Sağlık

Sivas'ta ev kedilerinin 'toksoplazma paraziti' bulaştırıp bulaştırmadığı araştırıldı

Cumhuriyet Üniversitesindeki çalışmada, kedi beslemeyen grupta yüzdelik 44 toksoplazma parazitine ilişkin enfeksiyon saptanırken, kedi besleyen grupta ise bu oranın yüzdelik 22'ye indirilmiş olduğu belirleme edildi.

Sivas'ta ev kedilerinin 'toksoplazma paraziti' bulaştırıp bulaştırmadığı araştırıldı
07-12-2021 11:36
Sivas

Sivas'ta birlikte akademisyen ile baytar hekimin, toksoplazma parazitinin ev kedilerinden kişilere bulaşıp bulaşmadığıyla ilgilendiren bilimsel çalışmasının kararı açıklandı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Duran Ataş ve baytar doktor İbrahim Özmen, kedilerden kişilere toksoplazma parazit geçişi olup olmadığını aramak şartıyla kısaca 1 sene önceki bilimsel çalışma başlattı.

Üniversitede acele konusu bulunan çalışmayla evinde kedi besleyen kişilerden tahsil edilen içki örnekleri ile beslemeyenlerin içki örneklerinde toksoplazma parazitinin görülme sıklığı araştırıldı.

Özmen, gazetecilere meydana getirdiği açıklamada, el ortada "kör fail parazit" biçiminde bildik toksoplazmanın, topraktan, sudan, kedi dışkısından, jale et ve sütten bulaşabilen birlikte parazit çeşidi bulunduğunu belirterek, "Medyada ve el gözetiminde genel anlamda yalnızca kedilerden bulaştığı anlamında birlikte idrak var. Biz bunun hakkında Doç. Dr. Ahmet Duran Ataş hocamızla birlikte çalışma yaptık." dedi.

Çalışmada kedi besleyen ile beslemeyen biçiminde dü değişik kol oluşturduklarını ve 182 insandan içki örneği alındığını özetleyen Özmen, "Bunun 91'i minimum 1 senedir evinde kedi besleyen, başka 91'i de kediyle tek teması olmamış, baytar kliniği yada sığınak kabil yerlerde çalışmamış kişiler. Kan alıntı sürecinde, randevuları dü grubun birbiriyle çakışmayacağı halde verdik. Çalışmanın imtihan etabı ise SCÜ Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Laboratuvarı'nda 'Elisa testi' yöntemiyle yapıldı. Çalışmaya başlamadan önceki gine bire birlikte üniversitenin töre bilimi bilimi kurulundan da girişimsel izin alındı. Daha sonradan da yargıcılar kurulu uğrunda sürüldü ve onama gördü." diyerek konuştu.

Özmen, bilimsel çalışmayla kedi beslemeyen grupta yüzdelik 44 oranında toksoplazma parazitine ilişkin enfeksiyon saptadıklarını, kedi besleyen grupta ise bu rakamın yüzdelik 22'ye indiğini gözlemlediklerini dile getirerek, şunları söyledi:

"Bu son elbette bahis konusu parazitin kedilerden bulaşmadığı anlamına gelmiyor. Fakat başka bulaş yollarının kediyle bulaş noktasına layıkıyla şimdi riskli olduğunu, en azından kediyle temasın şimdi çok birlikte riziko oluşturmadığını ortaya koyuyor. Bu bağlamda kedisi bulunan hayvanseverlerin gönlüne su serpmiş oluyoruz. Yine de tedbiri doğrudan tutmak namına kedilerin kumları temizlenirken yada aşıları yapılırken özen edilmeli."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?