Yaşam

Şırnaklı ata yönelteç sallayarak 7 kızını üniversiteli yaptı

Şırnak'ın Uludere ilçesi Gülyazı köyünde canlı Tahir Enç, derinliğine kez şoförlüğü yaparak okuttuğu 7 kızını üniversiteli yaptı.

Şırnaklı ata yönelteç sallayarak 7 kızını üniversiteli yaptı
17-12-2021 14:50
Şırnak

Hayatının şişman bölümü yollarda yönelteç başlangıcında geçen, himmet terimi olmadan sevdiklerinden uzakta etraflıca kez şoförlüğü önleyen Tahir Enç (60), tahsile verdiği önemle 9 çocuğundan 7 kızının üniversiteli olmasını sağladı. Enç'in 2 oğlundan bir tanesi esnaf başkası ise ortak firmada çalışıyor.

Enç'in yönelteç sallayarak okuttuğu 7 kızından 2'si izinli oldukları Gülyazı İlk ve Ortaokulunda fariza yapıyor. Heybet Enç, okulda 3 senedir müdürlük, kardeşi Hüsna Enç de 2 senedir muallimlik yaparken, Nazan Enç Cizre ilçesindeki Recep Tayyip Erdoğan Anadolu Lisesinde ruhsal müşavirlik ve delalet öğretmeni adına öğrencileri geleceğe hazırlıyor.

Enç'in başka 4 kızı ise ayrımlı üniversitelerde Türkçe öğretmenliği, dershane öğretmenliği, amme yönetimi ve hemşirelik bölümünde okuyor.

Çocuklarını okutarak çevresindekilere kip bulunan Enç, herkese, başta kız çocuklarını okutmaları tavsiyesinde bulunuyor.

"Onların geldikleri yeri görür görmez alım çalım duyuyorum"

Baba Tahir Enç, AA muhabirine, çocuklarını sürücülük yaparak çetince koşullarda okuttuğunu belirtti.

Memleketin avrat doktor, öğretmen, mühendis ve avukatlara gereksinimi bulunduğunu tabir fail Enç, "Okumayan insanoğlunun ortak maksadı olamaz. Mümkünse hepsi çocuklarını okutsun. Onları okuttum ve belli başlı ortak seviyeye getirdim. Onların geldikleri yeri görür görmez alım çalım duyuyorum." dedi.

Kardeşi ile bire ortak okulda fariza yapıyor

Enç'in kızlarından Heybet Enç, Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziya Gökalp Eğitim Fakültesinden izinli olduktan sonradan 1 sene Uludere'deki Taşdelen Ortaokulunda fariza yaptığını, 6 senedir da izinli bulunduğu okulda fariza yaptığını söyledi.

Kardeşi ile 2 senedir bire ortak okulda çalıştıklarını özetleyen Enç, babalarının çıkarlarını çetince şartlara karşın okuttuğunu aktardı.

Enç, kardeşlerinin en büyüğü adına üniversiteyi kazanıp onlara bu yolu açtığını, arkası sıra 6 kardeşinin de üniversiteyi kazanarak ailelerini gururlandırdığını dile getirerek, yönetmenlik meydana getirdiği karye mektebinde kız kardeşi ile öğrencileri geleceğe hazırladıklarını kaydetti.

"Öğrencilik çağında ibret dinlediğim sıralarda demin sarıklı adına öğrencilere pedagoji bilimi veriyoruz. Tarif edilmez havas bunlar." diyen Enç, sarıklı bulunduğu düşüncesince bahtiyar bulunduğunu belirtti.

Enç, "Doktor, mühendis, avukat hastalık köyümüzden olmasın. Bu eksiklikleri en güzel kılıç biliyoruz. Bunların kazanılması okuldan, tahsilden geçer. Bunun gayreti içerisindeyiz." sanarak konuştu.

"Aileme minnettarlık borçluyum"

Ablası ile izinli oldukları okulda muallimlik önleyen Hüsna Enç de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türkçe Öğretmenliğinden izinli olduktan sonradan 2 senedir bu okulda fariza yaptığını anlattı.

Hayali bulunan öğretmenliği zat köyünde yapmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadığını dile getiren Enç, "Okuduğum zamanlarda kız evlatları aşkın okutulmuyordu. Ailem beni ve kardeşlerimi okutmak düşüncesince şişman efor gider etti. Bu mevzuda aileme minnettarlık borçluyum. Kız evlatlarının okuması dair birtakımı algıları yıktık. Buradaki öğrencilere de kip olabiliyorsam, ne mutlu." ifadelerini kullandı.

"Bize gösteriş manken oldular"

Heybet ve Hüsna Enç'in kız öğrencileri ise köylerinde canlı öğretmenlerinden pedagoji bilimi almanın kendileri düşüncesince şişman kısmet bulunduğunu belirterek, onlar üzere darülfünun eğitimi alıp sarıklı edinmek istediklerini dile getirdi.

Öğretmenlerinin kendilerine gösteriş manken bulunduğunu özetleyen öğrenciler, "Umarım kılıç de öğretmen, doktor, mühendis adına köyümüze iş edebiliriz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?