Yaşam

Somalili öğretim üyesi ülkesindeki gençlere Türkiye'de okumalarını başvuru ediyor

Türkiye'de 8 yıl yaşayarak faziletli lisans ve doktora eğitimi gören Somalili Dr. Muhammed Guudle, ülkesinde değme gencin Türkiye'de pedagoji bilimi kabul etme imgesel bulunduğunu söyledi.

Somalili öğretim üyesi ülkesindeki gençlere Türkiye'de okumalarını başvuru ediyor
07-12-2021 13:30
Istanbul

Ekonomi dalında efdal lisansını tamamladıktan sonraları İstanbul Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora eğitimine başlamış olan Dr. Muhamme Guudle, "Afrika Boynuzu'nda Uluslararası Tanınma, Egemenlik ve Demokrasiyi Anlamak: Somaliland Örneği" başlıklı doktora tezini yazarak ülkesine döndü.

Türkiye'de almış olduğu eğitimle Somali'nin Somaliland bölgesindeki Admas Üniversitesinde yöntem bilimi ve tutum dersler sağlayan Guudle, ayrımsız sürede Somaliland Türkiye Mezunları Derneğinin başkanlığını yürütüyor.

Türkiye mezunu Somalili öğretim üyesi Dr. Guudle, "Somali'deki gençlerle konuştuğumda hacısı hocası Türkiye'nin iyi birlikte toprak bulunduğunu söylüyor. Türkiye'de kıraat etmek Somali'deki herhangi birlikte gencin hayali." dedi.

Somali'nin Somaliland bölgesinde Türkiye Mezunları Derneğini kurduklarını tamlayan Guudle, on paralık duraksama etmeden her insana Türkiye'de okumalarını haber mektubu ettiğini ve bunun düşüncesince öğrencilere iane yazar dayanaklık etmek olduklarını kaydetti.

Guudle, "Öğrencilerime Türkiye'de okumalarını öneriyorum. Hatta mezun olup tecim özne öğrencilerim de var. Onlara da Türkiye ile tecim yapmalarını haber mektubu ediyorum." halinde konuştu.

"Kalbimi İstanbul'da bıraktım"

Türkiye hakkında önceki detayları gün kitaplarından öğrendiğini tamlayan Dr. Guudle, "Türkiye, zamanı geçmişe cemaat iri birlikte ülke. Daha ilkin gün kitapları üstünden tanıyordum. Hatta darülfünun mülakatlarında da bana Türkiye ile ilgilendiren nice istifham sordular ve hepsini cevapladım." dedi.

Guudle, Türkiye'nin berhayat olmak ve kıraat etmek düşüncesince baş döndürücü iyi birlikte dünya bulunduğunu kaydederek, 8 yıl yaşamış olduğu İstanbul'un baş döndürücü iyi birlikte kent bulunduğunu söyledi.

Türkiye dendiğinde aklına önceki namına İstanbul'un geldiğini aktaran Guudle, "Somali'ye dönsem de kalbimi İstanbul'da bıraktım ve İstanbul'u baş döndürücü özledim. Oradaki arkadaşlarımı arayıp İstanbul'la ilgilendiren konuşuyoruz." ifadelerini kullandı.

"Türkiye hayatıma baş döndürücü obje kattı"

Türkiye'de okumanın kendisi düşüncesince baş döndürücü yararlı bulunduğunu kail Guudle, "Türkiye'de kıraat etmek hayatıma baş döndürücü obje kattı. Sadece birlikte darülfünun okumadım, acemi birlikte ekin ve sahn gördüm ve acemi birlikte gönül öğrendim." dedi.

Eğitim yaşamı süresince Türkiye'nin nice zamanı ve gezinsel yerini de gezen Guudle, Bursa'da tattığı İskender kebabı da on paralık unutamadığını kaydetti.

Türkiye "kazan-kazan" birlikteliği yürütüyor

Guudle, Türkiye'nin sonuç senelerde Afrika ülkeleriyle kurduğu ilişkilerinin uyanıklık çekici birlikte seviyeye ulaştığını belirterek, bu ilişkilerin hem Türkiye hem de Afrika devletleri düşüncesince müspet seyrettiğini anlatım etti.

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerinin doğacak çağda artmasını dilek ettiklerini kail Dr. Guudle, "Türkiye kurduğu ilişkileri 'kazan-kazan' düşüncesiyle yürütüyor ve bu alım satım haline nice Afrikalı kabil ego de müspet bakıyorum." dedi.

Guudle, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Türk Hava Yolları (THY) kabil kurumların da ilişkilere ivme katığını vurguladı.

Türkiye merkezli şirketler ile iş kullanıcılarını ve çırçıplak maşer örgütlerinin Afrika'nın nice ülkesinde siyasi, hesaplı ve kalkınma sahalarında iyi işler yaptıklarını hatırlatan Guudle, "Bu adımların hâlâ da artırılması icap ettiğini düşünüyorum." sanarak konuştu.

Türkiye'nin Somali ile ilişkilerinin artmasında kendisinin de güç gösterdiğini kaydeden Guudle, "Türkiye'de okuyup ülkemize döndük lakin Türkiye'den birlikte konuk erişince onlara dayanaklık etmek olmaya çalışıyoruz. Ayrıca burada envestisman özne Türk firmalarına da araştırma görevlisi olmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?