Dünya

Sudan’da binlerce kişi “Aralık Devrimi”nin 3. yıl dönümünde sokaklara döküldü

Sudan'da binlerce kişi, Ömer el-Beşir yönetiminin devrilmesi ile sonuçlanan Aralık Devrimi'nin 3. yıl dönümü zımnında sokaklara döküldü.

Sudan’da binlerce kişi “Aralık Devrimi”nin 3. yıl dönümünde sokaklara döküldü
20-12-2021 05:14

Sudan'da Ömer el-Beşir yönetiminin devrilmesi ile sonuçlanan Aralık Devrimi'nin 3. yıl dönümü protestolara hastalık oldu. Başkent Hartum ilkin iktisap etmek neredeyse ülkenin ciharıyek beraberinde ahali sokaklara dökülerek, ülkede 25 Ekim'de vuruş karşıcı Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan karşıtı çarpıcı sözler attı. Yönetimin birlikte an ilk sivillere devredilmesini istem fail göstericiler, başkentte Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürüdü. Göstericiler, kesif pıtrak "Halk hâlâ çelimli ve art istifa etmek imkansız" sloganı atarak, ellerine Sudan bayrağı ve vuruş karşıtı protestolar esnasında öldürülenlerin fotoğraflarını taşıdı.

Göstericiler ayrıca, 21 Kasım'da El-Burhan ve Hamduk ortada meydana getirilen anlaşmayı da ikrar etmediklerini dile getirdi. Hartum'daki gösteriye dahil olan birlikte gösterici, "Buradayım zira halkı özümleme etmediği düşüncesince bu politik anlaşmanın tamamını reddediyorum" dedi.

Güvenlik güçlerinin, Cumhurbaşkanlığı Sarayı civarlarındaki protestocuları duman etmek düşüncesince menfez yaşartıcı doğal gürültü yağı lambası lambası kullandığı ve havaya acı açmış olduğu bildirildi. Müdahalenin arkası sıra göstericiler, şeb ezanı saatlerinde ise el-Beşir'i deviren yurt eyleminin birlikte benzerini yapacaklarını açıkladı.

Ne olmuştu?

Sudan'da 25 Ekim'de Başbakan Abdullah Hamduk ile aralarında minimum 4 bakanın da bulunmuş olduğu başka çıplak hükümet yetkilileri gözaltına alınmıştı. Egemenlik Konseyi Başkanı ve kargaşa komutanı Abdülfettah el-Burhan, hâlâ sonraları dehşet çözüm duyuru ederek çıplak yönetimi feshettiğini duyurmuştu. Başbakan Hamduk devrisi gündüz ev hapsine katılması şartıyla başıboş bırakılmıştı. Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan, 11 Kasım'da yayınladığı kararname ile Egemenlik Konseyi'nin baştan kurulduğunu duyurmuştu. 21 Kasım'da El-Burhan ve Hamduk anlaşmaya varmış ve Hamduk'un baştan başvekil kendisine göreve gelmesine değişmeyen verilmişti.

Öte taraftan Bağımsız Doktorlar Komitesi'ne göre, geçtiğimiz teşrinievvel ayında pırtlak sağlayan vuruş karşıtı gösterilerde bugüne denli minimum 45 bireyin yaşamını kaybetmiş olduğu belirtildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?