Dünya

Stoltenberg: 'Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini, barbarca olarak nitelendiriyor ve kınıyoruz'

Rusya'nın Ukrayna harekatının arkası sıra Avrupa Birliği (AB) ile meydana gelen eş matbuat toplantısında bütünlük mesajı verici NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini, barbarca olarak nitelendiriyor ve kınıyoruz” dedi.

Stoltenberg: 'Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini, barbarca olarak nitelendiriyor ve kınıyoruz'
24-02-2022 22:17

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, NATO'nun Brüksel biçim karargahında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak araya gelerek, Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih başlatmış bulunduğu harekatı kınadı. Basın toplantısına ev sahipliği karşıcı NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Az önceki Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih insafsız ve bitmeme fail saldırısını tartıştık. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini, barbarca olarak nitelendiriyor ve kınıyoruz. Avrupa'nın güvenliği düşüncesince vahametli ortak andayız. Rusya, saati güçlükle art almaya çalışıyor. Bir bulaşık sahasını baştan ihdas kılmak ve Avrupa'yı on senelerdir güvende markajcı global kuralların altını aşiret istiyor" dedi.

"NATO ne gerekiyorsa yapacak"

Stoltenberg, "Hepimiz Rusya'yı diplomasiye müdahale kılmak düşüncesince perişan olmak körlemeden güç gider ettik. Ancak Moskova diyaloğu reddetti ve saldırganlığı seçti. NATO ve AB, Ukrayna'nın kabadayı insanlarının yanındadır. Ukrayna'nın egemenliğini ve yer bütünlüğünü destekliyoruz ve yasal müdafaaname haklarını destekliyoruz. Rusya kabilinden hata anlaşılma yahut hata matematik olmamalıdır. NATO, kâffesi Müttefikleri arkalamak ve müdafaa etmek düşüncesince ne gerekiyorsa yapacaktır. Rusya'nın sonuç aylardaki devasa askeri birikimine karşılık olarak, dolgun savunmamızı şimdiden güçlendirdik. Amerika ve öbür nice müttefikten henüz aşkın asker, tepkili uçak ve sefine ile dolgun defans taahhüdümüz Madde 5 sağlamdır" ifadelerini kullandı.

“NATO ve AB bütünlük içindedir”

AB'den mevrut tepkilerden mutlu bulunduğunu kail Stoltenberg, "Rusya'nın arsıulusal hukuku ağırbaşlı ihlalini kınıyoruz, Avrupa güvenliğinin hesabına nesir edilmiş bulunduğu ilkelerden vazgeçmiyoruz. Avrupa Birliği, NATO Müttefikleri ve ortakları kabilinden duyurulan koordineli eylemleri kıvançla karşılıyorum. Bu, çelimli ortak bütünlük mesajı ve Rusya'nın ne denli bekâr ve izole bulunduğunu gösterir. Rusya'nın eylemlerinin neticelerini ele kabul kılmak düşüncesince erte mevhum ortak NATO zirvesi düzenleyeceğim. Hem Başkan Von der Leyen'i bununla müşterek Başkan Michel'i, giranbaha ortaklarımız Finlandiya ve İsveç'in liderleriyle beraberce katılmaya çağırma ettim. NATO ve Avrupa Birliği birleşmiştir. Geldiğiniz düşüncesince ikinize de esasen teşekkürname ederim ve Avrupa Birliği ve NATO'nun beraberce bu denli çelimli bulunduğu doğruyu düşüncesince teşekkürname ederim" ifadelerini kullandı.

NATO Karargahı'nda planlı matbuat toplantısına eklenen AB Temsilcileri Charles Michel ve Ursula von der Leyen de AB olarak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiğini ve bu girişimi hızlı kınadıklarını yineledi. AB kabilinden çın yaptırımlar hazırlandığını bildiren Charles Michel, Ukrayna'yı desteklediklerini söyleyerek, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise AB'nin finansal iane paketi ve hesaplı yatırımlarla Ukrayna'nın indinde olduğunu, Rusya'nın bu girişimini uygulanacak yaptırımlarla ağırbaşlı karşılayacağını söyledi.

Mustafa Ulusoy

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?