Sağlık

Siyah kuşburnu meyve özütünün, göğüs kanseri hücrelerini yüksek oranda yok ettiği belirlendi

Bayburt Üniversitesinde yağız kuşburnu üstünde meydana getirilen araştırma, bu meyvenin özütünün göğüs kanserine için tesirini ortaya çıkardı.

Siyah kuşburnu meyve özütünün, göğüs kanseri hücrelerini yüksek oranda yok ettiği belirlendi
05-11-2021 10:39

Bayburt Üniversitesince düzenlenen araştırmada, Bayburt civarında yetişen yağız kuşburnunun göğüs kanserine üzerine sansasyonel bulunduğu belirlendi. Bayburt Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hamit Emre Kızıl danışmanlığında ve Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bayram eş danışmanlığında düzenlenen yüksek lisans tezi sonuçlarına mucibince Bayburt civarında yetişen yağız kuşburnu özütünün göğüs kanseri hücrelerini yüksek oranda yok ettiği kararına varıldı.

Yüksek lisans talebesi Büşra Kıcık kabilinden hazırlanmakta bulunan ve Dr. Öğr. Üyesi Kızıl ve Dr. Öğr. Üyesi Bayram yönetiminde düzenlenen ‘Bayburt Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Siyah Kuşburnu (Rosa pimpinellifolia) Meyvesinin Bazı Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi' başlıklı yüksek lisans çabuk emek vermesi derinliğine ve dikkatli icraat böylelikle hazırlandı. Bayburt merkeze ilişkin Gümüşsu köyünden birleşen yağız kuşburnu, kurutulup türap durumuna getirildikten sonradan Bayburt Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarında çözümleme edildi.

Konuya müteveccih birlikte izah eden çabuk danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Kızıl; “Bayburt ve etrafı nebat çeşitliliği itibarıyla enikonu zengin. Siyah kuşburnu da bu bolluk zarfında toprak alıyor. Bu çalışmamızla, araştırmamıza bap bulunan yağız kuşburnunun kimyevi içeriklerinin beraberinde klinik neticelerini da görmeyi hedefledik. Araştırmamız; numunelerin toplanması, kurutulması ve türap durumuna getirilmesi, arkası sıra kimyevi içerisinde ne bulunduğunun belirlenmesi, antioksidan, antikanser kadar özelliklerinin incelenmesini kapsamaktadır. Kanser araştırmalarında evvel aşama kendisine ortaya koyduğumuz bu çalışmamızın arkası sıra ise deneyim hayvanı çalışmalarını da hedefliyoruz.” dedi.

Yapılan emek vermek ile yağız kuşburnunun ilkin göğüs kanserine üzerine sansasyonel bulunduğunun ortaya konulduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Kızıl, “Araştırmanın konusunu belirlemede ehemmiyetli parametrelerimizden bir tanesi de kuşburnunun kanseri iyileştirici tesirini ortaya koymaktı. Kuşburnunun, zarfında mevcut aktif fiil maddelerin kansere üzerine sansasyonel bulunduğu meydana getirilen çalışmalarda görüldü. Siyah kuşburnunun muhteva kendisine göğüs kanseri hastalarına sonuç kadar yarayışlı bileşiklere eş bulunduğu kararına varıldı.” ifadelerini kullandı.

Bayburt'taki nebat zenginliğinin ve özelliklerinin ortaya çıkarılması çalışmalarına Bayburt Üniversitesi çatısı altında bitmeme ettiklerini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Kızıl “Çalışmamızın sürdürülmesinde desteğini esirgemeyen Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen'e, eş danışmanımız Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bayram'a, yüksek lisans öğrencimiz Büşra Kıcık ve emeği güzeşte her insana teşekkürname ediyorum.” diyerek konuştu.

Öznur Demir
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?