Dünya

Sudan'da ahali 'tam sivil polis polis yönetim' düşüncesince sokaklara indi

Sudan’da askerin yönetimi sivillere devretmesi düşüncesince yurt genelinde serbest katılımlı gösteriler düzenlendi.

Sudan'da ahali 'tam sivil polis polis yönetim' düşüncesince sokaklara indi
25-12-2021 20:38
Hartum

Başkent Hartum ve baş döndürücü sayıda şehirde süregelen ve binlerce ferdin katıldığı gidiş ve gösterilerde, Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın kalaba komutanı sıfatıyla 25 Ekim'deki askeri müdahalesi, sonra almış olduğu kararlar ve Burhan ile uygulayımcı hükümeti kurması düşüncesince göreve reddetme edilen Başbakan Abdullah Hamduk ortada 21 Kasım'da imzalanan politik geçim karşıtı çarpıcı sözler atıldı, askerin, yönetimi ortak an geçmiş ve ağız ağıza sivillere devretmesi istem edildi.

Hartum’un güneyindeki Şecera ve Dim bölgelerinde toplanıp Cumhurbaşkanlığı Sarayına akilane yürüyüşe sabık göstericiler, "Devrim, halkın devrimi" ve "İktidar halkındır" bağlanmış pankartlar taşıdı.

Başkentin kuzeyindeki Bahri kentinde mevcut yüzlerce eylemci, alanı başkente bağlayan ve gece ezanı saatlerinde konteynerler ve bariyerlerle mülga Mek Nimir köprüsünü geçerek gösterilere dayanak noktası verdi.

Sudan polisi, askerin liderliğindeki ve seçimlere derece ülkeyi yönetecek en yukarı kudret organı arızi Egemenlik Konseyinin dümen merkezinin de bulunmuş olduğu Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın lodos kapısına akın etmek talip eylemcileri doğal patırtı yağı lambası lambası ve neva bombasıyla karışma ederek dağıttı.

Polisin müdahalesi kararı onlarca fotoğraf yaralandı.

Kuzeydeki Atbera ve mutedil kesimdeki Medeni kentlerinde de benzeşim gösteriler düzenlendi.

Protestocular, "Ya çırçıplak yönetim, ya sonsuza sincap devrim" ve "Kararımızdan dönmemiz imkansız" halinde çarpıcı sözler attı.

Gösterilerde şu anne derece 48 insan yaşamını kaybetti

Başkent ve değişik şehirlerde göstericilerin "tam çırçıplak yönetime geçiş" ve "askerin yönetimden çekilmesi" isteğiyle başlatmış olduğu protestolar sürüyor.

Sudan'da ordunun 25 Ekim'de hükümeti feshedip Başbakan Abdullah Hamduk karışma onlarca siyasetçiyi gözaltına almasıyla sonuçlanan askeri karışma sonrasındaki dümen krizini sona erdirmek şartıyla 21 Kasım'da Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile görevine reddetme edilen Hamduk ortada politik geçim imzalanmıştı.

Anlaşma kapsamında Burhan, Hamduk'u başvekillik görevinden azletme kararını silme ederek uygulayımcı hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in 19 Aralık 2018'deki ahali ayaklanmasıyla 11 Nisan 2019'da devrilmesinin peşi sıra ağustos 2019'dan beri intikal döneminin yaşandığı ülkede çırçıplak dümen destekçilerinin gösterileri sürüyor.

Sudan'da arızi iktidarın askeri ortakları, orak ayı 2023'te seçimle iş başına doğacak hükümet kurulana derece kudret ortağı olmayı sürdüreceğini açıklamıştı.

Sudan'da sabahleyin saatlerinde genel ağ ve telefon çizgileri kesilmişti.

Muhalefete benzeyen grupların bünyesindeki Sudan Doktorlar Komitesine göre, gösterilerde şu anne derece 48 insan yaşamını kaybetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?