Dünya

Taliban yönetimi, ABD'ye iri hicret uyarısında bulundu

Afganistan'da Taliban arızi hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki, ABD'ye şişman huruç uyarısında bulundu.

Taliban yönetimi, ABD'ye iri hicret uyarısında bulundu
17-11-2021 13:09
Kabil

Afganistan'da Taliban iare hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki, ABD Kongresine yazdığı açıkça mektupta, Afganistan'a ilgili kasacı hesaplarının ABD kabilinden dondurulmasının tek problemi çözmeyeceğini belirtti.

ABD'nin almış olduğu bu kararın Doha Anlaşması'na karşıt bulunduğunu tabir fail Muttaki, Afganistan halkının, ülkede senelerdir devam eden savaşın arkası sıra güvenliğe kavuştuğunu fakat demincek halkın esas endişesinin "ABD hükümetinin rezervlere uyguladığı yaptırımlar" bulunduğunu kaydetti.

Muttaki, ABD'nin Afganistan'ın hesaplarını başıboş bırakmasını istediklerini, huysuz şekilde Afgan halkı ve hükümetinin güç vaziyette kalacağını söyledi.

"Durum hakeza bitmeme ederse semt ve dünyada yayılmış müşterek göçe defa açacak"

Afganistan'daki durumun hakeza bitmeme etmesi biçiminde alanda ve dünyada yayılmış müşterek göçe defa açacağını dile getiren Muttaki, bunun evren düşüncesince insanca ve iktisadi müşterek krize bozukluk olabileceğinin altını çizdi.

Muttaki, mektubunda, "Afganistan hesaplarının dondurulması ve iktisadi müeyyide uygulanması, sağlık, terbiye ve gayrı amme hizmetlerini negatif etkilemiştir. Bu da Afgan halkının zararına olmuştur." ifadesini kullandı.

Afganistan'daki insanca ve iktisadi krizin çözülmesi düşüncesince ABD'ye mesul adımlar atması çağrısında mevcut Muttaki, ABD hükümetinden Afganistan rezervlerini baştan açmasını ve kasacı hesaplarındaki kısıtlamaları kaldırmasını istedi.

Muttaki, Taliban'ın boydak ve mesul müşterek hükümet yerine ABD karışma topu topu evren ülkeleriyle müspet münasebat kurmaya hevesli bulunduğunun altını çizdi.

2001'den buyana dü abuhava arasındaki ilişkileri gölgede bırakan 20 salname savaşın, Doha Anlaşması'yla çözüme kavuştuğunu aktaran Muttaki, Doha Anlaşması'nın kusursuz yerine uygulanmasıyla dü hükümet ve kavim arasındaki artı ilişkide rastgele dü ülkenin de çıkarına bulunan acemi müşterek sahife açılabileceğine inandıklarını bildirdi.

- Ülkede akça yetersizliği ve iktisadi kriz

Taliban'ın hükûmet merkezi Kabil'i arama dibine almasının arkası sıra kestirmece dü hafta mestur artan bankalar, halkın akça ihtiyacına karşılık veremiyor.

Para arzının yetersizliği zımnında bankaların uğrunda oluşan derinliğine kuyruklar hala bitmeme ediyor.

Öte taraftan Taliban'ın, abuhava yönetimini devralmasının arkası sıra Afganistan'a müteveccih arsıulusal yardımlar sona ermişti.

Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD Merkez Bankası da sabık günlerde Afganistan'ın arsıulusal fonlara erişimini kesmişti.

Diğer taraftan da nice ülke, Taliban hükümetini tanımayı reddediyor.

Uzmanlar, ülkenin iktisadi felakete akilane çabucak ilerlediği uyarısı yapıyor.

ABD yönetimi, Afgan hükümetinin ABD bankalarındaki rezervlerini dondurmuştu.

BM’ye ilişkin Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Gıda Programının verilerine göre, abuhava nüfusunun yarısından fazlasına denktaş mevrut 22,8 milyon insan ağır manada besin problemi yaşayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?