Sağlık

Son ortak ayda rastgele 100 koronavirüs olayından 35'ini füru ve çoluk çocuk oluşturdu

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Ailelerin 12 gözyaşı ve üzerindeki çocuklarına telkih yaptırmaları hem evlatlarının riskten korunmasını bununla birlikte virüsün yayılımının önlenmesini sağlayacaktır." dedi.

Son ortak ayda rastgele 100 koronavirüs olayından 35'ini füru ve çoluk çocuk oluşturdu
26-10-2021 11:36
Ankara

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, sonuç aylarda Kovid-19 olayları ortamında soy sop ve gençlerin oranının arttığına ayraç ederek, "Ailelerin 12 gözyaşı ve üzerindeki çocuklarına aşılama yaptırmaları hem evlatlarının riskten korunmasını aynı zamanda virüsün yayılımının önlenmesini sağlayacaktır." dedi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, sonuç müşterek aydaki koronavirüs olayları ortamında 19 gözyaşı ve altındakilerin payı yüzdelik 35'e ulaştı. Son müşterek maaş dönemde, Kovid-19 vakalarının yüzdelik 29'unu 10-19, yüzdelik 6'sını ise 0-9 yaşlarındakiler oluşturdu.

Doç. Dr. Kayıpmaz, sonuç çağda kollar ve ergenlerde kalan olaylara bağlı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Kovid-19'un soy sop ve kollar karışma değme yaştan insanı parasız edebildiğini tamlayan Kayıpmaz, "Kovid-19'a defa açan SARS-Cov-2'nin bulaşıcılığı, mutasyonlar kararında arttı. Bu durum, başta yetişek yaşamında ve toplumsal ortamlarda elan aşkın dakika geçiren, hareketliliği faziletkâr bulunan soy sop ve ergenlerde vakaların artmasına defa açıyor." diyerek konuştu.

"Çocuk ve gençlerin parasız olmadığına bağlı bilgiler akilane değil"

Kayıpmaz, Kovid-19'a yakalanan soy sop ve gençlerden müşterek kısmının hastaneye yatacak denli parasız olduğunu, bulunmaz de olsa bazılarının da yaşamını kaybettiğini söyleyerek, "Genellikle Kovid-19'u elan bol geçirseler de soy sop ve gençlerin parasız olmadığına bağlı bilgiler akilane değil. Hastalanmayacaklarını fikren evlatlarının maske, fiziksel ara ve hıfzıssıhha tedbirlerine uyumunu ağırsamak vebal olacaktır. Bu boyut çocuk, eş ve maşer sağlığı düşüncesince virüsün yayılımı noktasında riziko oluşturabilir." dedi.

Hastalığı rastgele müşterek belirtke göstermeden yahut bol nâkil evlatların da virüsü bulaştırdıklarının unutulmaması icap ettiğinin altını çizen Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, şu şekilde bitmeme etti:

"Çocuk ve gençlerin çoğunluğu, vakayiname rahatsızlığı bulunmadığı, vücutlarının virüse huzur dirençleri aşkın bulunduğu düşüncesince rahatsızlığı ağırbaşlı geçirmiyor. Kronik hastalığı, muafiyet sistemi zayıflığı bulunan çocuklarsa erişkinler denli riziko taşıyor. Ailelerin 12 gözyaşı ve üzerindeki çocuklarına aşılama yaptırmaları hem evlatlarının riskten korunmasını aynı zamanda virüsün yayılımının önlenmesini sağlayacaktır."

Kayıpmaz, soy sop ve ergenlerde dölleme oranının, ati gözyaşı gruplarına mucibince elan bağan bulunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Diğer gözyaşı gruplarına mucibince dölleme oranının elan bağan bulunduğu soy sop ve ergenlerde fenomen görülme sıklığı artıyor. Bu durum, virüsün ev ortamında bulaşmasına defa açıyor. Bu kapsamda, Kovid-19'un yayılımının önlenmesi düşüncesince aşılanamayan 12 gözyaşı altındaki evlatların da müstevli tedbirlerine uyumunun sağlanması gerekiyor. 12 gözyaşı altında olup evladı aşılama olamayan ebeveynlerin ise aşılarını yaptırmaları ehemmiyet taşıyor. Aşı hakkı bulunan gruptaki kollar ve ergenlerde dölleme oranının artması, virüse huzur mücadeleyi elan da kuvvetlendirecektir."

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, okullarda şu an rastgele müşterek sınıfta ansızın aşkın Kovid-19 olayı belirleme edildiğinde, o sınıfın kapatıldığını, okulda ise tahsile bitmeme edildiğini hatırlatarak, "Ne devir sonlanacağını bilmediğimiz müşterek müstevli illet yerinde yaşamımızı buna mucibince uyarlamalıyız. Eğitim de sağ esen baş başa en rüçhan konudur. Herkesin aşılama namına ve ferdî tedbirlere uyarak yaşamını sürdürmesi, bu hastalıktan kurtuluşumuzda en çalışan yöntemdir." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?