Yaşam

Tarhana çorbasının namı sınırları aştı

Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özçelik, "Amerika'da müşterek arsıulusal dergide 'tarhana' ismiyle yazı yayımladık. Bundan sonraları eksiksiz dünya, yoğurt, katık ve sahlep kabilinden tarhanayı da Türkçe adıyla bilecek," dedi.

Tarhana çorbasının namı sınırları aştı
02-02-2022 13:34
Isparta

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özçelik'in Türk aş damı kültürünün vazgeçilmezleri ortada arazi düzlük tarhanayla ait makalesi, ABD'de ortak dergide yayımlandı.

Prof. Dr. Özçelik'in tarhanayı bap düzlük ve tahminî 10 senedir sürdürdüğü ilmî çalışma, ABD'de "Crimson Publishers" çatısı altında neşriyat fail hakemli "Modern Concepts & Developments in Agronomy" (Tarımda Modern Anlayışlar ve Gelişmeler) adlı dergide arazi aldı.

Prof. Dr. Hasan Özçelik, AA muhabirine, tarhana çorbası çorbası üretimiyle öne çıkmak ayrışık illeri dolaşarak tetkikat yaptığını söyledi.

Araştırmalardan elde edilmiş neticelere gereğince ilmî ortak yazı hazırladıklarını tamlayan Özçelik, "Amerika'da ortak arsıulusal dergide 'tarhana' ismiyle yazı yayımladık. Bundan sonraları dört başı mamur dünya, yoğurt, katık ve sahlep kadar tarhanayı da Türkçe adıyla bilecek." dedi.

Çalışma kapsamında 9 tarhana çorbası çorbası türü belirlediklerini, Uşak tarhanasının Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi ayraç aldığını tamlayan Özçelik, "Aynı halde Kahramanmaraş tarhanası da coğrafi ayraç aldı. Tarhananın Türk mutfağındaki yerini dünyaya tanıtmak, ihracatımızı bırakmak düşüncesince sınai olmasını ve müheyya çorba adına marketlerde satılmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.

"İlk üretildiği arazi Osmanlı coğrafyasıdır"

Tarhananın ana yurdunun Yörük Türkmen kültürü bulunduğunu kail Özçelik şöyleki bitmeme etti:

"Ana yurdu adına ortak arazi anlatmak icabında Kahramanmaraş diyebiliriz. Tarhanayı Yavuz Sultan Selim'in anası Gülbahar Hatun sarayda geçmiş defa imal ederek Osmanlı coğrafyasına yayılmasını sağlamıştır. İlk üretildiği arazi de Osmanlı coğrafyasıdır. Tarhananın yapılışında Gülbahar Hatun, buğday yarması ve yoğurt kullanmıştır. Daha sonraları bu çorba çeşitlendirilerek değişik tarhanalar ortaya çıkmıştır. Balkanlarda, Afrika'da, Avrupa'da, Türkiye'de tarhana çorbası çorbası biliniyor ve sevilerek tüketiliyor."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?