Dünya

Suriye Müzakere Komisyonu: Ukraynalıları siper fail Batı, Suriye'deki katliamlara sessiz

Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Abde, Batılı devletlerin özlük çıkarları doğrultusunda Rusya'ya için Ukrayna'ya hızlıca dayanak noktası vermesine ayraç ederek "Ukraynalıları esirgeme fail Batı, Suriye'deki katliamlara sessiz" dedi.

Suriye Müzakere Komisyonu: Ukraynalıları siper fail Batı, Suriye'deki katliamlara sessiz
03-03-2022 11:43
Ankara

Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Enes el-Abde, Batılı ülkelerin Suriye ve Ukrayna'ya müteveccih tutumlarını AA muhabirine değerlendirdi.

Abde, Rus saldırılarına erinç Ukrayna'nın birlikte duran devletleri ölçüm ettiğini belirterek, "Bu hale ilgisiz kalınması, Rusya'ya işlediği suçları ve insanoğlu hakları ihlallerini sürdürmesi düşüncesince birlikte kuvvet yapılanma edecekti." dedi.

Batı'nın Suriye'deki krize nazaran Ukrayna'ya hâlâ çelimli dayanak noktası verdiğine dikkati çekici Abde, "Rusya'nın Ukrayna'ya hamle başlatması sonrası kişi çıkarları ve millî güvenliklerinin yıldırma altında bulunduğu hissine kapılan Batılı ülkeler, devir kaybetmeden Rusya'ya erinç kaba davranış aldı." diyerek konuştu.

Abde, Suriye'deki iç harpte Batı'nın Esed diyeti ve Rusya'ya erinç tutumunun can alıcı olmadığına aksan yaparak, "Suriye'de yaşananları millî güvenliği düşüncesince direkt birlikte yıldırma yerine görmeyen Batı, Suriye halkının haykırışlarına kulaklarını tıkadı." ifadelerini kullandı.

"Rusya Ukrayna'ya saldırarak, Batı'yı eritmek istiyor"

Suriye ve Ukrayna'da yaşananlar ortada kimi benzerliklerin olduğuna dikkati çekici Abde, "Rusya Ukrayna'ya saldırarak, Batı'yı eritmek istiyor. Putin, ciddi ciddiyete eş alanı siyasal ve iktisadi manada arama etmeyi hedefliyor." yorumunu yaptı.

Abde, Suriye ve Ukrayna'da yaşanmış olan hadisat arasındaki farkları şu şekilde anlattı:

"Ukrayna hükümeti, Rusya'nın emperyalist emellerine erinç halkın direnişini destekleyip önderlik ediyor. Suriye'de ise Esed diyeti Rusya ve İran'ın çıkarlarının hizmetkarı vazifesini üstlenerek, bölüt erinç bu dü ülkeden Suriye'ye dahil etmelerini istedi. Rejim ve Rusya Suriye'de senelerce sivilleri katletti."

"Batılı devletlerin ikiyüzlülüğüne karşıyız"

Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Abde, Rusya'ya erinç Ukrayna halkının korunmasına dayanak noktası verdiklerini tabir ederek "Ukraynalıları koruma fail Batı, Suriye'deki katliamlara sessiz. Batılı devletlerin bu bariz dü yüzlülüğüne karşıyız. Milliyeti yahut fideist ne olursa olsun birlikte insanoğlunun öldürülmesine kelimesiz kalınmamalı." dedi.

Batı asıllı kimi arsıulusal iletişim araçları kurumlarının Suriye muhalefeti aleyhinde kampanyalar yürüttüğünün altını çizen Abde, şu şekilde bitmeme etti:

"Suriye muhalefetini yıldırı örgütlerine fariza etmekle suçladılar. Bu iddialar hakikatı banko yansıtmıyor. Bu esassız iddialara Rusya, İran ve perhiz medyası dayanak noktası verdi. Bu sebepten dolayı Esed diyetinden kaçan Suriyeli mülteciler, mümkün yıldırıcı muamelesi gördü."

"Batı'nın Suriye dosyasına hâlâ ehemmiyet vermesi gerekiyor"

Abde, Suriye'nin Rusya ve İran'a kaptırılmasının Ukrayna'nın Rusya'ya kaptırılması denli sakıncalı bulunduğunu dile getirerek, "Rusya ve İran Batı'ya erinç enerjisini güçlendirmek düşüncesince Orta Doğu'da hakimiyetini bırakmak istiyor. Dolaysıyla Batı'nın Suriye dosyasına hâlâ ehemmiyet vermesi gerekiyor." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?