yılgı derinti derece aralık derinti yapalım. O görüşmede hem TÜRKPA'nın adını değiştirelim bununla birlikte Özbekistan'ın katılımıyla ait sonucu tescil edelim. Böyle müşterek düşüncem var, bunu sedir başkanlarıyla da danışma edeceğim. İnşallah yaparız, müşterek sene beklemeyelim.

"TÜRKPA'nın isminin değiştirilmesinin kusursuz sırası"

Özbekistan Ali Meclisi Yasama Odası Birinci Başkan Yardımcısı ve Özbekistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Saidov da konuşma düşüncesince Meclis Başkanı Şentop'a teşekkürlerini iletti.

Saidov, "TÜRKPA'nın isminin değiştirilmesinin kusursuz sırası. Özbekistan da TÜRKPA'ya uzuv adına girerse bu da lojik olur. TÜRKPA, Özbekistan Ali Meclisi yapılmaksızın dizayn edilemez. Bu bölgede lazım TÜRKPA lazım Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) gerekse Türk Devletleri Teşkilatı'nda bu arada cereyan edeceğiz." niteleyerek konuştu.

Kabule TBMM Türkiye-Özbekistan Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten de katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?