Sağlık

Soğuk yanıklarına dikkat; Kaşınma, morarma ve ağrı olabilir

Yurt genelinde sansasyonel olacak kar yağışı, müşterek paradigma önlemleri baş başa getirdi. Dondurucu soğukların art gelmesiyle uzmanlar da ikazlarına bitmeme ediyor. Havaların soğuması ile beraberce elinde ve yüzünde yanma, kızarıklık, zayıflık hissedenlere itici yanıkları

Soğuk yanıklarına dikkat; Kaşınma, morarma ve ağrı olabilir
10-03-2022 12:12

“Soğuk iklim ve yel deriye hasar verir”

Günlük hayatta karşılaşılan soğuk, sıcak, kavara ve gündüz kabilinden fiziki faktörlerin cildin yapısını etkilediğini tabir fail Dermatoloji Uzmanı Dr. Elif Topcu, “Özellikle şita aylarında soğuğa verilen kalma ciltte hasarlara defa açabilir. Açık iklim koşullarına verilen küsurat alanlarımız bulunan yüz, kulaklar ve ellerde çoğunlukla huzursuzluklar ortaya çıkar. Soğuk havanın tesiri ile ten damarlarında daralma olur. Bunun kararında bu damarların beslediği bölgelerde huzursuzluklar belirir. Soğuk iklim ve kavara deriye hasar verir. Yağmur yahut kar ise ten yüzeyinde donarak hasarlanmayı ve şikayetleri artırır” dedi.

“Ellerde su toplaması ve yanık görüntüsü olabilir”

“El ve yüzdelik yanma, kızarıklık, şişlik, zayıflık hissiyatı en baş döndürücü doktora müracaat sebepleri arasındadır” diyen Beykent Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Elif Topcu, “Bazen bu şikayetlere kaşınma, morarma ayrıca ağrı da eklenebilir. Özellikle kulak kepçeleri, koku alma organı ucu, pus ucu kabilinden bölgelerin şimdi ortak tomar etkilenebileceği unutulmamalıdır. Bazı şahıslarda ‘Pernio' denilen ortak gidişat da belirleme edilebilir. Pernio, donma derecesi derece itici sıfır ortak havada, hamam itici havaya rahatlıkla uyarlama geliştiremeyen şahıslarda olur. Özellikle ellerde su toplaması ve yanık görüntüsü de olabilir” şeklinde konuştu.

Nasıl koruyacağız?

Derinin soğuğun etkilerinden ve itici yanığından nite korunması huzur tavsiyelerde mevcut Dr. Topcu, “Soğuk hasarından korunmanın en ehemmiyetli yolu deriyi nemlendirmektir. Zaten soğukla bu arada kurumaya şev bulunan derinin, soğukla maruziyeti sonrası kızarıklık ve yanma şikayetlerinin olması kaçınılmazdır. Bu sebeple şita aylarında derinin nemlendirilmesi değme zamankinden şimdi da ehemmiyet kazanmaktadır. Kurutucu sabun, kolonya, sulanmış mendil, içki bazlı temizleyiciler cildi soğuğa huzur şimdi da kırılan bir duruma getirecektir. Köpürmeyen, nemlendiren, ten PH'sına akla yatkın temizleyiciler yeğleme edilmelidir. Deriyi eldiven, çürük ve atkılarla soğuktan ve rüzgârdan destek olmak gerekir” ifadelerini kullandı.

“Isıtıcı kullanmayın”

Demir, çinko, D vitamini, B12 kabilinden vitamin ve minerallerin ten sağlığı düşüncesince lazım olduğuna da aksan karşılayıcı Dr. Topcu, “Eksik olmaları biçiminde deride itici yanığı ve hasarı şimdi ortak tomar olacaktır. Tüm önlemlere karşın beniz ve elde itici yanığı ergin ise alanı ısıtırken soba vb. ısıtıcılar kullanılmamalıdır. Daha alevli kaşıntı ve kuruluklara sebep olabilir. Çok hamam suyla yumak da ayrımsız etkiyi yapar. Şikayetler düzelene derece nemlendirici kullanmak, sigaradan ırak durmak, anide itici ve hamam iklim değişimlerinden gocunmak önemlidir. Şikayetlerin devamı yahut tekrarı biçiminde cildiye uzmanına başvurulmalıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?