Sağlık

Son günlerde yayılan enfeksiyon 'süper grip' muhtemel uyarısı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, sonuç haftalarda çabucak yayılan enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıkların "süper grip" olabileceğini belirtti.

Son günlerde yayılan enfeksiyon 'süper grip' muhtemel uyarısı
10-01-2022 12:03
Kayseri

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, icra ettiği mukayyet açıklamada, "süper grip" ve ya "süper antipatik algınlığı" namına isimlendirilen antipatik algınlığına 200'den ortak tomar ayrımlı virüsün münasebet bulunduğunu bildirdi.

RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs) derece virüslerin, bulaşıcılıklarının birlikte başta 2 gözyaşı altı bebekleri ve yaşlıları etkilediğini anlatım fail Kılıç, evlatların yüzdelik 65'inin ortak yaşına kadar, yüzdelik 97'sinin de 3 yaşına denli bu virüsle karşılaştığına dikkati çekti.

Virüsün öksürük ve hapşırıkla bulaşabildiği derece yüzeylere değini ve ellerle de bulaşabildiğini aktaran Kılıç, başta okullarda kollar ortada yayılımın kesif olduğunu, bunun düşüncesince RSV ve grip engelleme teneffüs yolu virüslerinin kışın çoğaldığını ve Kovid-19 yükünü de artırdığını kaydetti.

Kılıç, süper antipatik algınlığının belirtilerinin sinüs ve akciğer enfeksiyonlarıyla seyredebildiğini anlatarak, "Belirtiler ortada Kovid-19'da da tanıdık öksürük, geçit ağrısı, halsizlik, yorgunluk, içki ve zevk kaybı görülebilir. Belirtiler Kovid-19 ile benzeri bulunmasına karşın PCR testleri olumsuz çıkmaktadır. Özellikle Avrupa'da 'süper- antipatik algınlığı', 'süper grip' namına isimlendirilen bu çor dolayısıyla hastaların günlerce evlerinden çıkamadıkları ve dinlenme ederek süreci geçirdikleri gözlenmiştir." ifadelerini kullandı.

İngiltere'de Kovid-19 olayları haricinde değerlendirilen geçit ağrısı, öksürük ve adale ağrısıyla seyreden antipatik algınlığı belirtileri bulunan hastaların raporlandığını tamlayan Kılıç, şunları kaydetti:

"Bu hastalara meydana getirilen Kovid-19 testleri ile influenza testleri olumsuz çıkmıştır. Ancak hepsi dünyada bulunduğu derece vatanımızda de peçe ve içtimai resmiyet kuralları gevşetildiğinden bu olaylarda baştan çoğalma gözlenmektedir. Yakın sürede geçirilen enfeksiyonlardan küsurat antikorlar bu enfeksiyonlara gönül rahatlığı da muafiyet seviyesini belirlemektedir. Kovid-19 enfeksiyonunun çoğalma gösterdiği geçtiğimiz 1,5 yılda, antipatik algınlığı olayları derinliğine müddet baş döndürücü ceninisakıt kurda kalmıştı ve kifayetli muafiyet oluşmamıştı. Bunun düşüncesince antipatik algınlığının belli belirsiz ortak tabela adına geçit ağrısı, adale ağrısı, halsizlik belirtileri şimdi başlıca seyredebilmektedir."

Kovid-19 dışındaki öteki hastalıklara ilişkin namına da ortaya çıkan ateş, öksürük ve geçit ağrısı derece şikayetleri bulunan hastalara banko PCR testi yaptırmalarını öneren Kılıç, şu şekilde konuştu:

"Eğer PCR testi yapılamıyorsa bu hastaların evde kalmaları, dinlenme etmeleri gerekmektedir. Soğuk algınlığı geçirdiği melhuz hastaların evde dinlenme etmeleri ve gani nakit almaları gerekmektedir. Uzman hekimlerin ise bu hastaları belirtilere müteveccih ilaçlarla otama etmeleri önemlidir. Pandemi önceleri antipatik algınlığı tablosu belli belirsiz belirtiler ile seyrederken, içki alma organı akıntısı ve dumağı belirtileri baş döndürücü derinliğine sürmüyordu. Ancak akıbet 1-2 aydır birlik namına tanımlanamayan hastalar, başlıca geçit ağrısı, öksürük, rahatsızlık ve halsizlik tanım etmektedir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?